İhsan Aydın
İhsan Aydın

Raftingin getirdiği turistle ün yaptılar

Köşe Yazısını Dinle

Küçük bir dokunuş, bazen bakış açısı, yönetimsel vizyon farkı bir beldenin kaderini değiştirebilir.

Bursa’nın güneyindeki Orhaneli  Dağ bölgesinin en büyük ilçesi. Bir zamanlar 30 bini aşan nüfusa sahipken şimdilerde göçle bu rakam 19 binlere kadar geriledi. Üstelik bağrından üç de yeni ilçe çıktı.

Orhaneli bugün yeni bir turizm merkezi haline geldi. Kırsal turizmle gelişmeyi, büyümeyi hedefleyen ilçede Marmara bölgesinin en büyük rafting parkuru açıldı.

O parkuru açıldığı andan itibaren 15 bin turist kullandı. Bu aynı zamanda 15 bin kişinin ilçeyi ziyaret etmesi anlamına da geliyor.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt önceki gün TRT’ye röportaj verirken, ilçe nüfusuna yakın bir turisti rafting sayesinde konuk ettiklerini söylüyordu.

Bu müthiş bir rakam. Belki de bir kaç yıl içinde sadece rafting ve kırsal turizmle ilçe nüfusnu aşan bir turist ağırlayacaklar.

Büyük değişimin raftingle geldiği anlaşılıyor.

Şimdi, ilçenin Karagöz Şenlik Alanı’nda yapımı tamamlanan bungalov evler de buna eklendi.  Yakın gelecekte artık Orhaneli kırsal turzimle tanınan, bilinen bir ilçeye dönüşecek.

Marmara bölgesinin en büyük ve ilk raftnig parkuruna sahip olan ilçenin bu manada istihdama da büyük katkısı var.

Başkan Aykurt ile konuşurken rafting sahasında çalışan personelin kendi maaşı kadar ek gelir elde ettiklerini söylüyor. Gençlerinin çalıştığı rafting projesi aynı zamanda ilçenin ekonomisine de katkı yapıyor. Burada görev alan gençler evlerine de ekmek götürüyor.

Rafting ile adını Türkiye’ye duyurmakla kalmayan Orhaneli’nin asıl hedefi ise Dünya Rafting Şampiyonası’nı ilçede gerçekleştirebilmek. Bu amlaçla daha evvel planlanan şampiyona iptal edilmişti.

Umarız, yakın gelecekte o hedefe de ulaşılır.

Özellikle Arap turistlerin yakın ilgi gösterdiği rafting projesi Orhaneli’yi Ortadoğu’ya da açmış oldu.

Başkan Aykurt ilçeye kazandırılan projeye yerli turistlerin ilgisinden de son derece memnun. Daha geçtiğmiz günlerde ailecek Yargıtay’dan gelen dostlarını rafting parkurun da ağırladılar.

Bir ara Orhaneli’de Maden OSB çok konuşuluyordu. İlçenin gelişim ve kalkınmasına etkisi dillendiriliyordu fakat, o projede şimdilik ilerleme yok. Rafting ise onun yerini çoktan almış ve geçmiş durumda.

Bacasız sanayi olarak bilinen turizmle ilçenin gelişimi ve tanıtılması öne çıkmış durumda.

Kentler boşaldı trafik rahatladı

Dokuz günlük uzun bayram tatilleri beraberinde uzun kent göçlerini de getiriyor. Büyük kentlerde yaşayanlar bunu fırsat bilip yazlıklara, sahillere kaçıyor. İstanbul, Ankara gibi Bursa’da da 9 günlük tatili değerlendirmek isteyen hemşerilerimiz şehri adeta boşalttılar.

Aracanızla caddelere çıktığınızda bunu  hissedebiliyorsunuz. Ana yol ve caddeleri insan her zaman böyle rahat bulmak istiyor. Fakat, bunun geçici bir dönem olduğunu unutmamak gerek. Akın akın sahillere kaçan hemşerilerimiz tekrar şehre dönmeye başladıklarında yeniden o bildik yoğunluklarla tanışacağız.

Şimdi vatandaşlarımız bunu yoğunluğu tatil beldelerine ulaşabilmek için an yollarda ve otobanlarda yaşıyorlar.

Bütün tatilcilerimizin bayram sonrası dönüşlerinin kazasız belasız olmasını ve güvenli bir şekilde tekrar evlerine, sevdiklerine kavuşabilmelerini diliyoruz.

Yollardaki yoğunluğun trafik kazalarının azalttığını da görüyoruz. Çünkü; sürücücüler trafik yoğunluğundan hız yapamıyor ve bu sayede de çok şükür trafik kazaları meydana gelmiyor.

Yeni bir bayram yeni bir umut

Çok değil, iki yıl önce bayramlarda büyüklerimizin ellerini öpemez hale gelmiştik.

Pandemi nedeniyle bayramların uzaktan, telefonla kutlandığı, ziyaretlerin yapılamadığı, büyüklerin ellerinin öpülemediği, küçüklerle kucaklaşılamadığı kötü bir süreç yaşadık.

Kimi sevdiklerimizi bu süreçte kaybettik. Sevdiklerimizin hasretini içimize gömdüğümüz pandemi bayramlarından şimdi özgürce ziyaretlerin yapılabileceği, kucaklaşıp birbirimize sarılabildiğimiz bir döneme girdik.

Bayramlar, aynı zamanda karşılıklı sevgi ve özlemin giderilebileceği geleneksel buluşma fırsatlarıdır. Bunu iyi değerlendirmek gerek.

Belki bir sonraki bayramda kimbilir, hangimiz bu fırsatı yakalayamayabiliriz.

Biz de bu vesileyle tüm okurlarımızın mübarek kurban bayramını kutluyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X