İhsan Aydın
İhsan Aydın

Yağışlar BUSKİ’de yüzleri güldürüyor

Bu sütunlardan kentin susuzluk tehlikesine ilişkin çokça makale kaleme aldık. Çok şükür ki, hasretle beklenen yağışlar başladı ve baraj havzalarında yeniden artış yaşanıyor.

Dün sabah bir kahve içimi BUSKİ Genel Müdürü  Güngör Gülenç’e uğradık.

Baktık ki, Güngör Bey’in yüzü gülüyor.

‘Yağışlar yüzünüzü güldürmeye başlamış’ dediğimizde ise, “Evet, barajlarımızda su seviyesinde artışlar sevindirici düzeyde. Örneğin; iki günde, barajların birinde 80 diğerinde 33 cm’lik artış oldu. Bu toplamda 1 metre 13 santim yükselme demek. Üstelik bu iki günde hem su alındı hem artış oldu. Yağışlar devam ettikçe barajlarımız dolacak” dedi.

Genel Müdür Gülenç, iki günlük yağışla birlikte Doğancı Barajı’nın 315.38, Nilüfer Barajı’nın ise 726.50 kotlarına yükseldiğini belirterek, bunun da şehrin 107 günlük su rezervine tekabül ettiğini anlattı.

Gülenç ayrıca Meteoroloji’den Bursa için kar yağışı uyarısı da yapıldığını da hatırlatarak, “İnşallah kar da kuvvetli geliyor. Su sorunumuz azalacak” diye konuştu.

 

Kayıp kaçakta Avrupa’ya yaklaşıldı

Kış aylarında su sıkıntısının en çok konuşulduğu anlarda BUSKİ Genel Müdürü bir gerçeğe daha dikkat çekti.

Gülenç, BUSKİ’nin altyapı yatırımlarıyla, Türkiye’de kayıp-kaçak oranını en fazla azaltan kentler arasında birinci göründüğünü, nüfusun üçte ikisini içine alan Bursa merkezdeki Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde kayıp kaçak oranının ortalama yüzde 20.28’e indiğini, bunun kimi noktalarda yüzde 7 bile göründüğünü  söyledi.

SCADA sistemiyle 444 noktadan şebekenin izlendiğini, 17 ilçenin depolarının merkezden gerekirse otomatik olarak vanalarının dahi kapatılabildiği bir sistem kurduklarını kaydeden Gülenç, bu sayede kayıp kaçak oranlarını Avrupa’daki yüzde 15’lik ideal sınıra yaklaştırdıklarını söyledi.

Gülenç, 90’ların başında şebekeye verilen arıtılmış suyun yüzde 65’i toprağa karışırken, şimdi artık yüzde 80’ini abonelere verilebilir hale geldiğini, kayıp kaçak oranında iki katından fazla bir iyileşme sağlandığını ifade etti.

Gülenç, bununla da büyük bir arıtılmış su tasarrufu sağlandığının altını çizdi.

 

Su fiyatlarındaki sıralama ve algı

Malum hem su sıkıntısı var hem de su fiyatları tartışılıyor. Muhalefet partileri BUSKİ’nin suyu pahalı sattığını iddia ediyor.

Bu durumu BUSKİ Genel Müdürü’ne sorduk.

Elinin altındaki 30 büyük kentteki konutlara verilen su fiyatları listesini gösterdi. Bursa onların içinde 12. sırada gözüküyor.

Genel Müdür Gülenç, her ne kadar İstanbul 17. sırada gözükse de burada yarım ton suyun aboneye ücretsiz verildiğini, bunu ölçmenin de mümkün olmadığını söylüyor.

Bursa’da halen ocak ayı itibarıyla 12 metreküpe kadar suyun, atıksu bedeli dahil ton fiyatı 5.13 lira, 12 metreküp sonrası ise 9.74 lira.

Gülenç, BUSKİ’nin abonelerine suyu pahalı satmadığını, aksine su gelirleriyle 17 ilçede yatırımlar yaptığını, kayıp kaçağı azalttığını hatırlatıyor.

BUSKİ’nin Keles ve Büyükorhan hariç 15 ilçede atıksu arıtma tesisisin yapıldığını ya da devam ettiğini belirterek, diğer altyapılar için de 17 ilçede çalıştıklarını vurguluyor.

 

Çınarcık’ta 50 yıllık hedef var

Gülenç ile sohbet ederken, Çınarcık Barajı’ndan kente su temini konusuna özel bir önem verdiğini fark ettik.

DSİ’nin bugünlerde projelerini teslim edeceği isale hattı ve arıtma tesisleri için Avrupa Yatırım Bankası başta olmak üzere dış kaynaklardan finans arayışlarını yoğunlaştırmışlar.

Gülenç, Çınarcık suyunu mümkün olan en kısa sürede Bursa’ya vermek istediklerini hatırlatıyor.

Bu amaçla hem kendilerinin hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın finans bulma çabalarının sürdüğünü belirtiyor.

Gülenç, “Çınarcık ile Bursa’nın 50 yıllık su sorunu çözülecek. Buna bir de Gölbaşı’ndan alınacak 2 baraj büyüklüğündeki suyu kentin doğusuna verdiğimizi düşündüğünüzde, Bursa’da inşallah uzun yıllar su sorunu konuşulmayacak” diyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X