Bursa’nın kentsel dönüşüm konsundaki kararlılığı biliniyor.
Deprem kuşağındaki bir kent olarak riskli konutların yıkılıp yenilenmesinde Bursa diğer kentlere göre bir adım önde gözüküyor.
Bunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan emsal artış kararların etkisi büyük.
Hatta, Bursa’nın bu formülü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da model alınmış durumda.
Önceki gün Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz ile bu konuyu konuşurken, kendisinin bir tespitinin altını çizdik.
Yılmaz, DSİ kültürü ile yetişmiş, transfer olduğu BUSKİ’de Genel Müdür Yardımcısı olarak uzun yıllar kentin altyapısının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmış Bursa’nın deneyimli bir bürokratı.
Şimdilerde elde ettiği deneyimleri Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter olarak kente hizmet için değerlendiriyor.
Yılmaz, Bursa’nın kentsel dönüşüm sorununa değinirken dikkatleri 1999 depremindeki kayıplara çekti.
Büyükşehir Genel Sekreteri Yılmaz, “Keşke o tarihte yeşil alanımız yüzde 20 daha az olsaydı da o kadar insanımızı kaybetmeseydik” ifadesini kullandı.
Yılmaz, sosyal donatı alanları ve yeşil alanların azaldığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını, dönüşüm bölgelerinde dikey yapılaşmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bursa’da emsal artış teşvikiyle birlikte dönüşümlerin hızlandığına dikkat çeken Yılmaz, depreme hazırlık için bunun daha da artması gerektiğini vurguladı.
Bursa’yı olası bir deprem afetine karşı hazırlama konusunda alınmış kararları eleştirenlere de Yılmaz’ın yanıtları vardı.
Örneğin; bunlardan en öne çıkanı, Akademik Meslek Odası yöneticilerinin dillendirdiği, emsal artışıyla birlikte artan konut sayısına karşı kentin ulaşım ve altyapı ağının yetersiz kalacağı iddiaları.
Yılmaz bu iddialara BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’nın yanıt verdiğini hatırlattı ve şöyle devam etti.
“Bursa’nın hem altyapısı hem içmesuyu şebekesi 2050 yılı projeksiyonuna göre hazırlandı. BUSKİ Genel Müdürlüğü bütün yatırımlarını Bursa’nın gelecekte öngörülen 5 milyonluk nüfusuna göre planlanıyor.”
BUSKİ’nin 2020’den itibaren çok amaçlı inşaa edilen Çınarcık Barajı’ndan kente su sağlanması için yatırımlarını hızlandırdığını, Kayapa’da bu amaçla dev bir arıtma tesisi ve depo inşaa edileceğini kaydeden Yılmaz, sözü açıkçası, “Endişeye mahal yok. Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ Bursa için her şey düşünüyor” demeye getirdi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yılmaz, dönüşümün Osmangazi ve Yıldırım’daki çöküntü konut bölgeleri dururken yeni kurulan Nilüfer’de yoğunlaştığı ididalarını da şöyle yanıtladı:
“Osmangazi ve Yıldırım, Demiryolu altındaki semtlerde insanımız zaten geçim mücadelesi veriyor. Onların önceliğinde konutlarını dönüştürme yok. Asgari ücretle zor geçinen kesim buralarda oturuyor. Elbette bu işin Nilüfer’de yoğunlaşması doğal. Fakat hem biz Büyükşehir Belediyesi hem de ilçe belediyeleri olarak bahsedilen alanlarda dönüşümün hızlandırılması için de çalışmalar yapıyoruz.”
Emsal artış teşviğiyle birlikte kentsel dönüşüme alınan bölgelerde konforlu, depremlere dayanıklı sağlam konutların inşaa edildiğini de hatırlatan Genel Sekreter Yılmaz, Bursa’nın bu tartışmalarla daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Nice yeni bayramlara
Bugün; sevginin, saygının, sevincin, el öpmenin, hasret gidermenin, küçükleri sevindirmenin tavan yapacağı bir kurban bayramına daha kavuştuk.
Bu vesileyle biz de kurban bayramınızı en içten dileklerimize kutluyor,
tüm okurlarımızın ailecek daha nice bayramlara erişmelerini diliyoruz.
Bayramınız mübarek olsun.