İhsan Aydın
İhsan Aydın

Şehrin suyunu garanti etmek

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak iki dev baraj sayesinde şebekemiz bugüne dek bakım onarımlar dışında hiç susuz kalmadı.

Bugün, birçoğu aramızda olmayan büyüklerimizin imzalarıyla hayata geçen Doğancı Selahattin Saygı ve Nilüfer barajlarımız sayesinde yıllardır Uludağ’ın arka yüzüne akan en temiz kaynaklarından su ihtiyacımız karşılanıyor.

Doğancı ve Nilüfer barajları yapılırken, uzun yıllara dayalı, 2030’a kadar bu iki yatırımın Bursa’ya yeteceği öngörülmüştü.

Fakat, beklenenden daha hızla büyüyen ve Türkiye’nin dört bir yanından ve sınırlarımızın dışından da göç alan Bursa’ya artık bu iki barajımızın da yetmeyeceği, öngörülen süreden daha evvel  yetersiz kalacağı anlaşıldı.

Bu nedenle, yine uzun hedefli planlanan Çınarcık Barajı’nın daha erken şehir şebekesine bağlanması kaçınılmaz hale geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokolle Çınarcık Barajı’nın isale hatları, arıtma tesisi ve depolarının yapımını kendisi devralmak zorunda kaldı. Zira, DSİ kendi terminine göre o barajı kent şebekesine bağlamaya kalksa, Bursa’nın susuz kalma riski söz konusu idi.

Yurtdışından temin edilen krediyle Çınarcık Barajı’nın bağlantı hatlarının, depolarının ve arıtma tesislerinin yapımının hızlı gerçekleşmesi için işi BUSKİ Genel Müdürlüğü üstlendi.

Bir bakıma DSİ bu işten sıyrıldı.

2060 sonrası, hatta Doğancı ve Nilüfer’deki öngörü şaşmasında olduğu gibi, bundan daha önce de yeni bir baraj ihtiyacı doğabileceği olasılığına karşı DSİ hazırlık yapmalı.

DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’nün planları muhakkak vardır ama biz Uludağ’ın Bursa’ya bakan önyüzüne de şehrimizin semtlerini kar ve kış sularıyla besleyecek dev tonajlı depolar yapılmasını öneriyoruz.

Arka yüzdeki suları barajlar topluyor ama önyüzünde de böylesi bir hazırlık olmalı. Artık teknoloji çok gelişti. Barajsız su tutma ve saklama yöntemleri de devreye alınmalı.

Çınarcık Barajı suyunun planlanandan daha evvel şehir şebekesine aktarılması için çaba sarf eden başta Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç olmak üzere kentimizin yöneticilerini tebrik ediyoruz.

Dün tüm yüklenicilerle attıkları imzanın da planlanan sürede hayata geçmesini diliyoruz.

 

Erdem’den kurucu başkana vefa

Nilüfer Belediyesi’nin kurucu başkanı, 1989-1994 yılları arasında ilçeye hizmet eden ve modern Nilüfer’in temellerini atılmasında katkısı olan merhum Ziya Güney dün kabri başında anıldı.

Nilüfer Belediyesi Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin organizasyonuyla eski başkanı anmaya Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katılmış.

İhsaniye Mezarlığı’ndaki anma töreninde Güney’in eski çalışma arkadaşları ve ailesi de hazır bulunmuş.

Tören sonrası Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 2018 yılında aramızdan ayrılan Güney ile birlikte çalışma fırsatı bulduklarını hatırlatmış.

Erdem, sosyal medya hesaplarından da, “Nilüfer’imizin kurucu belediye başkanı değerli ağabeyim, uzun yıllar belediyemizde birlikte mesai harcadığımız Ziya Güney’i kabri başında andık. Bugün Nilüfer çağdaş, modern kimliğiyle anılıyorsa, kuruluşundan bugüne görev alan başkanlarımız sayesinde. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Sevgi ve özlemle” satırlarını paylaştı.

Nilüfer Belediyesi Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Kapuci de merhum başkan Güney’i çalışma arkadaşları olarak özlemle andıklarını hatırlatmış.

Güney’in Nilüfer’de rahmet ve minnetle anılması ailesi için de büyük bir mutluluk.

 

Keles’e orman yüksek mühendisi aday adayı

Yerel seçim öncesi aday adayları da kendilerini göstermeye başladılar.

Merkez kadar taşra ilçelerimizin adayları da ortaya çıkıyor. Dün ziyaretimize AK Parti’den Keles belediye başan aday adaylığına soyunan Orman Yüksek Mühendisi dostumuz Ziya Aydemir geldi.

Bir dönem Çanakkale Orman Müdürlüğü de yapan Aydemir şimdi Keles’e hizmet etmek için yola çıktı.

İlçeme faydalı olmak ve edindiğim tecrübe ve bilgi birikimimi hemşerilerim için kullanmaya karar verdim. AK Parti’den Keles belediye başkan aday adaylığı için yola çıktık. Allah bize hizmet etme fırsatı verir, partimizde aday gösterirse doğum yerimize de katkımız olacağına inanıyorum” dedi.

Aydemir daha evvel de Nilüfer’den adaylığa soyunmuş, fakat başvuru yapmamıştı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X