Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Orhangazi’nin taşı, toprağı altın!

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun Orhangazi ayağı gün sayarken, ilçedeki arsa ve arazi fiyatları almış başını gitmiş. Otoyol yapımından önce tarım arazileri 7 binken, bugün 50 bin lirayla 100 bin lira arasında alıcı buluyor. Birkaç yılda, yaklaşık 10 kat değerlenen fiyatlardan sanayi ve konut arsaları da payını aldı. Sanayi arsası 450 ile 500 bin lira arasında, konut arsaları da 250-300 bin lira civarında alıcı bulabiliyor. Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, “Otoyolun söylentisi bile fiyatları uçurdu” dedi.

 

Otoyolun tamamlanmasıyla İstanbul-Orhangazi arası 15 dakikaya düşecek. Bu durum, İstanbullu günübirlikçilerin Orhangazi’ye akın etmesini sağlayacak. İlçede, turizm patlaması beklentisi var. Çağlayan, turizm patlamasını karşılamak için, hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. “İznik Gölü, su sporlarının merkezi olacak. Termal kaynakları turizme açıyoruz” diyen Çağlayan, ilçenin turizme hazır olduğu mesajını verdi. Bu kapsamda Ilıca Kaplıcaları da tesisleşmeye gidiyor. Orhangazi’nin meşhur markası Gedelek turşularının ve zeytinin üretiminin artırılması için de yeni çalışmalar yapılıyor.

 

Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Pazar Söyleşisi’ne konuk oldu. Orhangazi turumuza, dünyanın dört bir yanına ihraç edilen meşhur Gedelek turşularının üretildiği, Gedelek Köyü’nden başladık. Ardından dünyanın en lezzetli sofra zeytinlerinin yetiştiği Keramet’teki zeytinliğe uğradık. Bir sonraki durağımız da Keramet Ilıca Kaplıcaları oldu. Söyleşimizi İznik Gölü’nde noktalayarak, ilçenin turizm hedefini konuştuk.

 

“GEDELEK TURŞUSUNU DÜNYAYA SATIYORUZ”

 

Gedelek turşusu neden bu kadar meşhur?

Gedelek Mahallesi, Orhangazi’nin en eski yerleşim alanı. Hem tarihi kimliği var, hem de ülke ve ilçe ekonomisine katkı sunuyor. Gedelek turşuları, ülkemizin dört bir yanında, sofralarımıza nefaset katıyor. Bu nefaseti de sağlayan, pınarbaşı kaynak suyumuzdur. Pınarbaşının kireç taşı özelliği turşuyu kıtır kıtır yapıp, lezzet katıyor. Gedelek’te herkes geçimini turşuyla sağlıyor.

 

Turşunun tüm çeşitleri var değil mi?

Evet, 50’yi aşkın çeşidimiz var. Ama Gedelek turşusunun sembolü Hıyarcan’dır.

 

Gedelek turşuları sadece iç piyasaya değil, yurtdışına da ihraç ediliyor. Hangi ülkelere gidiyor?

Dünyanın en ünlü fast food markaları Gedelek turşusunu kullanıyor. Dünyanın neresinde turşuyla karşılaşırsanız, Gedelek turşusu olma ihtimali yüksek. Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapılıyor ama Amerika’ya da gidiyor.

 

Bu turşunun ekonomik değeri ne ifade ediyor?

Ortalama, yıllık 50 milyonu aşan bir girdisi var. Son yıllarda fabrikasyona yönelik işletmelerimiz arttı. Bunlarla birlikte ciro daha da artacaktır. Büyükşehir Belediyesi ile zeytin işleme merkezinin yanında turşu işleme merkezini de kuruyoruz. Tarım Organize Sanayi kurulduğunda, turşucular için ayrı bir bölge olacak. Apartman altında olan işletmeler artık Tarım Organize Sanayi’de üretim yapacaklar. Bu da üretimi artıracak.

 

Bir de Gedelek Turşu Festivali yapıyorsunuz…

Gedelek turşuları, tanınırlılık yönünden layık olduğu yerde değil. Orhangazi Ticaret Odası ve Kaymakamlığımızla birlikte eylül ayında üçüncüsünü yapacağımız festivalle, tanınırlılığı artırıp, turşunun daha çok tercih edilmesini istiyoruz.

 

“ORHANGAZİ ZEYTİNİ DÜNYANIN EN LEZZETLİ ZEYTİNİDİR”

 

Orhangazi zeytini çok lezzetli ama Gemlik zeytini daha çok tanınıyor. Neden?

Dünyanın en lezzetli sofralık zeytinlerinin yetiştiği bölgede, yani Keramet’teyiz. İznik Gölü havzasının özelliklerinin zeytine yansıdığı bir bölgedir burası. Dünyada, en lezzetli sofralık zeytinin yetiştiği yerdir burası. Ancak Orhangazi zeytininin anılmaması bizi üzüyor. Gemlik, bizden önce hareket etmiş ve marka tescili konusunda daha duyarlı davranmış. Ama rekolte ve kurulan işletme bakımından, bu bölgenin zeytin merkezi Orhangazi’dir.

O zaman zeytin, Gemlik’ten Orhangazi’ye kaydı diyebilir miyiz?

Ticari işletmelerin ve zeytin işletmelerinin bir araya geldiği kompleks işletmeler, Orhangazi’de faaliyet gösteriyor. Arazisini bizim temin ettiğimiz zeytin işletme merkezi, Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ ile birlikte hayata geçecek. Ve bu işletmede, Orhangazi zeytiniyle birlikte, İznik, Gemlik ve Mudanya zeytinlerinin hem işlenmesi hem de değerlenmesi sağlanıp, piyasa değerleri artacak.

