İhsan Aydın
İhsan Aydın

Sırbistan’a pasaportsuz seyahat turizmi tetikler

Köşe Yazısını Dinle

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy başarılı bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü idi. Sonrasında Belgrad Büyükelçisi olarak atandı.

Büyükelçi Aksoy ile en son Sırbistan’ın Sancak bölgesindeki iftar programlarında konuşmuştuk.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yeni Pazar ve Tutin şehirlerinde verdiği ve Başkan Alinur Aktaş’ın da bulunduğu programda Büyükelçi Aksoy Bursa heyeti ile bizzat ilgilenmiş, Yeni Pazar’daki Türk Konsolosluk yetkilileri de program boyu grubu yalnız bırakmamıştı.

Sırbistan ile pasaportsuz seyahatin daha o vakit ipuçlarını almıştık.

İki cumhurbaşkanı arasındaki dostane ve samimi ilişkiler vatandaşların vizesiz ve pasaportsuz her iki ülkeye de seyahat imkanı sunmuş oldu.

Haberi okuyunca biz de sevindik.

Gerçekten o bölgede çokça Müslüman Türk, Boşnak, Arnavut nüfus var.

Avrupa Birliği ülkelerinin vizesiz seyahat için senelerdir oyaladığı Türkiye bu yolla, ikili anlaşmalarla, sınırlardaki duvarlar kaldırılabilir.

AB’nin Türkiye’ye yakın vadede vize serbestisi falan vereceği yok. Hele, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini bloke ettikten sonra, bizim vize işini de bu iki ülke veto edecektir.

Bu yüzden, Türkiye ile Sırbistan’ın kimlik kartları ile ülkelere geçiş hakkı tanımaları son derece faydalı bir adımdır. Bunun iki ülke turizmine de olumlu yansımaları olacaktır.

Balkanlardaki Evlad-ı Fatihan ile daha kolay irtibat sağlanacaktır.

Belgrad, Yeni Pazar ve Tutin’de konuştuğumuz diplomatlarımız da iki ülkenin ilişkilerini daha da artırmak için çabalıyorlardı.

Sancak’taki Boşnak ve Türk nüfus ile Sırp vatandaşları da atılan bu olumlu adıma sevineceklerdir.

Deva’nın Bursa’daki teşkilatlanma sıkıntısı ne?

İki başkanı da tanıyoruz. İkisi de birden DEVA Partisi’nden istifa etti.

DEVA’nın Mudanya İlçe Başkanı Dilek Durak ile Harmancık İlçe Başkanı Ahmet Kaya partilerinden sert bir açıklama ile istifa ettiklerini duyurdular.

Durak daha geçen hafta gazeteye gelip partisinin politikalarını anlatmıştı.

Belli ki, Bursa İl teşkilatından kaynaklı bir sıkıntı var. Demek ki, il yöneticileri ilçe yönetimleri ve başkanlarıyla sorunlu.

Bu durum yeni kurulmuş bir parti için hiç de olumlu bir gelişme değil.

Üstelik, ekonomi yönetiminde iddialı olduğunu öne süren bir liderdin partisinin, kendi teşkilatlanması böylesi sıkıntılıysa, yarın ülke yönetimindeki teşkilatlanmasında da benzer sıkıntılar yaşanmaz mı?

Harmancık İlçe Başkanlığı’nda istifa eden Ahmet Kaya, il yöneticilerinin ilçesini küçümsediklerini ileri sürüyor.

İktidar olmayı hedefleyen bir siyasal hareket, yerleşimleri nüfus açısından ötekileştirirse, orada görev kabul etmişlere tepeden bakıp hakir görürse, kimden oy alabilir?

Haydi Harmancık az nüfuslu olduğu için küçümsediniz, peki Mudanya’da sıkıntı nedir?

Kulağımıza gelen bilgiler, başka partiden geçme İl’deki bir yöneticinin hakaretamiz konuşmaları ilçe başkanı ve yöneticilerine dönük çirkin yakıştırmaları beraberinde toplu istifaları getirmiş.

Öyle görünüyor ki;

DEVA Partisi Bursa teşkilatındaki bu kadro, yeni bir siyasal hareketi örgütsüz bırakacak gibi.

Bu tutum devam ederse, zaten teşkilatlanma sıkıntısı çeken DEVA Partisi belki de Bursa’da umduğunu bulamayacak ve il yönetimini de lağvedecek.

Bursa’da kimi ilçelere yönetici bulmakta zorlanılırken, var olanları ekarte etmenin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın hoşuna gideceğini de sanmıyoruz.

O ekibi Bursa’ya Tanıtma Birliği davet etmiş

Geçen hafta Hürriyet gazetesinin kimi yazarları Bursa’ya gelmişti. Bursa için çıkan özel ekte ise ilimiz tüm yönleriyle tanıtılmıştı.

Biz de dün bu sütunlardan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın, Bursa’da yapılması gereken 10 şey arasında Keles’in Sorgun Köyü’ne de yer verdiğini belirtip, bunun da süt ürünleriyle meşhur Sorgun halkını sevindirdiğini aktarmıştık.

Meğer, Hürriyet yazarlarını kentimize Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği davet etmiş.

İyi de yapmışlar.

Şehrimiz tüm güzellikleri ve zenginlikleriyle bir kez daha Türkiye’ye tanıtılmış oldu.

O yazımız üzerine, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği Müdürü ve Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan arayıp, sitem etti.

‘Hürriyet yazarlarını Bursa’ya davet edenlerden hiç bahsetmemişsiniz’ diyerek üzüntülerini aktardı.

Bursa için yapılan her iyi ve güzel şeyi takdir ederiz.

Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği’nin ve yöneticilerinin çabalarının da bu yönde olduğundan şüphemiz yok.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X