İhsan Aydın
İhsan Aydın

Sessiz devrimin mimarı Yıldırım’a yeniden aday

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın göçle büyümüş metropol ilçelerinden biri Yıldırım. İlin toprak bütünlüğünün yüzde 1’ine sahip ama nüfusta yüzde 22’lik bir büyüklüğü var. Şehrin ikinci büyük metropol ilçesi.

Üstelik; Anadolu’nun dört bir yanından göç almış, tarihle çarpık kentleşmenin iç içe geçtiği, yönetimsel anlamda da gerçekten zor bir ilçe.

AK Partili Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz 5 yıldır bu ilçeyi yönetiyor.

Dün Barış Manço Kültür Merkezi’nde Yılmaz’ın 5 yıllık değerlendirme toplantısını izledik. AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya ile genç Yerel Yönetimler ve Medya Tanıtım başkanları da Yılmaz’ın yanındaydı.

Gerçekten, Yıldırım’da dolu bir 5 yıl geçirilmiş. Bursa’daki otomotiv sektörünün gelişimiyle birlikte kentin ruhsatsız ve çarpık büyüdüğüne dikkat çeken Yılmaz, imar uygulamaları ve kentleşmede bu süreçte, ‘sessiz bir devrim’ yaptıklarını ileri sürdü.

Yılmaz: “Yıldırım’da 5 yılda bir çok projeye imza attık. Bugünü inşaa ederken, geleceğimizi tasavvur ediyor, geleceğimizi tasarlıyorduk. En büyük önceliğimizin imar ve kentleşme olduğunu tespit ettik. Bizde kentsel dönüşümden önce çözülmesi gereken konular vardı. Yıldırım, Bursa’nın toprak olarak yüzde 1 ama nüfus olarak yüzde 22’sine sahip bir ilçe. Kentimiz hızlı büyüdü. Yap boza dönen imar planları ile bir yere varılamayacağını gördük. Bununla ilgili kanun tasarımız oldu. Yıldırım’dan çıkan bir tasarı kanunlaştı. 10 binden fazla hak sahibine tapularını teslim ettik, bunu 40 bine çıkaracağız” dedi.

 

5 yılda 11 bölgede kentsel dönüşüm projesi bir rekor

Yıldırım’da 5 yılda 11 kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yılmaz şöyle devam etti:

“İmar planları ve uygulamaları bir sessiz devrimdir. Bizi eleştiren muhalefetten daha sonra ortaya çıkan dönüşümleri görünce teşekkür aldık. Riskli Yavuzselim ve Şirinevler’deki imar uygulamaları bu kent için sessiz devrim oldu.”

Yıldırım’da ikinci önceliklerinin de ulaşım olduğuna değinen Başkan Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Alternatif ulaşım ağları oluşturduk. Dönemimiz içinde 260 bin ton asfalt döktük.Ulaşıma ciddi kamulaştırma bütçesi ayırdık. Bursa’da sadece Yıldırım Belediyesi’nde asfalt üretim tesisi var. Saatte 240 ton asfalt üretiyoruz. Tesisimizin kapasitesi 400 ton/saat. Sokakları vatandaştan para almadan asfaltlıyoruz. Asfaltı diğer kurumlara da satarak gelir elde ediyoruz.”

7 sivil mimarlık örneği yapının restorasyonunu gerçekleştirdiklerine de vurgu yapan Yılmaz, “İsabey’i de restore ediyoruz. Cumalıkızık’tan sonra bir tarihi köy daha kazanıyoruz. Samanlı’da 35 kilometre dere ıslah projesini gerçekleştiriyoruz. 4 aile sağlığı merkezi yaptık. 3’ü devam ediyor. 5 acil sağlık merkezini Sağlık Müdürlüğü’ne teslim ettik. Samanlı’ya jandarma karakolu, OTOSANSİT’te bir polis merkezi yaptık” diye konuştu.

 

Canlıların her türüne dokunan belediyecilik

Yılmaz’ı dinlerken ilçede gencinden yaşlısına, kadınından dezavantajlı yurttaşına, sokak dostlarımızdan ihtiyaç sahibi herkese dokunulduğunu gördük. Gençlere 24 saat açık kütüphaneler yapılmış. Kadınlara spor salonları, öğrencilere 22 adet basket, futbol, yüzme tesisleri, çocuklara kütüphane, üniversite açılmış. 50 bin genç kütüphanelerden faydalanmış. 5 bin kadın spor merkezlerinden faydalanmış. Sadece insanlara değil, sokak hayvanları için de fabrikalardan ve üniversiteden toplanan artık yemeklerle mama imal edilmiş.

Başkanın şimdi yeni bir hedefi var. Yıldırım’daki sokak pazarlarından sıyrılmak. Bir kısmı tamamlanmış. Bu süreçte 78 yeşil alan projesi hayata geçmiş. İlçeye 1 milyon metrekare yeni yeşil alan eklenmiş. Değişik semtlerde 5 meydan projesi yapılmış. Sıfır atık için 12 proje üretilmiş.

Elbette kozmopolit bir ilçede bunca hizmeti yapabilmek kolay değil. Bu bir ekip işi.

Yılmaz, toplantının sonunda, arkadaşlarımızdan gelen soru üzerine göreve yeniden talip olduğunu da gizlemedi.

Partisi aday gösterdiğinde Yılmaz, Yıldırım’da ilk dönemde edindiği deneyimle ikinci dönemde daha fazla projeyi hayata geçirecektir.

Bize göre yeni döneme aday gösterilip seçildiğinde, dönüşüm projelerine ağırlık verirse, Yıldırım bambaşka bir görünüme bürünecektir.

Yılmaz’ı, 5 yıllık başarısı, partisi, Büyükşehir Belediyesi ile uyumu ve AK Parti’nin karar vericilerine yakınlığı nedeniyle de ikinci dönem için şanslı aday olarak görüyoruz. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X