İhsan Aydın
İhsan Aydın

Üftade dönüşümünde yıkımlar hız kesmiyor

Köşe Yazısını Dinle

Şehrin işgal altındaki tarihi bölgelerinde kamulaştırmalarla yıkımlar yapıldıkça saklanan, geride kalan, rant uğruna kapatılan güzellikler de ortaya çıkıyor.

Osmangazi Belediyesi’nin Bursa Surlarının devamı olarak bilinen Üftade semtinde yürüttüğü yıkımlar kısa bir aranın ardından yeniden başladı.

Temiz Cadde’de sırtını Bursa Surları’na ve Üftade’ye dayanan yapıların devamında da yıkımlar başlamış.

O yapılar yıkıldıkça Bursa’nın gizlenen surları ortaya çıkacak. Böylece, Tophane’den, Üftade altından Tahtakale Kapı’ya kadar bu bölüm de restore edilmiş olacak.

Dün sabah Temiz Cadde’den geçerken dikkatimizi çekti.

Osmangazi Belediyesi, kamulaştırması tamamlanan ve alkollü mekânlar olarak bilinen yapıları yıkmaya yeniden başlamış.

Gerçekten, Üftade Hazretlerinin türbesine ulaşım ve Bursa’ya yeni bir seyir terası sunacak tasarım çalışması bittiğinde şehrimizin bu tarihi bölgesi daha bir çekici hale gelecek.

Binalar yıkıldıkça ecdadın yapıp bıraktığı, ancak sonradan ticari rantla önlerine binalar dikilerek kapatılan tarihi surlarımızın kaybolmuş bölümleri de gün yüzüne çıkmış olacak.

Osmangazi Belediyesi’nin bir yağmurla başlayan toprak kayması sonrası komple kamulaştırma kararı aldığı  yapıların son bölümü için harekete geçilmiş.

Eminiz, bittiğinde Hanlar Bölgesi’nden, Çarşıbaşı’ndan ve buradan kentin uzak tarihine de yeni bir kapı daha açılmış olacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın surların bu bölümünü ortaya çıkaran çalışmasının Bursalılar tarafından da takdir edildiğini düşünüyoruz.   

 

Devasa altyapılar iç ve dış finans desteği ile yapılıyor

Zaman zaman Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden servis edilen haberlerden görüyoruz.

Bursa’nın 17 ilçesinde birden altyapı çalışmaları var. Su şebekesinden kanalizasyon hatlarına, yağmursuyu şebekesinden evsel bağlantılara kadar hummalı çalışmalar göze çarpıyor.

Hatta, kırsaldaki sulama tesislerinin, gölet yatırımlarının bile hız kesmeden sürdüğünü biliyoruz.

Büyükşehir Belediyesi’nin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BUSKİ) tarafından yürütülen çalışmaların büyük bir kaynak gerektirdiği malumunuz.

En son servis edilen haberden gördük ki, Mustafakemalpaşa ilçemizin 14 mahallesinde 54 kilometrelik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı inşaatı sürüyor. Bununla birlikte 3 terfi istasyonuyla da bölgenin atık sularının arıtılması sağlanacak.

İçinde araçların gezebileceği dev kollektörlerin yapımı hiç de kolay ve ucuz değil. Bunu, BUSKİ’nin kendi kaynaklarıyla yapmak da mümkün değil. Başlangıçta finans desteğine ihtiyaç var.

Çok şükür ki, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün hem iç hem de dış finans kuruluşları nezdinde kredibilitesi çok yüksek. Geri ödemede sorun yaşanmıyor. Finans kuruluşları da bu durumda Büyükşehir Belediyesi’ne ve BUSKİ’ye kredi vermekten çekinmiyorlar.

Nitekim, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da 17 ilçede birden devam eden yatırımlar için Avrupa Yatırım Bankası ve İller Bankası’ndan temin edilen kredilerden faydalanıldığını hatırlatmış ve, “İller Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin ettiğimiz krediyle, ilçelerimizi şantiyeye çevirdik” demiş.

Gerçekten bugün Bursa’nın hemen her ilçesinde BUSKİ’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin muhakkak  bir altyapı yatırımı var.

Olmayanların da programlandığı biliniyor.

Bursa’nın kredileri geri çevirme, ödeyememe gibi bir sorunu olsa, finans kuruluşları o paraları, kredileri vermeye yanaşmazlar.

Bu açıdan, yerel yönetimlerde personel, proje yönetimi kadar, finans yönetiminin de son derece önemli olduğuna inanıyoruz.

 

Bursa’nın her rengi ile ‘Sen de gelsene’ çağrısı

Dünya Turizm Günü dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi şehrimizin hemen her renginden oluşan güzel bir tanıtım videosu hazırlamış.

Bunu da yaz, ilkbahar, sonbahar, kış ve geceyi simgeleyen renklerle sosyal medya hesaplarından paylaşmış. Turizmin bacasız bir sanayi olduğu unutulmamalı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bunun farkında ki, kente gelecekler için, “Turizm şehri Bursa’mız çok güzel, sen de gelsene. Dünya Turizm Günümüz kutlu olsun” mesajıyla o videoyu paylaşmış.

Dört mevsimin dolu dolu yaşandığı, denizden dağa, ovadan tarihi mekânlara kadar her türden turisti ağırlayabilecek potansiyelimiz var.

Bunu iyi pazarlayabildiğimizde, Bursa’ya bu tür çağrılara gerek kalmadan milyonlarca turist akacaktır.

Beğendiğimiz o videonun yurtdışında da kullanılmasında yarar olacaktır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X