Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Hadi gel köyümüze geri dönelim

Dağın saklı yüzü Büyükorhan’dan müjdeler var. Görecik Yaylası, ekoturizme açılıyor, tarım alanları suya kavuşuyor, güneş enerji santralı kuruluyor, Derecik Bazilikası restore ediliyor. Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş, Göçü tersine çeviriyoruz. Büyükorhanlılar, yıllar önce terk ettikleri köylerine geri dönecekler” diyor.

 

Bursa’nın en küçük ikinci ilçesi Büyükorhan’da göç durdu, şimdi kaybedilmiş nüfusu kazanmak için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Hedef, doğal zenginlikleri açığa çıkarıp turizmi canlandırmak, güneş enerji santralıyla istihdam sağlamak ve göletlerle tarım topraklarını sulamak. Tüm bunları hayata geçireceklerini belirten Taş, “Gelecekle ilgili karamsarlığımız kalmadı. 2016, Büyükorhan için milat olacak” şeklinde konuşuyor.

 

Bu hafta dağdayız… Dağın saklı yüzü Büyükorhan’da… İlk durağımızsa Görecik Yaylası…Yaylada, hummalı bir çalışma yürütülüyor. Nitekim yayla, ekoturizm bölgesi oluyor. Bungalov ve ambar evlerle donatılacak Görecik Yaylası, ilçenin çekim merkezi olacak. Görecik Yaylası’ndan Karaağız Köyü’ne geçtik. Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş, tarım topraklarının sulanması ve diğer projelerin hayata geçmesiyle, köye dönüşlerin başlayacağına inanıyor.

 

Büyükorhan’a girişte, ‘dağın saklı yüzü’ tabelasıyla karşılaştık. Neden Büyükorhan’a dağın saklı yüzü deniliyor?

 

Büyükorhan, dağın saklı yüzü ama gizlenmiş değil, unutulmuş bir ilçe. Belde olduğu zamanda Büyükorhan’ın ismi Vakfıkebir’di. İlçe olduktan sonra da gelişemedi, göç verdi. Bizden önceki belediye başkanları çok çalıştı ama hastalığın teşhisi yapılamadı ve göç devam etti. Büyükorhan’daki son göçler, yaşlı nüfusa dayalı. Yeni projelerimiz olduğu için, gençlerin göçünden pek söz edemeyiz. Harmancık’tan sonra Bursa’nın en küçük ikinci ilçesi olan Büyükorhan, ekonomik yönden geri kalmıştı. Üzerimizde büyük bir yük var. Ama biz çözüm için seçildik, mağdur edebiyatı yapmak için göreve gelmedik. Göçü durdurduk. İnşallah 2016’da göçü tersine çevireceğiz. Büyükorhan’da 43 mahalle var. Ekonomiyi özetlersek… Emeklilerin devletten aldığı maaş, hayvancılık ve tarımdan başka bir ekonomi yok bölgemizde.

“GÖRECİK YAYLASI BÜYÜKORHAN’IN KALBİ OLACAK”

Bu yöreninin hayvanının çok farklı, etinin çok lezzetli olduğu söyleniyor. Bunun sırrı nedir?

 

Bu konuda diğer ilçelerden, bir adım daha öndeyiz. Büyükorhan’ın havası, suyu, arazisinin özelliği, hayvanların doğal ortamda otlaması, sütün ve etin kalitesini artırıyor. Allah vergisi bir durum. Herkesin Büyükorhan’ın etinden yemesini tavsiye ediyoruz. Cuma pazarımızda kavurma ve güvecimiz meşhurdur. Önümüzdeki yıllarda et kombinası ve süt toplama merkezi de kuracağız. Bu yatırımlar bölgeye kazanım sağlayacak.

 

Harmancık Belediyesi ekoturizmi hayata geçirdi. Görecik Yaylası’nda da benzer bir yatırım mı yapıyorsunuz?

