İhsan Aydın
İhsan Aydın

Tasarruf tedbirlerinden belediyeler etkilenir mi?

Köşe Yazısını Dinle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı sıkı para politikasının etkileriyle enflasyonun bu yıl içinde düşüşe geçebileceği dillendiriliyor.

Bakan Şimşek tasarrufa özel önem verileceğini ve belediyeler dahil olmak üzere gelecek bütçe dışı kaynak taleplerini karşılamayacaklarını açıkladı.

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti elindeki belediyelerin çoğunu kaybetti. Tarihinde ilk kez 2. parti oldu.

Piyasada yeni bir söylenti dolaşıyor. İhtimal vermiyoruz ama, hükümetin belediyelere İller Bankası‘ndan aktarılan vergi paylarında yüzde 30‘luk kısıntıya gideceği dillendiriliyor. Hükümetten buna ilişkin bir yalanlama yok. Belediye gelirlerini azaltıcı olası bu adımın çok ses getireceğini, özellikle yüklü borçlarla devraldıkları belediyelerde personel maaşlarını bile ödemekte zorlanan CHP‘li belediye başkanlarının tepki göstereceklerini düşünüyoruz.

Belediyelerin 31 Mart öncesi yüklü harcamalar yaptıkları biliniyor.

Şimdi gelirler de tasarruf amaçlı kısıntıya gidilirse bunun AK Partili belediye başkanlarını bile zora sokacağını söyleyebiliriz.

Umarız pay kesintisi dedikodudan ibarettir. Hükümet başka harcamalarından tasarrufa yönelmeli. Yerel hizmetleri sekteye uğratacak kesintiye başvurulmamalı.

 

GENEL MÜDÜR GÜLENÇ’İN İZAHI

Dün bu sütunlardan Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve iştiraklerine ilişkin atama kulislerini aktarmıştık.

Onların içinde Bursa‘nın altyapı kuruluşu BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç‘in de yeni dönem için emekli olana dek süre istediği kulisini aktarmıştık. Genel Müdür Gülenç eksik olmasın telefonla arayıp, bilgilendirdi.

40 yıllık mühendis olduğunu, bunun 36 yılını BUSKİ‘de geçirdiğini, 4 farklı siyasi parti ve 7 Büyükşehir belediye başkanı ile çalıştığını hatırlattı. Ardından da, “Her başkan beni bir üst göreve getirdi. Hiç bir başkandan görev istemedim. Verilen görevleri elimden geldiğince yaparım dedim. Mustafa Bozbey Başkan veya yakın çevresinden de görevi uzatın diye talebim olmamıştır” ifadelerini kullandı.

Güngör Bey’i mesleğe atıldığımızdan ve BUSKİ’de tanıdığımızdan bu yana mütevazi yapısı ile çalışkanlığıyla biliyoruz. Ekibiyle birlikte kentin ve kırsalın altyapısında çok emeği var. Ona haksızlık etmek istemeyiz. Bu nedenle yaptığı bilgilendirmeyi de paylaşmak istedik.

BUSKİ 31 Mart yerel seçimleri öncesi kentin siyasi gündeminde çok tartışıldı. Özellikle İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu‘nun açık hedefindeydi. Türkoğlu, rakibine buradan çok yüklendi. Kurumda ortaya çıkarılan ve yargıya intikal ettirilmiş hukuksuzluğu diline doladı. Kurum ile birlikte yöneticiler ve bağlı olduğu siyasi yapı da yıpratıldı.

31 Mart sonrası bürokratik değişimden buranın muaf tutulacağını sanmıyoruz. Ancak, Genel Müdür Gülenç’in çalışkanlığına çokça şahidiz.

Yeni yönetimin buradaki tercihini de önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

İSABEY MİNİBÜSLERİ YOL BEKLİYOR 

Önceki gün bu sütunlardan İsabey TOKİ Konutları‘nda oturan hemşerilerimizden sıkıntılarını dile getirdiği bir iletiyi aktarmıştık. İçinde ulaşım sorunu da vardı.

O yazımız üzerine İsabey hattında çalışan minibüsçü esnafımız aradı. TOKİ konutlarına 150 metre mesafeden geçtiklerini, konutlara yeni bir bağlantı yolu yapılmasını beklediklerini, yol tamamlandığında TOKİ sitesine kadar gideceklerini söylediler.

Konuyu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz‘a ilettiklerini kaydeden minibüsçü esnafı, artık topun Başkan Yılmaz’da olduğunu, site sakinlerinin Ankara Yolu‘na kadar yürümediklerini de anlattılar.

Yeni yerleşimlere alt ve üstyapı hizmetleri gecikebiliyor. Yerleşime açılmadan bunların önceden halledilmesi gerekir ama biz de maalesef istim arkadan geliyor.

Yıldırım Belediyesi hem minibüsçü esnafının hem de site sakinlerinin taleplerine duyarsız kalmayacaktır.

 

MÜFTÜ’DEN EN DEĞERLİ  HAYIRLI OLSUN HEDİYESİ 

Bursa’da 31 Mart‘ta Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ilçelerde de büyük değişim yaşandı. Koltuklara yeni başkanlar oturdu. Onların bugünlerde hayırlı olsun ziyaretine gelen konukları var.

Kendisi de İlahiyat Fakültesi mezunu olan Büyükorhan‘ın AK Partili Belediye Başkanı Kamil Turhan’a önceki gün İlçe Müftüsü Derviş Makas hayırlı olsun ziyaretine gelmiş. Başkan Turhan’a kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim hediye etmiş.

Turhan da Kur’an-ı Kerim’i öperek teslim almış ve “Hediyelerin en güzeli rehberimiz Kur’an ile ziyaretimize gelen ilçe Müftümüz Derviş Makas’a teşekkür ederim” demiş.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X