İhsan Aydın
İhsan Aydın

Turizmde moral artıran fotoğraf

Köşe Yazısını Dinle

Pandemi iki yıldır dünyanın bütün ülkelerini ve sektörlerini vurdu. Covid-19 virüsünün etkilemediği sektör kalmadı.

Turizm sektörü de bunlardan biri. Bütün ülkelerin hedefleri, öngörüleri beklentileri şaştı.

Sağlık öncelikli hale gelince, tatil gibi kimi tali planlar askıya alındı, ötelendi, ertelendi. Üstüne bir de kimi ülkeler sağlık açısından riskli gördükleri ülkeleri ‘kırmızı liste’ye aldılar. Böyle olunca da turizmciler büyük bir kayıp yaşadı.

Yukarıdaki fotoğrafı, Almanya’nın Köln kentinde turizm acentesi bulunan bir dostumuz gönderdi.

Pandemi boyunca Almanya’nın turizm sektörünü ve havalimanlarını Türk şirketleri ayakta tutmuş.

Demek ki, Türkiye’ye uçuşlar olmasa, havalimanları işlemez hale gelecek ya da tümüyle zarar edecek.

Havaalanı’ndan kalkan uçakların listesinin yer aldığı panoda da bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

Köln Bonn Havalimanı’ndan kalkan uçakların rotasının neredeyse tümü Türkiye’yi gösteriyor.

Bu, ülke turizmi açısından sevindirici bir durum. Almanya’da iş yapan Türk kökenli turizmcileri için de bir kıvanç meselesi.

Demek ki, Türkiye halen Alman turistlerin gözdesi. Tatil tercihlerinde Türkiye’yi en başa yazan Almanların, yaz aylarının son günlerinde dahi ülkemize gelmek için acentelerden bilet aldıkları anlaşılıyor.

Antalya ağırlıklı uçuş rotası gösteriyor ki Türkiye pandemiye rağmen bütün dünyadan tercih edilen bir tatil ülkesi özelliğini koruyor.

Denizi ve kaliteli hizmet sektörüyle dünyanın en çok görülmek, gidilmek ve tatil yapılmak istenen ülkelerinden biri olan Türkiye’nin turizmdeki pandemi açığını da kısa sürede kapatacağını düşünüyoruz.

Pandeminin etkisi kırıldıkça, Almanya gibi ülkelerin havalimanlarından Türkiye’ye kalkan uçak sayıları daha da katlanacaktır.

Bu fotoğraf bir yana, dün de haberlerde dikkatimizi çekti. Rusya’nın dört kentinden daha Antalya’ya direk uçuşların başladığı görülüyor.

Bütün bunlar gelecek adına umut verici gelişmeler. Turist sayısı ve geliri belki önceki yıllar kadar olmayabilir ama, salgın atlatıldıkça ülkemize gelecek daha çok turistle bu farkın kapatılacağını düşünüyoruz.

Almanya’daki turizmci vatandaşlarımızı da kutlamak istiyoruz. Onlar gurbette de kendi ülkelerini düşünüyorlar.

 

Teknofest’in kimi yarışma bölümleri Bursa’da yapılıyor haberiniz var mı?

Türkiye’nin yüzakı bir havacılık etkinliği yıllardır İstanbul’da yapılıyordu. Teknofest Anadolu’ya yayılma kararı da aldı. Gaziantep’in ardından yeniden İstanbul’a dönen etkinliğin bazı bölümleri Anadolu’da yapılmaya başlandı.

Ünü dünyayı saran Teknofest’in kimi bölümleri bu yıl Bursa’da gerçekleştiriliyor. İHA ve savaşan İHA gibi etkinlikler için kentimiz seçilmiş ama Bursalılar bundan ne kadar haberdar?

Organizasyonun iletişim ayağının zayıf olduğunu düşünüyoruz.

Elbette panolarda duyurular var ama bunun medyaya ve dijital paylaşım sitelerine yansıması ne kadar?

Yarışta büyük bir başarı gösteren Bursa Teknik Üniversitesi’nin insansız hava araçları ekiplerini de kutluyoruz. Gerçekten Bursa’da havacılık için büyük bir merak var.

Fakat, basınla iletişim konusunda organizasyonunun zayıf kaldığını düşünüyoruz.

 

Bürokrasiyi bitirecek dijital atak

Oldum olası bürokrasiden yakınan biriyiz. Hemen her alandaki bürokrasi ülkenin gelişim ve kalkınmasında da büyük bir engel.

Kimi bürokratlar kendilerini soruşturma vb. gibi işlemlerde sağlama alma adına bürokrasi hazretlerinin arkasına sığınıyor ama dijital çağda artık vatandaşa zorluk çıkarmanın, direnmenin bir anlamı yok.

Dün elektronik postamıza Yıldırım Belediyesi’nden sevindirici bir haber düştü.

Başkan Oktay Yılmaz’ın talimatıyla artık iş yerlerine ruhsat almak isteyen esnafın ayağına belediye görevlileri gidiyor.

Yapı ruhsatlarının ardından elektronik imza uygulamasıyla eskiden 6 aya kadar uzayan gayri sıhhi müessese ruhsatı alma işlemleri 15 gün ila bir aya kadar düşürülmüş.

Açılan her yeni işyeri, ilçenin gelişimine de büyük bir katkı demek. Bunun farkında olan Başkan Oktay Yılmaz da belediyesindeki birimlerde dijital işlemlere ağırlık vermiş.

Kutluyoruz.

Kaldırılan her bürokratik engelin Yıldırım’a ve Yıldırımlıya fayda olarak geri döneceğine inananlardanız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X