 

Biz ekoturizmi Harmancık’tan örnek almadık ama iyi bir tesadüf oldu. Harmancık’ın projesi gerçekten tuttu, bizim için de bir ölçü oldu. Biz yıllar önce Görecik Yaylası’nda ekoturizmi hayata geçirmeyi planlamıştık. Ama ormanla olan prosedürü yeni tamamladık. Harmancık’ta 14 ev var, yeterli değil. Biz daha büyük bir alanda ve ilçeden daha uzak bir bölgede projemizi yapıyoruz. Havası temiz, suyu güzel olan bir yerdeyiz. BEBKA’dan yüzde 90’ı hibe olan 400 milyon liralık ödenek çıktı ve ihalemizi yaptık. Görecik Yaylası’nı piknik alanı ve yörük çadırlarıyla donatacağız. Yap-işlet-devret modeliyle 25 bungalov, 25 de ambar ev yapacağız. 2016’da Büyükorhan görülmeye değer bir ilçe olacak. Görecik Yaylası da Büyükorhan’ın kalbi olacak. Diğer yaylalarımızda da çalışmalarımız var. Hamamlarımızı, Büyükşehir Belediyesi elden geçirerek, iç turizme kazandıracak ve bu da yöremizin önemli bir hizmeti olacak.

 

Mevcut durumda, ziyaretçi trafiği nasıl?

 

Görecik Yaylası, bu haliyle bile hafta sonları tıklım tıklım oluyor. Hiçbir ilçede 4 yayla yok. Sadece bizde var. Diğer yaylalarla ilgili de ön çalışmalarımız sürüyor. Birinci ve Süper Lig takımlarının kamp alanı olarak düzenleyeceğiz bölgemizi. Yayla Oteli yapmayı da planlıyoruz.

“ÇORAK ARAZİ KALMAYACAK”

Büyükorhan, diğer dağ ilçeleri gibi yoğun göç veriyor? Göçü önlemek için neler yapıyorsunuz?

 

Büyükorhan’da hızlı bir göç yaşanınca, ilçenin kapanacağına dair bir kaygı başladı. Göreve geldiğimizde, 12 bin olan nüfusu 15 bine çıkarmayı hedefledik. Ama bu lafla olmuyor, proje lazım. O nedenle seçildiğimizden bu yana, sürekli çalışıp, proje üretiyoruz. Göçü önlemenin en geçerli yöntemi sulu tarımın sağlanmasıdır. Büyükorhan’ın tek bir köyü göç vermedi. O da sulu tarımın yapıldığı Yenice Köyü’dür. Bu nedenle, Büyükorhan’ın tarım topraklarını sulayacak göletler inşa ediyoruz. 4 gölet bitti, bu yıl su tutacak. 4 göletin de projeleri bitti. Bir de programa alınan göletler var. Bu göletler tamamlandığında Büyükorhan’ın tarıma elverişli toprakları işlenebilecek. Böylece göç tersine dönecek. Bunlar dışında, hayvancılıkla ilgili ciddi projelerimiz, kırsal turizmle ilgili çalışmalarımız var. Süt işleme merkezlerimiz, et kombineleri ve soğuk hava depoları kuruyoruz. Tüm bu projeler Büyükorhan’ın kaderini değiştirecek.

 

Görecik Yaylası’ndan Karaağız Köyü’ne geldik. Bu köyün özelliği nedir?

 

Karaağız Köyü’nün suyu çok şifalıdır. İlaca gerek kalmadan midedeki taşları döküyor. Yeni bir çeşme yapıp, bu köyün suyunu marka yapacağız. Her köyün özelliğine göre, farklı bir yatırım yapıyoruz.

 

Dağ yollarının yapımı hangi aşamada?

 

Orhaneli ile Büyükorhan arasındaki yolun ihalesi yapıldı, çalışmaları sürüyor. Mahallelerimizin yollarınıysa Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Büyükşehir Belediyesi, sadece yollar için 30 milyon liralık kaynak harcıyor. Büyükorhanlılar, bu sayede ilk kez sıcak asfalt görecek.

BAZİLİKA RESTORE EDİLECEK

Büyükorhan’da tarihi bir bazilika var. Derecik Bazilikası’nın restorasyonu hangi aşamada?

 

Lozan Üniversitesi, bazilikanın yapımına sponsor olmuştu. Ancak sözlerinde durmadıkları için biz de sponsorluklarını iptal ettik. Bazilikanın restorasyonu yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti. Ancak daha sonra Büyükşehir Belediyesi üstlendi bu işi. Şimdilik çalışma yok orada. Ancak Büyükşehir Belediyesi, süratla restorasyonu yapacaktır. Bazilikanın 2016’da ziyaretçilere açılacağını düşünüyoruz.

