Geçtiğimiz günlerde BTSO‘da düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna duyurulmuştu.
Bursa‘nın 2016 fuar programı açıklanırken, BUTTİM bitişiğindeki merkez dışında kente yeni bir fuar alanı hazırlığı yapıldığı vurgulanmıştı.
Üstelik bu açıklama bizzat Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile BTSO Başkanı İbrahim Burkay tarafından yapılmıştı.
Bursa’nın yeni fuar alanı arayışlarına eski bir yerel yönetici olan ANAP’lı Erdem Saker’den itiraz geldi.
Kültürpark‘taki fuarı 1994‘de göreve geldiğinde BUTTİM bitişiğine taşıyarak tarihe geçen Büyükşehir Belediye eski başkanlarından Saker, Ekohaber‘deki köşesinde, Bursa’nın yeni bir fuar alanına ihtiyacı olmadığını yazdı.
Saker’in kente uluslararası düzeyde fuar merkezi kazandırma çabalarını hatırlıyoruz.
Ekibiyle birlikte o dönem çok emek verdi.
Şehre hem uluslararası nitelikte bir fuar merkezi hem de dünya çapında tanınan bir hayvanat bahcesi kazandırma çabalarını gün gibi biliyoruz.
Saker; yeni fuar yeri arayışına girişen yöneticilere, “Lütfen Büyükşehir Belediyesi arşivinden projeleri çıkartın, planlanmış tesisleri gösteren vaziyet planını önünüze açın ve de inceleyin” tavsiyesinde bulundu.
Mevcut fuar alanının yer seçiminde İstanbul Yolu, ticari mal akış yolu, kent girişi olma ve BUTTİM yanında bulunma özelliklerine dikkat çeken Saker, bütün bunların Bursa’ya uluslararası fuar getirme hedefiyle planlandığını anlatıyor.
Saker, Bursa fuar merkezi için Frankfurt, Münih ve Hannover fuarlanın gezilerek karar verildiğini, Münih fuar yapılanmasının Bursa için uygun bir model olarak seçildiğinin belirtiyor.
Fuar yapılanmasına giderken Münih‘te olduğu gibi birbirini takip eden akslarla yerleştirilmiş standart yapı bloklarınını doğru bir terçih olduğuna dikkat çeken Saker, “Çünkü, Bursa uluslararası fuarcılığa ilk adımını atıyordu, planlanan yapı demetininin tamamına başlamak yanlış olacaktı. İlk adım atıldıktan sonra ki, iki aksla bu adım atılmıştır. Sistem geliştikçe yeni standart yapı blokları eklenecekti” diyor.
Yakın Çevre Yolu ile BUTTİM arasıdaki 500 dönümlük alanın, uluslararası fuar, kongre merkezi ve otel yapılandırması olarak ayrıldığını, Frankfurt fuar yöneticilerinin önerisiyle de merkez içine bir otel yapımının öngörüldüğünü anlatıyor.
Projenin BTSO ve Büyükşehir Belediyesi işybirliğiyle hazırlanıp işletmesinin de o dönemde TÜYAP‘a devredildiğini anımsatan Saker, sözlerini şu sitemle sürdürüyor:
“Ne yazık ki, hedeflerimizin tümünü, hatta fazlasını karşılayacak bu proje, Büyükşehir Belediye yönetimi değişince, ‘geçmiş dönem projesi’ sari hastalığına yakalandı ve çöpe atıldı. Daha sonraki yıllarda görev yapan belediye başkanları ve BTSO yöneticileri böylesine kapsamlı bir projenin varlığından dahi haberleri olmadı herhalde ki, şimdi yeni arayışlar içine giriyorlar.”
Eski Başkan, Merinos‘taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi‘ne başlanırken de aynı uyarıyı yaptığını, ama dinleyen olmadığını ekliyor.
Saker, fuar ve kongre merkezi olarak ayrılan alanın bir ucunun Adalet Sarayı, diğer ucunun da Bilim Teknoloji Merkezi olarak tahsis edildiğini belirterek sözlerini şöyle tamalıyor:
“Tüm bu yanlışlara rağmen Bursa’nın yeni bir fuar alanı avramaya ihtiyacı yoktur, hele mevcut fuarı yok saymaya da kimsenin hakkı yoktur.”
Saker’in itirazı böyle. Ama kent yöneticileri bu konuda kararlarını çoktan vermişler.
Meclis toplanıyor
Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin Ocak oturum yarın saat 15.00‘de yeni binada gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Meclisi’nin gündemi yine hayli yoğun.
Belediye Meclisi’nde alınmış çok sayıda plan tadilatı kararının İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden geri dönmesi ve yeniden değerlendirmesi talebine ilişkin gündem maddeleri bulunuyor.
Oturumda, önerge ile Güney Çevre Yolu‘nun da ele alınması bekleniyor.