İhsan Aydın
İhsan Aydın

Tepki patlaması değişimi getirdi

Köşe Yazısını Dinle

Seçim öncesi çok konuşulan, dillendirilen bir konuydu. Biz de yazılarımızda vurguladık. Eski tüfek siyasetçiler de öteden beri tencerenin kaynamaması tehlikesine işaret ederlerdi.

AK Parti’nin belediye başkan adayları, rakipleriyle değil, 10 bin TL maaşla geçinmek durumunda bırakılan emeklilerle yarışıyorlar demiştik.

Nitekim, yarışı emekliler kazandı. Türkiye genelinde bir tepki patlaması yaşandı. Belki bunu AK Parti’nin tepe yöneticileri de beklemiyordu.

AK Parti, ülke genelinde elindeki bir çok belediyeyi kaybetti. Bir bakıma emekliler iktidar partisine büyük bir ders verdi. Türkiye’de CHP’li ve diğer muhalefet partili belediye sayısı arttı.

Emekli tepkisinden ve AK Parti kurmaylarının bize göre yanlış isim tercihlerden etkilenen illerden biri de Bursa oldu.

AK Parti Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’ye kaptırdı.

Üstelik, beklenmedik oranda bir oy kaybıyla.

Peki, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başarısız mıydı?

Bize göre değildi.Ama seçmen değişim istedi.

Ankara’dan hükümetten, bakanlıklardan çok sayıda projeye destek aldı. Onların bize göre en başında geleni Hanlar Bölgesi’ndeki Çarşıbaşı Meydan Projesiydi. Burası için hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikiliği Bakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı’nda görev süresinde büyük destek kopardı.

Aktaş da emekli tepkilerinin ve ilçelerde yanlış isimlerde ısrar edilmesinin kurbanı oldu.

AK Parti Büyükşehir ile birlike elindeki ilçe sayısını da azalttı. Kentin merkezindeki en büyük ilçe olan Osmangazi’yi de CHP aldı.

AK Parti Osmangazi’deki aday tercihiyle zaten bu değişimin önünü açmıştı.  Bursa’nın önde gelen STK’larından DAĞDER’in çağrısına kulak asılmadı. Son sıralar, seçilemeyecek sıralara bölgeden meclis üyesi adayı konarak bunun telafi edileceğini sandı.

‘O sene bu sene’ diyerek Osmangazi’deki nüfus ve seçmen ağırlıklarına dikkat çekip, kendilerinden bir ismi belediye başkan adayı isteyen Dağlılara sırt dönülünce, AK Parti’nin alabileceği en kolay ilçelerden olan Osmangazi de bize göre CHP’ye armağan edilmiş oldu.

CHP’nin Dağlı adayı Erkan Aydın hemşerilerinin ve emeklilerin tepki oylarıyla açık farkla seçimi kazandı. Ömrü hayatında CHP’yi oy vermemiş muhafazakâr Dağlılar bile belki de ilk oylarını Erkan Aydın için atmış oldular.   

Bursa’da Nilüfer’den sonra en büyük seçmen ve nüfusa sahip Osmangazi ilçesi de böylece CHP’nin eline geçti.

Türkiye genelinde ve Bursa’da AK Parti kurmaylarına aday belirleyicilerine bize göre de seçmen, ‘ahbap çavuş ilişkisiyle aday belirlersen, size ders veririm’ dedi.

 

CHP’LİLER SONUÇTAN MEMNUN

Sayım sürerken, CHP’nin seçim üssü Podyum Davet’e uğradık. Ana baba günü gibiydi. Erken bir zafer kutlamasına tanık olduk. Resmi sonuçlar ilan edilmiş değildi ama herkes Bursa’nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i kutluyordu.

CHP İl Başkanı, milletvekilleri, partilililer Bursa’da ve Türkiye genelinde çıkan sonuçtan son derece memnunlardı.

CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş yaptığı ilk açıklamayla, gelen sonuçlarla, ‘Bursada AK Parti hegomanyası sona erdi. Yarın sabahtan itibaren yepyeni bir güne uyanacağız. Herkesin mutlu olduğu bir Bursa’yı inşaa edeceğiz’ dedi.

Yeşiltaş mikrofonu yanındaki adayları Mustafa Bozbey’e verirken de, “Sözü Büyükşehir Belediye Başkanına veriyorum” dedi. Yeşiltaş’ın bu sözleri salondan alkış aldı.

Bozbey de sayımda görev alan partililerine teşekkür etti.

Bozbey, “Yüzde 50 civarında açılan sandıkta gelen bilgilere göre açık farkla öndeyiz. Yarın güzel bir gün, güneşli bir gün yarın Bursa gülümseyecek” dedi.

 

BOZBEY: İLK İŞİMİZ PLANLAMA OLACAK

Basın açıklamasının ardından büyüğümüz Ahmet Emin Yılmaz ile birlikte Bursa’nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile de ayaküstü ilk demeci alma fırsatı yakaladık.

Bozbey, “Şu anda 10-12 puan üzerinde fark var. Sonuçta nihai oranı sandıkların yüzde yüzü açıldığında göreceğiz. Yarın Bursa’nın gülümsediği bir gün olacak. Bursa gülümsedi. Hemen işe koyulacağız. Mutlaka, itiraz olur olmaz, fark olunca belki itiraz gelmez” diye konuştu.

Bozbey, görev devralır devralmaz da, “Önce planlamadan başlayacağız. Bursa’nın bir an önce Çevre Düzeni planına ihtiyacı var. Önce Çevre Düzeni planından başlayacağız, hem fay hatları hem mikro bölgeleme projelerinin yapılmasını sağlayacağız, bununla birlikte sanayi, ulaşım, tarım, turizm master planlarını ve Bursa’nın anayasasını yapacağız. Bir de önce personeli ziyaret edip, onların hâl hatrını soracağız” dedi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X