 

“GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALINDA DÜĞMEYE BASIYORUZ”

 

Bir de güneş enerjisi santralı kuruyorsunuz? Bu projenizle ilgili bilgi verir misiniz?

 

Biz göreve geldiğimizde ilk işimiz, göçe çare bulmaktı. Belediyemizin sınırlı bütçeleriyle de kalkınmak mümkün değil. Biz de gelir getirici projelere yöneldik. Bunlardan biri de güneş enerji santralı kurmaktı. Elektrik bölümü mezunu olduğum için konuya yabancı değilim. Bir proje tasarladık ve çok verimli bir iş olduğunu gördük. Bölgemizin coğrafi yapısı da güneş enerji santralına çok uygun. Bu proje, belediyeye gelir getirecek, istihdam sağlayacak son derece faydalı bir yatırım. Birkaç megavatlık santral için şirket kurduk ve projemizi hayata geçiriyoruz. Bize ‘hayal kuruyorsunuz’, diyenler çıktı. Ama hayal kurmadan da hedeflerinize ulaşamazsınız. İnşallah mayıs ayında düğmeye basıp, projenin ihalesini yapacağız. Elektrik dağıtım şirketinden davet mektubu aldık. Ayrıca devletin sunduğu 1 milyon liralık teşvik için de başvurumuzu yapacağız. Marmara’da bu işi yapan ilk belediye biziz.

 

Bir de ilçenizin çileği meşhur değil mi?

 

Büyükorhan’ın çileği gerçekten çok lezzetli, aroması çok farklı. Diğer yörelerin çilekleriyle arasında ciddi bir kalite farkı var. Bunu bilen fabrikalar, köylülerimizi, çilek üretimi için teşvik ediyorlar. Her konuda iddialı olduğumuz gibi çilekte de iddialıyız. Bu yörenin çileğinin lezzeti, doğasında ve suyundan geliyor. Göletlerimiz yapılıp, sulu tarıma geçildiğinde çilek üretimi daha verimli olacak. Soğuk hava tesisiyle de çileklerimizi şoklayabileceğiz.

 

Göreve geldiğiniz dönem, çalkantılı bir dönemdi. Bugün durum nasıl?

 

Biz göreve geldiğimizde siyasi dengeler çok değişikti. Bursa merkezden uzak olduğumuz için de eğitimimiz geri kalmıştı. Seçimden bugüne kadar da sorunlarla boğuştuk. Biz siyaset yapmıyor, sadece hizmet üretmeye çalışıyoruz.

“BÜYÜKŞEHİR BİZİ İHYA ETTİ”

Yeni Büyükşehir Yasası, Büyükorhan’ı nasıl etkiledi?

 

Kapanan İl Özel İdarelerinin bütçesi, çok sınırlıydı. Bütçe yetersiz olduğu için de taleplerimiz yerine gelmiyordu. Ama Büyükşehir Belediyesi, Büyükorhan’ın bugüne kadar görmediği kaynağı, 2016’da ayırdı. Büyükorhan Belediyesi’nin yıllık bütçesi 11 milyon lirayken, Büyükşehir Belediyesi ilçemizin sadece yollarına 30 milyon lira ayırdı. Büyükşehir Yasası’ndan da Büyükşehir Belediyesi’nden de çok memnunuz. Büyükşehir Belediyesi doğru projeleri destekliyor. Sağolsun Recep Başkan (Altepe) ne istersek yapıyor. Geçen hafta muhtarların eksiklerini tamamladı. Mezarlık duvarlarından, iltilerine, jenaratörlerinden koyun kırpma makinelerine, yem ve tohumlarına varıncaya kadar, Büyükşehir Belediyesi, köylerin eksiklerini tamamladı.

 

Son olarak, Büyükorhan’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

 

Hastanesi, sanayi bölgesi, hükümet konağı olmayan tek ilçe biziz. Ama bunların hepsi olacak. Bir de TOKİ projemiz var. Gelecekle ilgili karamsarlığımız kalmadı. 2016, Büyükorhan için milat olacak. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X