İhsan Aydın
İhsan Aydın

TOGG’dan göğüs kabartan görüntü

Köşe Yazısını Dinle

Bütün dünya gibi ülkemizde de ekonomik problemlerle mücadele ediliyor. Diğer ülke yurttaşları gibi Türk insanı da hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı ile karşı kaşıya.

Dünya pandemi ve sonrası bir başka dünya oldu.

Hiçbir şey eskisi gibi değil.

Yaşam şartlarının zorlaşması, temel tüketim ve ihtiyaç maddelerindeki astronomik artışlar, döviz, altın, akaryakıt, elektrik, doğalgaz, su vb. gibi  kalemlerin önlenemeyen yükselişi yaşamı daha da zorlaştırıyor.

Fakat, buna rağmen ülkemizde moral verici gelişmeler de olmuyor değil.

Bardağın boş tarafı hep negatiflik yayar. Biraz dolu tarafına da bakmak gerek.

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ardından Türkiye yeni bir devrim daha yapmaya hazırlanıyor.

Dün, Gemlik ilçemizdeki TOGG fabrikasından paylaşılan görüntüler heyecana yol açtı.

Yıl sonunda seri üretime geçmesi beklenen yerli otomobil fabrikamızdaki imalatlar neredeyse yüzde 90’lara varan oranlarda tamamlanmış.

Hatta, fotoğrafta da görüldüğü gibi, otomobilleri monte edecek 160 robotun parçasız provaları başlamış. Gövde, montaj, boyahane vb. gibi ana üretim bölümlerin de artık son rötuşlar yapılıyor denebilir.

Ülkenizi seviyorsanız, bu görüntülerden etkilenmemeniz mümkün değil. Türkiye artık yabancı menşeli araçların montajını değil, kendi markasını kendi insanı ile imal edecek.

En son, prototip aracın yurtdışındaki akredite test merkezinde -40 derecede yapılan test sürüşlerinin görüntüsü de etkileyiciydi.

Türkiye’nin otomobil üretim merkezi Bursa şimdi Gemlikli TOGG ile yeni bir otomobil devrimine daha imza atmaya hazırlanıyor.

Ülkemizin yerli ve milli otomobilinin Bursa’dan, Gemlik’ten yola çıkacak olması bu şehrin bir sakini olarak hepimizde bambaşka duygular oluşturduğunu düşünüyoruz.

TOGG’un sosyal medyadan paylaştığı son görüntülerin altına, sırf siyasi saik ve hazımsızlıkla moral bozan, can sıkan satırları yazanları okuyunca yapılan işin bir kez daha doğru olduğunu anladık.

Bu ülkenin kendi otomobilini yapma çabalarını küçümseyen, aşağılayan, kendi işçi ve mühendisinin hakir görenlerin, yarın otomobiller yollara düştüğünde de utanacaklarını sanmıyoruz.

TOGG, bugün için belki her gelir düzeyinde insanın alamayacağı ürün gamı ve fiyat politikasıyla otomobil sektörüne giriş yapıyor olabilir.

Bu demek değildir ki, gelecekte daha uygun tür ve fiyatlarla da araç üretmeyecek.

Piyasaya sürülecek ilk tür aracı fiyatından dolayı alamayacaklarımızın bile, ülkemize sağladığı katma değeri unutmamaları gerekir.

TOGG’un Türkiye’ye ihracat ve döviz girdisi ile de yüksek katma değer sağlayacağını, binlerce istihdam ile direk ya da dolaylı olarak da on binlerce haneye ekmek kapısı olacağını biliyoruz.

Dileriz, ilk araç banttan inene dek her şey planlandığı gibi gider.

Yıl sonunda da, kendi mühendis ve insanımızın imal ettiği milli aracımızı yollarda görürüz.

Sabırsızlıkla bekliyoruz.

Gemlik plajları tartışması

Önceki gün sosyal medyadan canlı yayınlanan Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mart ayı ikinci birleşimini izlerken fark ettik.

Büyükşehir Belediyesi iki yıllığına CHP’li Gemlik Belediyesi’ne devrettiği ilçedeki plajların bakım, denetim ve diğer tüm sorumluluğunu yeniden kendi uhdesine aldı.

Bu karara Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğurt Sertaslan tepki gösterdi. Karşı çıkışa  rağmen, Bursa’nın tüm ilçelerindeki sahillerin de hizmetin tek elden bütüncül bir anlayışla sürdürülmesi için sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi’ne alınacağı açıklandı.

Gemlik, Kumla, Kurşunlu ve devamındaki sahiller ile diğer ilçelerdeki plajlarda artık yeni sezonda Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek.

Demek ki, bu karar gösteriyor ki, Büyükşehir’in kimi hizmetlerde ilçelere yetki devrinin çok başlılık gibi sıkıntılar çıkardığı anlaşılıyor.

Bursa’da dev eğitim zirvesi

Kısa adı ÖNDER olan, İmam-Hatipliler Derneği’nin Okul Aile Birliği Zirvesi önümüzdeki cumartesi günü Bursa’da gerçekleşecek.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da başlayacak zirveye ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan da katılacak.

Türkiye’nin değişik illerindeki İHL okul aile birliği başkan ve yöneticilerini katılacağı zirvenin ana teması, ‘Okul Aile Birliklerinin Eğitime Katkısı’ olarak belirlendi.

Ülke genelinde yüzlerce okul ve binlerce öğrencisi bulunan İHL’lilerin okul aile birliği zirvesine kentimiz ev sahipliği yapacak.

Bursa İmam Hatipliler Derneği (BİHMED) Başkanı Kadir Oruç, zirvede okul aile birlikleri ve İHL yöneticilerinin sorunları ve çözüm yollarını ele alacaklarını bildirdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X