İhsan Aydın
İhsan Aydın

TBB üye belediyeleri projeyle yarıştıracak

Belediye başkanlarımız için şehirleri daha yaşanabilir, daha ulaşılabilir, estetik ve engelsiz kılmak anayasal bir görev.

Devlet hizmetlerinden, kamuya açık mekanlardan her yurttaşın eşit faydalanabilmesi için buraların fiziki koşullarının da iyileştirilmesi zorunlu.

Kısa adı TBB olan, Türkiye Belediyeler Birliği, üye belediyeler arasında çeşitli proje ve fikir yarışmaları düzenliyor.

Başkanlığını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yaptığı birlik 4 yarışma ile belediyeleri yarıştıracak.

İlk yarışma, ‘Engelsiz şehirler fikir ve proje yarışması’.

Buraya belediyeler 15 Ocak’a kadar başvuru yapılabilecek. Katılan belediyelerin ilk onuna 500’er bin lira, dereceye girenlerden birinciye 1 milyon, ikinciye 750 bin ve üçüncüye de ayrıca 500 bin lira ödül verilecek.

TBB’nin ikinci yarışması ise, sahipsiz evcil ve sokak hayvanlarının barınma ve beslenme şartlarının iyileştirilmesine dönük, ‘Enpati fikir ve proje yarışması’. Bu yarışmaya da başvurular 1 Mart’a kadar yapılabilecek. Aynı para ödülleri bu yarışma için de geçerli olacak.

Birliğin üçüncü yarışması ise,‘Yeşil şehirler fikir ve proje yarışması’.

Çevrenin geliştirilmesi, içmesuyu ve atık yönetimi, arazi kullanımı, ulaşım, enerji verimliliği ve iklim değişikliği gibi başlıklardaki yarışmaya katılanların her üç derecesine girenlere 100’er bin lira verilecek. 2. aşamada ise kategoriler bütününde ilk üçe giren projelere de 500’er bin lira ödenecek. Projeler 31 Ocak’a kadar biriliğe teslim edilecek.

TBB’nin son yarışması da Türk tabelayı özendirmeyi amaçlıyor.

Şehirlerdeki ilan ve reklam materyallerinin kent estetiğini geliştirecek şekilde düzenlenmesi ve tabelalarda Türkçe’nin güzel kullanımının yaygınlaştırılması için fikir ve proje yarışması açıldı.

Bu yarışmaya başvurular 15 Şubat’a uzatıldı. Seçilen ilk 10 projeye 500’er bin lira, bunlar arasında dereceye girenlerden birinciye 1 milyon, ikinciye 750 bin, üçüncüye ise 500 bin lira da ayrıca ödül verilecek.

  

Şehir bu çağrıya kulak vermeli

Hafta sonu TFF 1. Lig’de Bursaspor’un Başkent’te Keçirörengücü ile oynadığı ilk yarının son müsabakasını keyifle izledik. Halı sahadaki maçtan tek golle, galip ayrılan takım Bursaspor oldu.

Saatlik halı sahalardan bile berbat bir görüntüsü olan stattan galip ayrılmak büyük bir başarıydı. Bursaspor bir sakatlıkla galip gelmeyi bildi.

Keçiörengücü’nün sahasına bakınca, şehrimizdeki Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun kıymetini bilmeliyiz.

Dünyanın en heyecan veren stadyumlarından birine sahibiz ama takımımız alt ligde oynuyor.

Maç sonrası kaptan Emirhan Aydoğan’ın Bursa’ya yaptığı çağrıyı önemsiyoruz. Bursaspor yeniden Süper Lig’e yükselebilmek için sahalarda olağanüstü bir mücadele veriyor.

Kulübün içinde bulunduğu mali açmaza rağmen Vakıfköy’ün tozunu yutmuş gençler sergiledikleri futbolla Türkiye’ye kendilerini izlettiriyorlar.

Kaptan Emirhan, Keçirgörengücü galibiyeti sonrası Bursa’nın önde gelenlerine, nüfuslu kişilerine takıma sahip çıkma, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

O çağrı karşılık bulmalı.

Bursaspor’a hepimiz destek olmalıyız.

Bu takım Türkiye liglerinin en çok gol atan takımı, ama aynı zamanda da en çok gol yiyen ekipleri arasında gözüküyor. Savunmaya takviye gerektiği açık beyan ortada.

Bunun için transfer tahtasının açılması şart. Elbette, 40 milyon liralık kaynağı bulmak kolay değil. Ama Bursa kenti isterse bu sorunu çözer.

Sahada başarılarıyla herkese şapka çıkartan gençlere şehir olarak biz de destek olmak durumundayız.

 

O güzellik devam edecek

Cumhuriyet Caddesi’ndeki nostaljik tramvay kartpostallık görüntüsüyle Bursa’nın yeni bir sembolü haline gelmişti.

Pandemi nedeniyle bir süredir de çalışmıyordu.

Büyükşehir Belediyesi bu süreçte bir ara T-3 olarak bilinen sistemi komple kaldırmayı, sökmeyi düşündü. Hatta bu konuda semt muhtarlarıyla istişareler yaptı. Muhtarlar sistemin kalmasından yana görüş bildirince sonrasında vazgeçildi.

Bursa’nın nostaljik tramvayı bugünden itibaren yeniden seferlere başlıyor. Cumhuriyet Caddesi – Zafer- Davutkadı arasındaki seferlerle o sembole yeniden kavuşuyoruz. Bursa’nın tarihi doku adasındaki sistemin yeniden çalışacak olmasına bir Bursalı olarak sevindik.

Ağırlıklı emekli, yaşlı yolcuların ücretsiz kullandıkları bilinse de Bursa’ya değer katan bu sistemin korunmasını önemsiyoruz.

Mümkünse, Yeşilyayla ve Mesken’e kadar uzamalı.

Sistem, kente gelen turistlerin kullanması için de Hanlar Bölgesi, 1326 Panorama Bursa Fetih Müzesi, Yeşil Türbe, Yeşil Cami ve Emirsultan Camii daha cazip hale getirilmeli.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X