Bursa’da cedde üstü ücretli otopark tartışmaları sürerken bir uygulmama var ki, ulaşılan rakam rekora koşuyor.
Park yasağı olan alanlarda zaman zaman polis ve belediye zabıtası ile vatandaşlar karşı karşıya gelirler.
Bursa’da son dönem park yasağını ihlal eden araç sayısında müthiş bir artış var.
Bunlar genellikle trafiğin yoğun aktığı alanlara rastgele bırakılan araçlar oluşturuyor.
Bunu BURBAK‘tan elde ettiğimiz rakamlardan görebiliyoruz.
Geçtiğimiz yıl kasım ayında başlatılan uygulama ile bugüne dek binlerce araç yasaklı alanlardan çekilererkek otoparka götürülmüş.
Dün Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURBAK AŞ Genel Müdürü Kasım Şahin‘e Bursa‘da parklanma yasağı bulunan alanlardan çekilen araç sayısını sorduk.
Rakam başlıkta verdiğimiz gibi 8 ayda 11 bine ulaşmış.
Şahin, “Biz, Bursa Trafik Şube Müdürlüğü ile Trafik Vakfı’na lojistik destek sağlıyoruz” diyor.
Uygulamanın vatandaşa kolaylık sağladığının altını çizen Şahin şöyle devam ediyor:
“Eskiden aracı çekilen vatandaşlar gidip Kestel ya da başka uzak parklardan alabiliyorlardı. Üstelik 300 TL çekici ücreti, 40 TL park ücreti ödüyorlardı. Şimdi çekilen araçlar şehrin merkezindeki Doğanbey Otoparkı’nda sahiplerine 15 dakikalık işlem süresinin ardından teslim ediliyor.”
Bursa’da 11 bin aracın yerinden kaldırılıp otoparka çekilmesinin önemli bir rakam olduğunu, ancak münferit hadiseler dışında genelde uygulamanın 8 aydır sıkıntısız yürüdüğünü aktarıyor.
“Bizimkisi ceza değil, hemşehrilerimize sadece küçük bir ikaz” diyen Şahin’e bunun karşılığında ne ücret alındığını da sorduk.
Aracınızı eğer kent merkezinde, parklanma yasağı olan bir bölgede bırakmışsanız, yerinden kaldırılarak Trafik Vakfı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince BURBAK’ın Doğanbey’deki otoparkına getiriliyor.
Çekme için 70 TL, trafik cezası olarak 90 TL ve 5 TL de park ücreti ödüyorsunuz.
Cezai işlemlerden sonra aracınız Şahin’in de belirttiği gibi 15 dakika sonra size teslim ediliyor.
BURBAK Genel Müdürü Şahin, eski uygulamayla aynı gün aracı almanın mümkün olmadığını, kent merkezinden uzağa çekilen araçları almak için taksi tutmak, trafik cezasını ödemek için yeniden şehir merkezine gelip dönmek zorunda kalındığını da belirtiyor.
BURBAK ve Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğiyle halen kent merkezinde 4 çekici aracın çalıştığını hatırlatan Şahin, “Şimdi biz buna iki yeni araç daha ilave edeceğiz. Siparişleri verildi. Onlar geldiğinde kentteki çekici sayısı 6’ya çıkacak” diye konuşuyor.
Çekim sırasında eğer araca bir hasar verilirse bunu da BURBAK karşılıyor.
Siz siz olun yasaklı alanlara aracınızı park etmeyin.
T-2’de düğüm çözüldü mü?
Kent Meydanı‘ndan Terminal‘e uzayacak tramvay inşaatı, ihale süreçlerinde yaşanan itirazlar nedeniyle geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi‘nce durdurulmuştu.
Danıştay 13. Dairesi‘nin T-2’ye ilişkin nihai kararını verdiği konuşuluyor.
Büyükşehir kulislerinde, mevcut yüklenici lehine çıkan kararın ardından inşaatın şimdi kaldığı yerden devam edeceği konuşuluyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de meclis toplantısında üyeleri bilgilendirirken, T-2 hattındaki çalışmaların yargı kararının gelmesinin ardından yeniden başlayacağını dillendirmişti.
O kararın çıktığı, ancak henüz resmen Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşmadığı da ileri sürülüyor.
İhaleye katılan firmaların karşılıklı itirazlarıyla el değiştiren T-2 inşaat işinin hızla devam etmesi bekleniyor.