Dünyada “belediyecilik” geleneksel yaşam biçiminin değişmesiyle başlamıştır. Bunu ortaya çıkaran da Sanayi Devrimi ve Fransız İhtilali’dir. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş, beraberinde kentleşmeyi getirmiştir.
Bilindiği gibi, Türkiye’de ilk “belediye teşkilatı” 1855’te “Şehremâneti” adıyla İstanbul’da kuruldu. Ancak hukuki niteliklere sahip, gerçek anlamda belediyelerin teşkilatlanması Cumhuriyet’le birlikte 1930’da başladı.
Ülkemizde de dünyada da kentler yapıları, tarihsel geçmişleri ve konumlarıyla öne çıkıyor. Hepimizin bir çırpıda söyleyebileceği sembol olmuş yapı ve yaşam alanları ile bildiğimiz epey şehir vardır…
Yaşadığımız kent Bursa, pek çok konuyla öne çıkmakta, anılmaktadır. Öncelikle dünyanın en büyük imparatorluklarından birini kuran Osmanlı’ya başkentlik etti. Dünyanın en eski, en ünlü ticaret güzergâhı olarak bilinen İpek Yolu üzerinde çok önemli bir durak oluşu da, Bursa’nın ekonomik ve sosyokültürel açıdan gelişmesine katkı sağlamıştır.
Bugünün dünyasında ise tarım, ticaret, turizm ve sanayi kenti olarak konumlanan Bursa, hızla metropol olma yolunda.
***
Demokrasinin gelişmesiyle, her kademeden yönetime katılma, yönetici seçimleri en hayati konulardan biridir.
Dört ay sonra yeni bir “yerel seçim” yapılacak. Kent, ilçe ve kasabaları yönetecek belediye başkanlarını seçmek için sandığa gidilecek.
Bugünkü başkanların görev süresinin beş yılı doldurmalarına çok az bir süre kaldı. Elbet büyük beklentilerle, söz verdikleri vaatlerin gerçekleşeceğine inanarak, en azından umut ederek seçmenler olarak başkanlara oy verip, iş başına gelmelerini sağladık.
****
Umutlarımız karşılandı mı?
Söz verdikleri vaatleri yerine getirebildiler mi?
Bunları her seçmen düşünüp tartacak, başkanların başarılı mı, başarısız mı olduklarının karnesini herkes kendince değerlendirecektir.
****
Olay Medya olarak bizim amacımız, yerel yöneticilerimizin bu beş yıllık başkanlık dönemlerinde yaptıkları hizmet ve yatırımların hafızalarda uzun süre kalmayacağını bildiğimizden, yazıya geçirip belgelemek, geleceğe bırakmaktır.
Gazetemizde yer alan, belediyelerin hizmet ve yatırımlarını biz seçmedik; bu tamamen belediyelerimizin ilgili kurumlarının, başkanları ile yaptığı istişare ile belirlenen konular oldu. Şimdi sizler, oy vererek başkanlık makamına getirdiğiniz kent yöneticilerinin yaptıklarını değerlendireceksiniz.
****
Her seçim önemlidir; ancak yerel seçimler hepsinden önce gelir. Çünkü doğrudan kişiyi ilgilendiren bir tercihtir.
Doğumdan ölüme kadarki çok zorlu ve çok geniş bir hizmet alanını kapsar yerel yöneticilik. Güne iyi başlamamız, günü iyi geçirmemizle doğrudan ilgilidir. Havamızın temiz olmasından suyumuzun sağlıklı akmasına kadar her aşama belediyelerin görev alanında yer alıyor.
Sosyal bir çevre yaratılması, yaşadığımız yerin sokaklarının temiz olması, dinlenecek yeşil alanların oluşturulması, çocukların, gençlerin kendilerini düşünülmüş hissedecekleri yapılar sağlanması da hizmet alanları arasındadır.
Trafiği düzgün, rahatça yürünülebilen yollar, insanın kültür ve sanat etkinliklerine duyduğu ihtiyacı karşılamak da var bu hizmetler arasında.
Kısacası oturduğumuz, çalıştığımız yerlerde kent hizmetlerinin zamanında ve doğru şekilde karşılanıyor olup olmadığıdır yerel seçimler.
Daha başka şeyleri de içine alan yerel yöneticilik, bu yüzden yapacağımız birçok tercihin en önemli olanıdır. Bundan dolayı tercihlerimizi partizanlığın belirlemediği bir seçim olmalıdır.
Elbet hepimizin gönlünden geçen daha yaşanabilir bir kent, her şeyi daha sağlıklı kılma çabası, daha güzel, daha güvenli ve temiz bir çevre için, yeterli donanıma sahip olan, bilgiyi ve aklı rehber edinmiş başkanların iş başına gelmeleridir.
****
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, 15 belediye başkanının icraatları var sayfalarımızda. Elbet eksiksiz olsun, bütün belediyelerimizin hizmetlerine yer verelim istemiştik ama Orhangazi, İznik ve Keles Belediye başkanlarımız tercih etmedi. Bu projemizde yer alan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz…