İhsan Aydın
İhsan Aydın

Silüetimizi bozan binalar artık yok

Köşe Yazısını Dinle

Şehrin silüetine saplanmış hançer gibiydiler. İkisi de Bursa’nın kent tarihinde çok tartışılan yapılarıydı. İmar düzenlemeleri çok tartışıldı, yazılıp çizildi. Fakat kimseye yar olmadılar.

Biri kamuya ait olsa da devasa beton kütle dikildiği halde bir türlü tamamlanamamıştı. Diğeri ise dikildiğinde Bursa’nın en yüksek yapısıydı. Belediye meclislerinden ayrıcalıklı imar düzenlemeleriyle çok konuşuldu.

Onları yıkmak, şehrin üzerindeki izlerini silmek AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın hizmet dönemlerine kısmet oldu.

Elbette, Ankara desteği de alındı. Siyasi kararlılık gösterildi.

Yeni Çelikpalas Oteli ile eski Tower Plaza’dan bahsediyoruz.

İkisi de Osmangazi ilçesindeki sıkıntılı yapılardı. Yıkmak için birden fazla Büyükşehir ve ilçe belediye başkanı devreye girdi ama hukuki engellerle bir türlü gerçekleşmedi.

Bugün için artık hem eski Tower Plaza’ın hem de Yeni Çelikpalas’ın izi kalmadı. Çelikpalas arkasında o büyük alan Çekirge Teras Projesi adıyla şimdilerde kamunun kullanımına açılmak için hazırlanıyor. Bunu da yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da katkısıyla Büyükşehir Belediyesi gerçekleştiriyor.

Bursa’yı yıkarak güzelleştirme terimi bir ara çok kullanıldı. İki sıkıntılı yapıdan kentimiz kurtuldu. Bunlara Hanlar Bölgesi’ndeki yıkımları da katmak gerek. Orada da dün vurguladık.

Arkada saklı kalmış tarih göz önüne çıkarıldı. Önüne set vurulan 38 bina kamulaştırılarak yıkılınca, arkadaki tarih hazinemiz caddeden görünür hale geldi.

Elbette, kentimizin başka yerlerinde de silüetimizi bozan yıkılacak yapılar yok değil. Bunların da bugünlerde depremlerin de etkisiyle çok konuşulan kentsel dönüşüm projeleriyle zamanla ortadan kalkacağına inanıyoruz.

Dönüşüm projeleri hızlandıkça, şehrin salaş yapılardan oluşan çirkinliği de ortadan kalkacaktır. Böylece, yıkılıp yerine yapılan modern ve dayanıklı yeni yapılarla hemşerilerimizin olası depremlerde can güvenliği de sağlanmış olacak.

 

Ataş’tan kırsala doğalgaz müjdesi

Şüphesiz, Bursa karbonmonoksit zehirlenmelerinde çok bedel ödemiş bir kent. Lodoslu havalarda kalori ve kalitesi düşük yerli kömür kullanan hanelerde soba zehirlenmeleri sonucu çok hemşerimizi kaybettik. Doğalgazın Bursa’ya gelmesi ise kolay olmadı.

İyi hatırlıyoruz.

90’ların başında DYP’li Büyükşehir Belediye başkanı merhum Teoman Özalp’in bu konuda BOTAŞ ile çok görüşmesi, çabası olmuştu. Özalp ve arkadaşları gazın yaygınlaşması gecikince kenti hava kirliliğinden kurtarmak için Güney Afrika’dan kömür ithal etmek zorunda kalmışlardı.

Doğalgaz Bursa ile geç de olsa buluştu ama ilçelere ulaşması zaman aldı. Hele hele, Dağ ilçelerine daha bir kaç yıl evvel doğalgaz götürülebildi. Ulaştı ulaşmasına ama sadece ilçe merkezleri ile sınırlı kaldı.

Şimdi görüyoruz ki, Dağ ilçelerinin kırsal mahallelerine de doğalgaz götürmek için çabalar var.

Müjdeyi Harmancık’ın AK Partili Belediye Başkanı ve başkan adayı Yılmaz Ataş vermiş.

Başkan Ataş, sosyal medya hesaplarından, BURSAGAZ yetkilileriyle yaptıkları görüşme sonrası ilçe merkezinden sonra kırsal mahallelere (köylere) de gaz götürme sözü aldıklarını duyurmuş.

Dağ ilçelerine yapılan yatırıma, ‘külliyen zarar’ gözüyle bakan BURSAGAZ’ın sözünde durup durmayacağını seçim sonrası anlarız.

Fakat, yine de kırsal mahallelere gaz verme düşüncesi sevindirici bir gelişme. Yaşlı nüfusun artık soba yakacak gücü de kalmadı.

İsabetli bir müjde olmuş.

   

Keleşoğlu’na vefa

Erhan Keleşoğlu DYP döneminin Osmangazi kurucu belediye başkanıydı.

1989-1994 döneminde Osmangazi’ye damgasını vurdu. Diğer arkadaşları gibi o da zor koşullarda hizmet yaptı. Hatta partisi onu meclis kararıyla görevden düşürdü fakat o yılmadı. Karara itiraz ederek göreve devam etti.

Keleşoğlu’nu üç yıl önce Mersin’deki yazlığında dinlenirken kaybettik. Naaşı ise Bursa’ya getirilerek Emirsultan Mezarlığı’na defnedilmişti.

Merhum Keleşoğlu’nun dün 3. ölüm yıldönümüydü.

Osmangazi Belediyesi Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkan ve üyeleri, Keleşoğlu’nu kabri başında dualarla andılar. Başaran Mahallesi’nde adının verildiği park önünde ise lokma dağıtıldı. Anma törenine Keleşoğlu’nun eşi Kıvılcım Keleşoğlu da tekerlekli sandalyesi ile katıldı.

İlçe Seçim Kurulu’nun mazbata ile birlikte verdiği mühürle, eski tarihi belediye binasında, merkez ilçelere tahsis edilen odalarda, Osmangazi Belediyesi’nin kurucu başkanı olan merhum Keleşoğlu’na biz de Allah’tan rahmet diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X