İhsan Aydın
İhsan Aydın

Yeni yıl umutla değil zam furyasıyla geldi 

Köşe Yazısını Dinle

Ülke 31 Mart‘ta yerel seçimlere gidiyor. Herkes bu seçimin sonucunu merak ediyor. Bugün ise yepyeni bir yıla daha girdik. 2023‘ü uğurlayıp 2024‘ün ilk gününü yaşıyoruz.

2023 hem ülkemiz hem de dünyamız için zor bir yıldı. Savaşlar, depremler, yangınlar, sel su baskınları, bölücü terör saldırıları, ağır ölümlü trafik kazaları, hasılı akla gelebilecek her türlü felaketle yüzleşti Türk insanı. Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin çatışmaları da dünyayı komple etkiledi.

Türkiye ise 2023‘te en büyük felaketi 11 ilini birden sarsan Kahramanmaraş ve Hatay depremleriyle yaşadı. Şubat ayındaki depremde binlerce yurttaşımızı kaybettik. Şehirlerimiz yerler bir oldu. Türkiye deprem yaralarını sarmak için adeta seferberdi.

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrası geçici ve kalıcı konut yapımları için TOKİ rekor seviyede binanın yapımı için düğmeye bastı. Kırsal ve kent merkezlerinde binlerce konut bir yıl olmadan hak sahiplerine teslim edildi.

2023‘ü bu ağır deprem acısıyla hatırlayacağız. Pandeminin ardından gelen bu ikinci yıkımdan ülke olarak ağır hasar aldık.

Şimdi ise ekonomik sarsıntıyla karşı karşıyayız. Piyasalar öyle kötü olmuş ki, işçi memur ve emekliler için yapılacak ücret artışları ilan edilir edilmez, daha yürürlüğe girmeden onlar da zamları sıraladılar. Asgari ücret çalışanın eline geçmeden eridi. Marketlerin etiket değiştirme hızına yetişilmiyor.

Hükümetin vergi oranlarını güncellemesi de bunu tetiklemiş görünüyor. Daha yeni Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 58 oranında arttı.

Emekliler de yeni yıl zammını bekliyor. Ücretleri ne kadar artar bilmiyoruz ama ele geçmeden piyasalara yeni bir zam dalgası daha gelecektir.

Oysa, her yeni yıl yeni bir umut değil midir?

Fakat, umut değil artık yeni bir yıla geçiş aynı zamanda iğneden ipliğe zam furyasını da beraberinde getiriyor.

Piyasaların bu denli başıboş bırakıldığı, fiyat değişikliklerinin zaruretten çok keyfiyet kazandığı kötü bir süreçten geçiyoruz.

Bu bozuk mali tablolarla hükümet yeni bir yerel seçime daha gidiyor.

Bütün bunların elbette sandığa olumsuz yansımasından da endişe edilmiyor değil.

 

Bursa’nın müzmin o projeleri acaba 2024’te bitirilebilir mi?

Yeni yılda Bursa‘nın bitmeyi bekleyen onca projesi var. Bunların içinde hiç şüphe yok ki, hızlı tren başta geliyor. Bu yıl devreye alınır mı bilmiyoruz ama Bursa‘yı ve Bursalıları üzen, uzunca süredir tamamlanamayan bir proje olarak tarihe geçti. Bursa-Ankara Otoyol projesi de bir türlü yatırım listesine giremiyor.

Hızlı tren ile birlikte Bursa‘nın tamamlanmayı bekleyen sağlık tesisleri de var. Acemler‘deki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi 2024‘e sarktı. Seçim öncesi açılır umudu da yüklenicinin taşeron ve çalışanlarla yaşadığı ücret sorunu nedeniyle başka bir bahara kaldı. Keza, ufak sağlık tesislerinden Harmancık Entegre Devlet Hastanesi de Sağlık Bakanlığı’nın senelerdir tamamlayamadığı Bursa projelerinden biriydi. 3 kez ihalesi yenilenen 10 yataklı o projenin 2024‘te bitirilip bitirilmeyeceği de meçhul.

Bursa‘nın Çalı-Gürsu Metro projesi, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı‘nı Mudanya Yolu‘na bağlayan şehiriçi tünel de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘nın himayesini bekliyor.

Bursa‘nın DSİ‘nin yatırım programındaki su temin, gölet ve sulama tesisleri de ödeneksizlik kurbanı.

Deprem Bursa’nın büyük sorunu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nı sadece İstanbul‘u önceleyen yaklaşımı Bursa‘daki ada ve semt bazlı dönüşümlerin gerçekleşmesini mümkün kılmıyor.

Eksik ve yapılacaklar çok. Bursa‘nın bize göre en büyük sorunu, Ankara‘dan bütün bunları koparıp alacak güçlü bir lobisinin olmayışı.

 

Seçime sayılı günler kaldı adaylar kim projeleri neler?  

Her partinin bir planı var. Bekliyorlar. Adaylarını CHP dışında netleştiren yok. Ancak seçmen de adayı görüp projelerine bakmak istiyor.

Aday adayları belki hazırlıklı, fakat isimlerinin açıklanmasını bekliyorlar. Artık adayların açıklanması da an meselesi.

Bu hafta olmasa bile AK Parti‘nin isimleri 15 Ocak‘a kadar ilan edeceği konuşuluyor.

Bursa‘da seçim yine AK Parti ve CHP arasında geçecek gibi. İYİ Parti‘nin tabanı ve adayı bize göre Bursa sonucuna etki edecek.

Elbette ilçelerdeki adaylar da Bursa sonucunda önemli rol oynayacaklar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X