İhsan Aydın
İhsan Aydın

Su fiyatları siyasetin vaat malzemesi oldu

Köşe Yazısını Dinle

Öteden beri, her yerel seçim geldiğinde kentlerin su fiyatları çok konuşulur.

Bursa’da da hep böyle oldu. İktidara gelmeden muhalefetin su fiyatlarını düşürme vaatleriyle karşılaşırız. Gelince de gerçeklerle yüzleşirler.

Bursa’da bu yerel seçimde de iki büyükşehir adayının su ücretlerini düşürme vaadiyle seçmenin karşısına geçtiğini görüyoruz.

Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın göreve gelmeleri halinde Bursa‘da 1. kademe su tarifesinde yüzde 40‘lık bir indirime gideceğini vaat ediyor.

CHP‘nin adayı daha temkinli. O icraatın içinden gelen bir isim.

CHP Bursa Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey de seçildiği takdirde 1. kademe su tarifesinde yüzde 25‘llik indirim yapacağını açıkladı.

Vaatler su aboneleri için kulağa hoş gelecek türden. Keşke su faturalarından hiç ücret alınmasa.

İzmir'de 7 saate varan su kesintisi 2 Şubat Cuma - İzmir HaberleriBu mümkün değil. Açtığımızda musluğumuzdan suyun hiç kesintisiz akmasını istiyorsak, atık suyumuzun sorunsuz evimizden işyerimizden uzaklaştırılmasını bekliyorsak bedelsiz bir şey olamaz.

Peki, musluğundan içilen suyu ile meşhur Bursa‘da su ücretleri yüksek mi?

Yapılan son araştırmaya göre, yüksekten aşağıya doğru sıralamada Türkiye genelindeki 30 Büyükşehir belediyesi arasında Bursa su fiyatlarında 16. sırada.

Bu da Bursa‘nın onca yatırıma rağmen su fiyatlarında ortalarda olduğunu gösteriyor.

İndirim yapılmalı ama bunu yatırıma etkileri de göz önünde bulundurulmalı. Su şebekesi işletmeciliğinin ucuz bir şey olmadığı malum.

Popülist söylemlerle halka yapılacak vaatleri göreve gelindiğinde, gerçeklerle yüzleşildiğinde uygulamak güçleşebilir.

Bursa‘da altyapı yatırımlarının, arıtmaların sorunsuz çalışması için su fiyatlarını politik malzeme yapmamak gerek.

Kaldı ki, bugün su ücretinin en yüksek olduğu kent ton başı 33.19 lira ile CHP‘li İzmir Büyükşehir Belediyesi‘dir.

Bursa‘nın ton fiyatı ise 19.79 liradır.

Yatırımları kısmadan, şebekeyi de kesintisiz işletebilmek mümkünse indirime her abone şapka çıkartır.

Bize göre su insan yaşamı için hayati önemdedir ve bunun siyasete malzeme edilmemesi gerekir.

Kaldı ki, Bursa‘da engellilere, öğrencilere ve şehit yakını ve gazilere dönük su fiyatlarında pozitif ayrımcılık yapıldığını biliyoruz. Kırsalda da düşük tarife uygulanmaktadır.

CHP‘li ve YRP‘li adaylar ucuz su vaatleriyle siyasi avantaj sağlayacaklarını düşünebilirler ama bu durum kentin ihtiyacı olan altyapı yatırımlarını etkileyecekse bu tür söylemlerden kaçınmak gerek.

Karakoç’un ardından

Enver Fatih Karakoç

Büyükşehir Belediyesi‘nin başarılı bürokratlarındandı. Zabıta Daire Başkanlığı görevinde onu yakından izledik. Zabıta teşkilatının daha etkin görev yapması için çok çabaladı. Zaman zaman görevden alındı ama yılmadı. Entellektüel bir yanı da vardı. Öğretmenlik, gazetecilik, televizyon programcılığı, yazarlık, şairlik görevleri de oldu. Bir ara milletvekili aday adaylığına da soyundu.

Enver Fatih Karakoç ,uzun zamandır pençesinden kurtulmak için mücadele ettiği amansız hastalığa maalesef yenik düştü. Dün yaşamını yitiren Karakoç Mihraplı Camii‘nde kılınan namazın ardından Odunluk Mezarlığı‘na defnedildi

Allah‘tan rahmet yakınlarına ve Büyükşehir Belediyesi camiasına da başsağlığı diliyoruz. Mekanı cennet olsun.

Başkanlar AK Parti’yi neden terk ediyorlar?

Aday yapılmayan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır il kıvılcımı ateşledi. Adaylar ilan edilir edilmez AK Parti üyeliğinden istifa etti. Şimdi aportta bekleyen Yeniden Refah Partisi‘nin adayı oldu. Tanır Göçmen kökenli bir isim. İlçedeki Erzurum nüfusu dikkate alınarak gerçekleşen değişimde galiba demografik yapını diğer unsuru Göçmenler atlandı. Kestel‘de yaşayan göçmenler Tanır’a yüklenirse seçim sonucu farklı olabilir. Aradan başkası da sıyrılabilir.

Değişim planlanırken tüm bu parametreler de acaba hesaplandı mı?

Kulağımıza, aday yapılmayan diğer kimi başkanların da rahat bırakılmadığı, teklifler götürüldüğü haberleri geliyor.

Eğer bu durum gerçekleşirse, istifalar sürerse, karar vericilerinin değişim tercihlerinin Bursa‘da AK Parti‘ye büyük bir fatura çıkaracağı da unutulmamalı.

Kulağımıza, bağımsız çıkabilecek eski başkanların da beklemede oldukları haberleri geliyor.

Bizden söylemesi.

 

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X