İhsan Aydın
İhsan Aydın

Üstün zekalı için tam zamanlı okul girişimi

Köşe Yazısını Dinle

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın göreve gelir gelmez açıkladığı projelerden biriydi.

Bursa’ya, özel yetenekli çocukları ilkokuldan, lise ve üniversiteye kadar okutacak bir projeyi hayata geçirmek istediğinden bahsetmişti.

Başkan Orhan bunu konuk ettiğimiz televizyon programlarında da detaylarıyla açıklamıştı.

O projede artık somut ilerlemeler var.

Kent Konseyi’nin, kapsamlı olarak, dünya örnekleri de incelenerek hazırladığı, “Özel Yetenekli Çocukların Eğitim Öğretim İhtiyaçlarını Bursa İli Özelinde Mevcut Durum Analiziyle Değerlendirilmesi ve Bu Öğrenciler İçin Tam Zamanlı Okulun Kurulmasının Gerekçeli Önerisi adlı rapor yayınlandı.
Raporu dün sabah Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Yürütme Kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan açıkladı.

Orhan, yaklaşık bir yıldır sahada, alanında uzman isimler ve STK’larla yürüttükleri çalışmaların sonunda bir durum analizi yaptıklarını, Bursa’ya tam zamanlı okul kazandırmak için kolları sıvadıklarını anlattı.

Orhan, Valilik, BTSO, Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, STK’lar ve sivil halktan da katılımla bir vakıf kurulmasının planlandığını, bu konuda tüzük bile hazırlandığını, binanın ise Uludağ Üniversitesi Kampüsü içinde yapılmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Orhan, “Öğretmenler dahil her şey hazır, sadece düğmeye basılacak diye konuştu.

Dünyadaki ABD, Çin, Güney Kore, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin daha 70’li yıllarda üstün yetenekli çocukların eğim hakkını kanunla koruma altına aldıklarını ve bunlardan ülke kalkınması için faydalandıklarına dikkat çeken Orhan, Türkiye’de de bu amaçla girişimler olduğunu, ama verim alınmadığının altını çizdi.

Kısa adı BİLSEM olarak bilinen, Bilim Sanat Merkezlerinde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre üstün yetenekli çocuklardan tam anlamıyla sonuç almanın mümkün olmadığını dile getiren Orhan, bunun için Bursa’da ülkeye rol model olacak bir proje için çalıştıklarını vurguladı.

Orhan, Bursa’da 590 bin dolayındaki öğrenciden en az yüzde 2’sinin üstün yetenekli çocuklardan oluştuğunu, bunların sayılarının 12 bin civarında olması gerekirken BİSLEM’lerde toplamda bin 320 çocuğun öğrenim gördüğünü de hatırlattı.

Kent Konseyi Başkanı, Bursa bileşenlerine, “Bu adımı Bursa olarak hep beraber atalım, taşın altına elimizi birlikte koyalım diye çağrıda bulundu.

Orhan’ın ve ekibinin bütün bu çabasının, ülkemizin kalkınıp gelişmesine katkı koyacaklarına inandığı üstün yetenekli çocuklarımızı bulup, onları tam zamanlı okulda okutmak olduğunu biliyoruz.

Bir yerlerden başlamak gerekiyor.

Bursa bunu yapacak güce ve kadrolara sahip.

Niye olmasın?


Kent Konseyi Ba
şkanı’nın kişisel görüşü yeşil alan olmasından yana

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde atıl olarak duran Yunuseli Havalimanı’nı Bursalıların menfaatine değerlendirme girişimleri sürerken, buranın bir kısmının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrolduğunu biliyoruz.

Tasarruf artık bakanlıkta. Ancak Bursalıların da ikna edilmesine ihtiyaç var.

Dün, üstün yetenekli çocuklar adına planlanan tam zamanlı okul için basın toplantısı düzenleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’a Yunuseli Havalimanı’na ilişkin düşünceleri de soruldu.

Orhan, bu konuda tasarrufun bakanlıkta olduğunu, alanın nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin akademik meslek odalarıyla kendilerinin bir çalışma yürüttüklerini ve buna ilişkin düşüncelerini de raporla kamuoyuna açıkladıklarını belirtti.

Orhan, pandemi sonrası buna ilişkin çalışmaların STK’larla birlikte yeniden başlayacağını da söyledi.

Orhan, “Yunuseli Havalimanı’nın yeşil alan olarak kalmasından yanayım. Bu benim şahsi fikrim, ama bu konuda tasarruf artık bakanlıkta dedi.


Orhaneli’nin elektrik hatları yeraltına iniyor

Modern şehirleşmenin olmazsa olmazlarından biri de görüntü kirliliğine yol açan enerji nakil hatlarının yeraltına alınmasıdır.

Bunu başarmış kentlerimizin sayısı giderek çoğalıyor. Bursa’da büyük ölçüde elektrik hatları yeraltına alındı.

Şimdi buna Orhaneli ilçemiz de ekleniyor. Gelişmeyi hemşerilerine Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt duyurdu.

“Söz verdiğimiz gibi Orhaneli doğanın en modern şehri olacak. Elektrik hatlarının yeraltına alınması için UEDAŞ yetkilileriyle görüşmelerimizi yaptık. Hem estetik hem güvenlik anlamında Orhanelimize çok yakışacak dedi.

Aykurt, çalışmaların 15 Haziran’da başlayıp, kurban bayramına kadar tamamlanacağını, ardından da hızlı biçimde asfaltlamaya geçileceğini müjdeledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X