İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Toplutaşımaya ATS ile gözlem

Bursalıların toplu taşıma araçlarında çok yakındığı sorunun ortadan kaldırılması için önemli bir adım atıldı.

Önceki gün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Ulaşım Komisyonu’nun şikâyetleri büyük ölçüde ortadan kaldıracak iki ayrı raporu görüşüldü ve karara bağlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Taksi Dolmuş Minibüs Servis Araçları ve Özel Toplu Taşıma Araçları Yönetmeliği’nde devrim gibi bir değişikliğe gidildi.

Buna göre;

Bursa’da çalışan taksi, dolmuş, minibüs, servis aracı ve özel halk otobüslerine de tıpkı resmi toplu taşıma araçlarında olduğu gibi Araç Takip Sistemi(ATS)’ne uyumlu kit takılması zorunlu hale getirildi.

Sistemle araçların iç, ön ve arka kısmını gösteren kamera takılması, gece gündüz HD kalitesiyle görüntü alınması zorunlu kılınıyor. Sistem kontak açıldığında devreye giriyor.

Toplutaşıma araçlarında görüntü kayıtlarının 30 gün saklanması, bulunamaması durumunda ise sahibine yasal sorumluluk da yükleniyor.

Araç sahipleri ve bağlı meslek odalarına şifre verilerek takibini olanak sağlanıyor.

Getirilen yeni bir uygulamayla da taksilere panik butonu monte edilecek.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gerçekleştirdiği yönetmelik değişikliği, bu alandan gelen yoğun yolcu şikâyetlerini minimize edecek.

Özellikle, bedelsiz kartlarla seyahat edenlere dönük kötü muamelenin takibi de bu yolla kolaylıkla sağlanmış olacak.

Yönetmelik değişikliğini Bursa toplutaşıması için alınmış radikal bir karar olarak görüyoruz.

 

’10 numara’ya sıkı takip

 

Yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle de, kent içinde hava kirliliğine yol açan 10 numara yağ kullanımının önlenmesi için toplu taşıma araçlarının yakıt depo kapaklarına sensör takılması zorunluluğu başlatılıyor.

Uygulamayla, özel halk otobüslerinden gelen şikâyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Aynı şekilde, buradaki kayıtların da 30 gün süreyle saklanması, araç sahibi ve bağlı olduğu oda tarafından takibi konusunda da şifre verilmesi planlanıyor.

Peki, yönetmelik değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek?

Komisyon raporuna göre, eksiklerin tamamlanması için araç sahiplerine 1 Eylül’e kadar süre tanınıyor.

Yönetmelik, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın onayının ardından internet sitesindeki yayınla birlikte yürürlüğe girecek.

 

Cezalar ikiye katlanacak

 

Diğer yandan; kurala uymayan toplutaşıma aracı sahiplerine verilecek cezalara da ilave yapıldı.

Ulaşım Komisyonu’nda ve oturumda kabul edilen ikinci bir raporla, yönetmeliğin denetim ve cezalar bölümünde şu değişikliğe gidildi.

Plakasız çalışanlarla, güzergâh dışına çıkanların kurala aykırılıklarının tepsiti halinde, araçlar trafikten men edilecek.

İlkinde idari para cezasının ilave 10 katı para cezası kesilecek.

Araçlar 1 ay trafik ve meslekten men edilecek. Tekrarlanması halinde para cezası 20 katına çıkacak, men edilme de 2 ay olacak.

Ayrıca plakası olmadığı halde bunları araçlarına takanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunulacak.

Talep gelmesi durumunda, meslek odalarının temsilcilerinin de katılımıyla ortak ekip oluşturularak denetimler yapılabilecek.

Cezaları ikiye katlayan ve kurala uymayanları trafikten men etmeyi planlayan kararlar Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti, MHP, CHP ve DP’li üyelerin oybirliğiyle geçti.

Böylece, kent içindeki toplu taşıma araçları da ATS ile gözlem altında tutulacak.

Kurala uymayan araç sahipleri için cezaların artırılma önerisini Meclis’e bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin verdiğini görüyoruz.

Kentimizin toplu taşımasında disiplin sağlanması açısından Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle karara imza atmasını önemsiyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X