Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Obezite ile mücadele

Köşe Yazısını Dinle

Obezite günümüzdeki birçok kronik hastalığın nedeni. Aşağıda obezitenin oluşumuna neden olan hastalıkları özetlemeye çalıştım:

  1. ObeziteTip 2 DiyabetesMellitus yani şeker hastalığının en önemli nedenlerinden birisi
  2. Tuz tüketimi ve fazla kilo hipertansiyonun en önemli nedenlerinden birisi.
  3. Midede reflü şikâyeti kilo ve beslenme alışkanlığı ile ilişkili. Ayrıca özafajit,barretmetaplazisi ve akabinde gelişebilen mide kanseri de bunların sonuçları. Midenin yukarı doğru fıtıklaşması da obezite ile ilişkili.
  4. Böbrek yetmezliğinin en sık nedeni şeker, ikinci nedeni ise hipertansiyon. Yani böbrek yetmezliğinin de nedeni obezite.
  5. Kolesterolün de en sık nedeni obezite. Kolesterol ilaçları tüketmek yerine kilo verilse belki de hiç ilaç kullanımına ihtiyaç kalmayacak.
  6. Hem kolesterolün hem de tansiyonun en sık nedenlerinden birisi obezite olduğu için beyin kanamaları ya da beyne giden damarlarda pıhtı ya da tıkanmalar da obezite ile ilişkili. Eğer altta genetik bir hastalık yoksa felç oluşumunun da en sık nedeni kilo ve sigara gibi önlenebilir nedenler.
  7. Ayrıca safra taşının da %80 nedeni kolesterol taşları. Yani safra taşı ve ameliyatları da obeziteile ilişkili.
  8. Kalp krizi, kalp yetmezliği gibi ciddi kalp hastalıklarının en sık nedeni kolesterol, sigara, obezite ve sedanter yaşam. Yani kalp hastalıklarından korunmak için de obezite ile mücade etmek gerekiyor.
  9. Şu anda Türkiye’de alkol ve hepatit hastalığı olmayan ama siroz teşhisi konulan çok hasta var. Bunların en sık nedeni obezite. Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı olarak literatüre girmiş durumda. Karaciğer yağlanması ilerlerse siroza dönebiliyor. Obezite karaciğer hastalıklarının da önemli nedenlerinden birisi.
  10. Obez kadınlarda polikistikover hastalığı yani PKOS, yumurtalıklarında birçok kist bulunmasının ihtimali de artıyor. PKOS teşhisi konulan hastaların %30-75’i kilolu ya da obez bireylerdir.
  11. Obezitenininfertilite yani kısırlık yaptığı da çalışmalarda gösterilmiştir.
  12. Erkeklerde hipogonadizm dediğimiz yani cinsiyet ve üreme hormonlarının yetersiz olması da hiç olmaması da obezite ile yakından ilişkilidir.
  13. Obeziteuyku apne sendromu ile yakından ilişkilidir. Bu hastalar uykularında geçici olarak nefes alamaz ve kaliteli uyku uyuyamaz. Uyku apne sendromunun kalp hastalıklarını, felç gelişimini, hipertansiyon ve diyabet gelişimini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca bu hastaların trafikte daha çok kaza yaptığı ve bilişsel fonkisyonlarında da gerileme kaydedildiği görülmüştür.
  14. Obezite ayrıca osteoartrit denilen eklem hastalıkları ile yakından ilişkilidir. Özellikle vücudun ağırlığını taşıyan diz eklemleri olduğu için diz protezlerinin birçoğu obezite ile ilişkili olduğu yapılan meta analizde gösterilmiştir.
  15. Hem safra taşlarının artması hem de kolesterolün yükselmesi nedeniyle pankreatit yani pankreas iltihaplanmaları da obezite ile ilişkili.
  16. Obez bireylerin depresyon ve diğer psikolojik problemlerinin görülme ihtimali diğer bireylerden fazla.
  17. Şimdi en önemlisine geliyoruz. Obezitenin ondan daha fazla sayıda organda kansere neden olduğu bildirilmiştir. Yemek borusu, tiroid, kalın bağırsak, böbrek, karaciğer, kötü huylu cilt, multiplemyelom, anal kanal, safra kesesi, lösemi, pankreas, lenfoma, prostat, akciğer, rahim, meme kanseri ile ilişkili olduğu görülmüştür.

Vücut kitle indeksi diye bir indeks var. Boya göre olması gereken kilonun tespiti yapılıyor (Kilo (kg)/boy2 (metre). Eğer beden kitle indeksiniz;

18-24 arasında ise ideal kilodasınız.

30’a kadar hafif kilolu

30-35 arası 1. Derece obez

35-40 arası 2. Derece obez

40 üzeri ise 3. Dereceobezsiniz demektir.Obezitenin yaygınlığı ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Fastfood tarzı beslenme ve sedanter yaşam obezitenin en önemli nedenleri arasında geliyor. Hastalık nedeniyle obez olanlar da var ancak günümzdekiobezlerin en sık nedeni değiştirebilir neden olan yeme bozukluğu. Günümüzde herkes fazla kilolu olduğu için fazla kilolu insanlar normal kilolu olarak, normal kiloda olanlar ise zayıf olarak algılanıyor.

Eğer 18-60 yaş arasındaki kesimden kilolu insanların kilo ile ilişkili hastalıkların tedavisinde muayene ve reçete giderlerinin bir kısmı geri ödemeden çıkarılırsa birçok kişi gönüllü olarak kilo verecektir. İnsanlar kilo verirse yukarıda saydığım onlarca hastalık için doktora gelmesine ve ilaç kullanmasına gerek kalmayacaktır. Sağlık sisteminde büyük bir rahatlama kendini gösterecektir.

Marketlerde poşet 25 kuruş olduğu için binlerce liralık alışveriş yapanlar bile fazladan poşet parası vermemek için imtinalı poşet kullanırken kilolu olduğu için cebinden para çıkacak olması durumunda sağlığına çok daha fazla dikkat eder, evlerinde ecza dolabı kolay kolay bulunduramazlar. Eğer insanlar kilo verirse sağlıklı bireylerin sayısı kat be kat artacaktır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X