İhsan Aydın
İhsan Aydın

Tam kapanma tabloyu ne zaman değiştirecek?

Her iftar saatine yakın Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin koronavirüs tablosunu açıklıyor. Vaka tablosuna göz atıldığınızda, tam kapanmanın başladığı günden bu yana inişli çıkışlı bir seyir izleniyor.

Bunu, test sayılarının düşürülmesine bağlayanlar çıktı. Fakat, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayısının düşmesini, tam kapanma önlemleri ve hareketliliğinin kısıtlanmasının bir sonucu olarak açıkladı.

Ancak, tabloda öngörülen, hedeflenen düşüşlere henüz tam olarak rastlanılmış değil.

20 ila 30 bin bandında inişli çıkışlı bir grafik göze çarpıyor.

Vaka sayısını bin rakamının altına kadar indirmek hedefleniyor. Fakat bu çok da kolay değil. Hareketliliğin azalmasına ve bulaş zincirinin kırılmasına bağlı.

Ülke genelindeki hastanelerde kısmi bir rahatlama, Covid-19 polikliniklerine test için başvuranların sayılarında belirgin bir azalma ve yoğun bakımlarda boşalma olduğu konuşuluyor.

Önceki gün Covid-19 şüphesiyle Çekirge Devlet Hastanesi’ne teste giden bir yakınımız hiç sıra olmadığını, testinin çok kısa sürede yapıldığını anlattı. Bu haber kentimizin geleceği adına umut verici.

Düşen vaka rakamları hepimize umut pompalıyor. Ancak bunun sürdürebilir olması gerekiyor.

Kısıtlamanın bittiği gün vaka tablosu yeniden tırmanışa geçecekse, evlerde bunca kapalı kalmanın da bir anlamı olmayacak.

Bu açıdan 17 günlük tam kapanmadan mutlak sonuç almamız gerekiyor. Bu konuda her zaman olduğu gibi yine bizlere sorumluluk düşüyor. Bir başka ifadeyle tablonun değişmesi, vaka sayıları ve ölümlerin azalması bizim elimizde.

Önce bizler bireysel tedbirimizi alacağız ki, toplumsal önlemlere de katkımız olsun.

 

20 yaş çılgınlığına farklı bakış

Sosyal medyada birkaç gündür görüyorsunuzdur.

Herkes 20 yaşlarındaki fotoğraflarını paylaşıyor. 20’lik fotoğraflarını paylaşıp iç geçirenlerimiz bir hayli fazla.

Bu ülkenin 20 yıl önceki görüntülerine de bir bakmak gerek.

Köhnemiş, eskimiş, pörsümüş SSK hastanelerinde ölüme terk edilen insanlarımız, mesai saatleri sonrası doktorların özel muayenehanelerinde bıçak parasına mahkûm edilmiş hastalarımız, çökmüş sosyal güvenlik sistemiz, Türkiye’nin sağlıkta S.O.S verdiği yıllar…

Z kuşağı hatırlamaz ama o yılları yaşayanlar bilir. Tedavi olabilmek ve ilaç alabilmek için gecenin karanlığında SSK hastaneleri önünde uzayıp giden kuyruklar.

Şimdi hepsi geride kaldı.

2002 sonrası sanki sağlık ve sosyal güvenlik sistemimize sihirli bir el dokundu. AK Parti hükümetleri ile birlikte bu iki alanda radikal reformlar yapıldı.

Bugün 20 yaş çılgınlığına karşı sosyal medyada dolaşan Türkiye’nin eski ve yeni halini anlatan şu fotoğraf sanırım her şeyi özetliyor.

Modern şehir hastaneleri ülke geneline yayılıyor.

Hepsi tam da bugün, salgının zirve yaptığı dönemde olağanüstü hizmet veriyor. Türkiye’nin 20 yıl öncesine bir de bu pencereden bakalım istedik.

Elbette sağlık ve sosyal güvenlik modelimizde aksayan, yürümeyen, sorun çıkaran yönler yok değil. Ama bu bile gelişmiş çoğu ülkenin gıpta ile izlediği bir aşama.

 

Dağ’ın kültür elçisi operasyon geçirdi

O’nun, Bursa kültürünün ve kentte önemli bir yer teşkil eden Dağ yöresi folklörünün öne çıkarılmasına çok büyük katkıları olduğunu biliyoruz.

Özer Güleç uzun yıllar eğitimci olarak çocuklarımızın yetişmesine emek verdi. Sonrasında yöresel kültür çalışmaları ve araştırmalarıyla tanındı.

Dağ bölgesinin Bursa’daki en büyük STK’sı olan DAĞ-DER’de uzun yıllar yöneticilik yaptı. Burada bölge kültürünün canlandırılması için çalıştı.

Bir ara Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Araştırmaları Merkezi’nde de Somut Olmayan Kültürel Miras saha taramalarında bulundu.

Onlarca dergi ve yayın organında bölgeye ilişkin araştırmaları yayınlandı. Kırsaldaki yaşamı ve geçmişi konu alan çalışmaları kitaplaştırıldı.

Özer Hoca bir süredir ayağından ortopedik sıkıntı yaşıyordu. Önceki gün Hayat Hastanesi’nde bir operasyonla sağlığına kavuştuğunu öğrendik.

Bursa’nın ve Dağ bölgesinin kültür elçisi Özer Hoca’ya geçmiş olsun diyoruz. Kendisinden gelenek, göreneklerimizi gelecek kuşaklara taşıma adına yaptığı çalışmalara kaldığı yerden devam etmesini bekliyoruz.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Test sayısının ve vaka sayısının azalmasına sebep,sokağa çıkma kısıtlaması olabilirmi acaba? Sokağa çıkamayan insan nasıl test yaptırmaya gidecek?
    Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X