İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Uludağ Planı’na itiraz reddedildi

Uludağ‘ın çokbaşlılığı sorun, ama bugünlerde hazırlanan yeni imar planları değişiklikleri de sıkıntılı gözüküyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Uludağ Milli Parkı 1. Gelişim Oteller Bölgesi Koruma Amaçlı 1/5000 Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliklerine yapılan itirazları reddetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü‘nce bakanlığa ulaştırılan değişikliklere, aralarında Bursa‘daki meslek odalarının da bulunduğu 6 kurum ve işletme sahibinden itiraz gelmişti.

Bakanlık bunlardan sadece birini uygun bulurken, diğerlerini reddetti.

Şehir Plancıları Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Bursa şubeleriyle iki işletmecinin yaptığı itiraz geri çevrildi.

Değişikliklerden sadece Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nün yaptığı itiraz kabul edildi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli uygulama imar planları değişiklikleriyle Uludağ’da, ‘daha fazla yapılaşma izni verildiği’ gerekçesiyle yaptığı itirazı da geri çevrilmiş oldu.

Peyzaj Mimarları, değişiklikle bölgenin flora dengesinin bozulacağını, Kimya Mühendisleri ise, fosseptik izniyle su kaynaklarının kirletileceğini ileri sürmüşlerdi.

Uludağ’daki planlara yapılan askı itirazlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca reddedilmesinin ardından, şimdi Bursa’daki meslek odalarının iptal ve yürütmeninin durdurdulması için idari yargıya başvurmaları bekleniyor.

Uludağ’ın yetki karmaşası tartışmasından, sonra şimdi planlarının yargılık olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Arıtma ÇED’ine onay

 

Bursa‘da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi içine kurulması düşünülen buhar ve enerji amaçlı termik santral projesinin ÇED raporu mahkeme kararıyla iptal edilirken, yeni bir gelişme daha yaşandı.

DOSAB‘ın Atık Su Arıtma Tesisi revizyonu için yapılan ÇED başvurusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na bağlı ÇED İnceleme Değenledirme Komisyonu‘nca ‘olumlu’ bulunarak onaylandı.

Raporun onayına ilişkin duyuruyu Bursa Valiliği kamuoyu ile paylaştı.

DOSAB Atık Su Arıtma Tesisleri’nde yapacağı revizyon ile buradan elde edilecek ilave suyun büyük bölümünü termik santral işletilmesinde kullanacaktı.

Atık Su Arıtma Tesisi revizyonuna verilen ÇED raporunun da tıpkı santral projesinde olduğu gibi Bursa’daki çevreci kuruluşlarca yargıya götürülebileceği belirtiliyor.

 

Diz çöktürmek

 

Altı yıl önce Akdeniz‘deki uluslararası sularda büyük bir hukuk ihlali yaşanmış, Gazze‘ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin yaptığı baskında 10 yurttaşımız öldürülmüştü.

Filistin ve Gazze‘yi bombalayan, koca bir ülkeyi ablukaya alan, burayı adeta açık hahishaneye çeviren İsrail ile Türkiye arasında ipler o tarihte tamamiyle kopmuştu.

3 yıl süren görüşmeler diplomatik anlamda sonuç verdi ve İsrail, Türkiye’ye özür dilemenin ardından, katlettiği Türk vatandaşlarına tazminat ödeme ve Gazze’ye ablukayı hafifletmeyi de kabul etti.

Anlaşmayı dün iki başbakan aynı anda dünya kamuoyuna duyurdular.

Hiç şüphe yok ki, bu Türkiye‘nin diplomasi başarıdır.

Türkiye’nin taleplerini koşulsuz kabul eden İsrail, yaptığı hatayı, saldırganlığı ve hukuk tanımazlığı kabullenmiştir.

Bir bakıma, Türkiye karşısında diz çökmüştür.

Gönül elbette, Filistin’e uygulanan her türlü ambargonun tümüyle kalkmasından yanadır.

Ancak şu da unutulmamalı.

Bu sadece Türkiye’nin yapabileceği bir şey değildir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X