İhsan Aydın
İhsan Aydın

Temiz Cadde’de yeni heyelan tehlikesi mi?

Köşe Yazısını Dinle

Osmangazi ilçemizin Üftade Türbesi civarındaki düzenlemelerini biliyorsunuz. Burada geçen sene yağmurla meydana gelen toprak kaymasıyla bölgedeki binaların kamulaştırılması kararlaştırılmış ve kısmen de yıkılmıştı. Osmangazi Belediyesi burada yeni bir meydan ve seyir terası çalışması başlatmıştı.

Bir dostumuz önceki gün o bölgeden çektiği fotoğrafı elektronik postamıza gönderdi. Temiz Cadde’deki o yıkımlar sonrası tarihi sur kalıntıların arkasındaki toprakta hareketlenme göze çarpıyor. Bunu fotoğraftan bariz bir şekilde görebiliyorsunuz. Bir hatırlatma yapalım, o fotoğraf dünkü yağmurlardan önce çekilmişti. Şimdi durum belki daha vahim.

Temiz Cadde’nin Üftade sırtlarında üniversitelerin de desteğiyle seyir terası ve cephe çalışması projesi yapılacaktı. O çalışma sanırız uzadı. Yeni yağışlarla birlikte de Üftade Türbesi ve camisi altındaki bölgede yeni heyelan tehlikesinin arttığı belirtiliyor.

Kavaklı Mahallesi’ndeki bu tehlikenin ortadan kalkması için Tophane’den itibaren sur duvarlarının devamının yapımına bir an evvel başlanması gerekiyor. Aksi halde, yağışların bölgeyi komple riske atabileceği belirtiliyor.

Bölge için proje hazırlayan ekibin ve Osmangazi Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını hızlandırmasında yarar var.

Zira, Allah korusun, yeni bir heyelanla üst bölgedeki konutların altının boşalması da olası risklerden biri.

Çarşıbaşı’nın hemen üstünde tarihi sokakların da yer aldığı Kaleiçi’nden Bursa’ya özel bir bakış terasının yer aldığı projenin bitirilmesini biz de dört gözle bekleyenlerdeniz. Burası çok ziyaretçi çeken bir bölge.

Zira, bu proje ile birlikte turistler için Tarihi Hanlar Bölgesi ve çarşılardan sonra Kaleiçi’ne de önemli bir rota oluşturulacaktır. İnanç turizminin önemli duraklarından biri olan Üftade Türbesi altındaki duvar elamanlarının yıkılmaması için tedbir alınmalı.

Buram buram tarih kokan semtin yeni bir tehlike ile karşı karşıya kalmaması adına Osmangazi Belediyemiz vakit kaybetmeden harekete geçmeli.

Heyelan sonrası evlerini ve işyerlerini boşlatmak zorunda kalan bölge sakinlerine yeni bir toprak kayması travması yaşatılmamalı.

 

Doğdukları toprakların çocuklarına vefa

Kente göç etmek zorunda kaldılar. Zira, doğup büyüdükleri topraklarda iş bulmaları, barınmaları mümkün değildi. İlin güneyindeki Dağ ilçelerinden Bursa’ya gelip DAĞDER adında bir STK kuran bölge insanı, içinden çıktıkları toprakların çocuklarını da unutmuyorlar.

DAĞDER Emek Şubesi de öyle yapmış.

Havaların iyiden iyiye soğuduğu şu günlerde Bursa’daki hayırsever iş insanlarından topladıkları giysi ve ayakkabıları bölgedeki okullara götürüp, ihtiyaç sahibi çocuklara bizzat kendileri giydirmişler.

Emek Şube Başkanı Ahmet Çam çalışkan bir yönetici. Buranın uzunca süredir başkanlığını yapıyor.

Başkan Çam, “Çocuklar üşümesin, iyiliğiniz gönülleri ısıtsın sloganıyla dostlarımız ve derneğimizin katkılarıyla Dağ yöresi okullarındaki çocuklarımızın gönüllerini ısıtmaya devam ediyoruz. Katkı koyan dostlarımıza teşekkür ediyoruz” diyor.

STK’lar temsil ettikleri kitlenin her türlü sorunu ile ilgilenmeli.

Biz de örnek bir sosyal sorumluluk projesini imza atan DAĞDER’in Emek Şubesi yöneticilerini ve üyelerini kutluyoruz.

DAĞDER Emek, Bursa’da etkin bir STK şubesi olarak dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

 

İlçe aday adaylarının heyecanları azaldı mı?

AK Parti bunu belki bir siyasi taktik olarak uzatıyor. Daha çok isimleri ve partiyi konuşturmayı, gündemde tutmayı düşünüyor olabilir.

Fakat, 31 Mart yerel seçimleri için AK Parti’den ilçe başkanlıklarına aday adaylığı başvurusu yapanlarda bir heyecan azalması göze çarpıyor.

Sürecin erken başlatılıp, belediye başkan adaylarının ilanlarının sarkması heyecanın düşmesine neden olmuş olabilir.

Konuştuğumuz kimi aday adayları bu işin artık bir an önce neticelenmesini bekliyorlar. Bir kısmı çalışmayı da bırakmış durumda. Sadece kimin açıklanacağına odaklanmışlar.

AK Parti’de, sanki İstanbul’da ilk etap açıklamada olduğu gibi, Bursa’nın ilçelerinde de pek bir değişime gitmeyeceği yönünde hava oluşmuş gibi.

AK Parti’nin Bursa kulislerinde, ilçelerde değişim beklentisinin boşa çıkacağı dillendiriliyor. Partinin bunu da kamuoyu yoklamaları ve elindeki tarama verileriyle isimleri netleştirdiği konuşuluyor.

Diğer yandan;

AK Parti dün Merinos’ta ilçe belediye başkan aday adayları ile buluşma toplantılarına da devam etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X