İhsan Aydın
İhsan Aydın

Yeni nesil santral kandırmacası mı?

Kömür santrali ile elektrik üretmenin ne kadar sıkıntılı bir iş olduğunu ve çevresel etkilerinin nelere yol açtığını yakınımızdaki örnekten görüyoruz.
Önceki hafta, Orhaneli Termik Santrali`ne kömür sağlayan Gümüşpınar`dakiBursa Linyitler İşletmesi (BLİ)ocaklarını gezmiştik.
Kentimizin yakın ve uzak çevresindeki yerli kömürlerle termik santralin tribününü çalıştıracak ısı derecesini yakalamak gerçekten zor.
Zaman zaman, Orhaneli`de bu değerlere ulaşmayan BLİ`ye, Elektrik Üretim AŞtarafından yüklü miktarda para cezaları kesildiğini öğrendik.
Yani, DOSAB`ın şehrin göbeğine kurmayı planladığı termik santralde de istenilen ısıyı yakalayabilmek için yerli kömürü ithal kömürle karıştırmak zorunlu hale gelebilir.
Açıkçası bu işler, Dursunbey`den taşınacak yerli kömürle, ulusal ve yerel medya aracılığıyla dağıtılan `halkı yanıltıcı` broşürlerle izah edilecek işler değil.
Halk yutuyor mu?
Sanmıyoruz.
Kent merkezinde, yerleşimin hemen dibinde, kömürle çalışacak bir santrali, ne ile allayıp pullarsanız pullayın, o çevredeki topluluğa bunu kabullendirmeniz mümkün değildir.
Nitekim, mümkün olmadığı için bu yollara başvuruluyor.
Kafalar bulandırılıyor.
Hafta sonu, bazı  gazetelerin içinde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi`nin verdiği broşürler dikkatimizi çekti.
Kaliteli ve pahalı kağıda basılmış, içeriği her ne kadar Hacettepeli bir akademisyenin, santral yapıldığında bölgede `mevcut duruma göre daha temiz bir hava kalitesi sağlanacak` yalanıyla süslense de doğrusu,hiç inandırıcı gelmiyor.
Sözde, bölgede kömürle çalışan 100 bacayı kapatıp, tek bir bacaya indirmenin, `sigaradan puroya geçiş`anlamına geldiğinin farkındayız.
Bunu bizzat eski bir sanayi bölgesi yöneticisi de dillendirmişti.
Binlerce broşürle, Bursalıların, `yeni nesil termik santral` safsatalarına kanacaklarını sananlar, bize göre beyhude bir çaba içerisindeler.
`41 Soruda Yeni Nesil DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali` broşürünü, dün bu işin uzmanı Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı ve TMMOB İKK Genel Sekreteri Remzi Çınar`a sorduk.
Onlar da dağıtılan broşürle halkın kafasının bulandırılmak istendiğini ifade ediyorlar.
Çınar, TMMOB Bursa İKK olarak bu konuda harekete geçtiklerini söylüyor.
Başkan Çınar, hukukçularının, `halkı yanıltıcı bilgilerle dolu` olduğunu iddia ettiği broşürler hakkında inceleme yaptığını, ayrıca dağıtan kuruluşları için de bir kınama açıklamasına hazırlandıklarını aktardı.
Çınar, sözde DOSAB`ın santralini aklayıcı broşürlerle ilgili ilginç bir benzetmede de bulundu.
“Şehrin içinde termik santralin zararsız olduğunu savunan broşürler dağıtmak, `sigara içmek sağlığa yararlıdır` anlamı taşımaktadır. Halkı yanıltıcı, insan sağlığını hiçe sayan bu girişimle ilgili hukuki her yola başvuracağız.”
Broşürde örneği verilen Almanya`da iki, Danimarka`da bir santralin hemen dibinden nehir geçtiğini de belirten Çınar şöyle devam ediyor:
“3 örneğin üçünün yanında da nehir var. Bunların hiç biri buhar amaçlı santraller değil. Sadece elektrik amaçlı yapılmış santraller. DOSAB her ne kadar tesislerde toplanan kirli suyu arıtıp kullanacağını söylese de yakın zamanda ciddi bir su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacaktır. DOSAB`ın projesinin ne Türkiye,  ne Avrupa, ne de dünyada başka bir benzeri vardır.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X