Zeytin ihracatı ne durumda?

Birkaç işletmenin dışında ağırlıklı olarak Marmarabirlik aracılığıyla ihracat yapılıyor. 550 milyon dolarlık ihracatımızda zeytin önemli bir yer tutuyor. Ama bunun artırılması gerekiyor. İhraç ülkelerinin damak tadına uygun, biraz daha tuzdan arınmış zeytin üretmemiz gerekiyor. AR-GE çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladık. Artık daha çok ihracat yapıyoruz.

Orhangazi’nin zeytinyağı da meşhur…

Bu kadar güzel zeytinden, güzel zeytinyağları çıkar. Orhangazi’de de zeytinyağına yönelik işletmelerin sayısı artıyor. Halk tarafından zeytinyağının sağlığa olan faydaları ne kadar iyi anlaşılırsa, rağbet o kadar fazla oluyor.

Zeytincilik açısından nasıl bir yıl geçiriyor Orhangazi?

Bu yıl biraz daha iyi. Rekolte açısından olmasa da kalite açısından daha iyi bir yıl. İşin ticaretini yapanlar bu yıl daha memnunlar.

 

ILICA KAPLICALARI TESİSLEŞİYOR

 

Keramet Ilıca Kaplıcaları’ndayız. Burası için neler söylersiniz?

Keramet Ilıcı Kapılcaları’na, her mevsim, bahar, kış yaz, gece gündüz demeden, ziyaretçiler gelir. Sadece Bursa’dan değil, çevre illerden gelen insanların da uğrak yeridir. Burası bir şifa kaynağıdır.

 

Orhangazi dışında kimler geliyor buraya?

Her yerden geliyorlar. Sabaha kadar yüzen insanları burada bulabilirsiniz. Hem şifa, hem de bir dinlenme alanıdır burası. Burayı görmeyenlerin bir an önce gelmesi gerekir.

 

Tesis yok burada. Tesisleşmeyi düşünüyor musunuz?

Burası bir SİT bölgesi. Doğal yapıyı zedelemeden, sadece sosyal ihtiyaçları karşılayabilecek bir tesisleşmeye gideceğiz. Bir sonraki adımda, bungalov tipi evler düşünüyoruz. Ancak hiçbir şey yapmasak da doğal zenginliğinden dolayı, herkesin bu kaplıcaları görmesi gerekir.

Ne zaman yapılaşmaya gideceksiniz?

Bu yaz.

 

Orhangazi’ye yabancı turistlerin de gelebileceği bir vizyonunuz var mı?

Var tabii. Orhangazi’nin başka bölgelerinde de jeotermel kaynakları var. Ve bu bölgelerde sağlık turizmine yönelik yatırımcı teveccühleri var. Orhangazi, sağlık turizminde de Bursa’nın ve bölgenin tercih edilebilir bir bölgesi olacak. İstanbul’a yakın olması ve İznik Gölü’ne kıyısı olması nedeniyle, başka termal bölgelerden farklı bir yerdir Orhangazi.

 

Ilıca Kaplıcaları’nın özellikleri nelerdir?

Deri ve romatizma hastalıklarına iyi gelen şifalı suyu var. İnsanların buraya gelmesinin bir nedeni de şifa bulmak. Ayrıca göldeki doğal çamurdan kür de yapıyor ziyaretçiler. Killi yapı hem cildi güzelleştiriyor hem de cilt hastalıklarına iyi geliyor.

 

OTOYOLDA GERİ SAYIM BAŞLADI

 

Mayıs ayında Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun Gebze-İstanbul ayağı açılacağı söylendi. Planlamada bir sorun yok değil mi?

Evet, planlanan tarih mayıs ayı. Bahsettiğimiz proje Türkiye Cumhuriyeti’nin en nitelikli projesi. Projenin bir ayağının Orhangazi olması bizi daha çok heyecanlandırıyor. Otoyol üzerindeki AVM de mayısta açılacak. Otoyol sadece İstanbul’u İzmir’e bağlayan bir hizmet olmasından öte, bölgemizin de tercih edilebilirliğini de olumlu etkileyecek.

 

ARAZİ VE ARSA FİYATLARI UÇTU

 

Ne olacak?

Bir defa hiçbir şey olmasa da otoyolun söylentisi bile arazi fiyatlarını katladı. Bu süreçte hem konut hem de sanayileşme konusunda aşırı bir teveccüh var Orhangazi’ye. Günde onlarca kişi yatırım için bana geliyor. Emlakçılara gelen insan sayısı çok daha fazla. Ancak bizler sürecin sağlıklı bir şekilde sürmesini istiyoruz.

 

Arazi fiyatları ne kadar arttı?

Tarım arazilerinin dönümü 50 ile 100 bin lira arasında, sanayi arsaları 450 ile 500 bin lira arasında. Konut arsaları da 250-300 bin civarında. Daha önce tarım arazileri 5 bin veya 7 bin gibi fiyatlardan alıcı buluyordu. Ancak Orhangazi’ye yönelik bu teveccühün sağlıklı yürümesi gerekiyor. Orhangazi ve İznik Gölü Havzası’nın tarumar edilmesine engel olmaya çalışıyoruz. Gerek bizlerin gerekse de Büyükşehir Belediyesi’nin makro planlarında bu talepleri değerlendiriyoruz. Yatırımcıların önlerini açmaya çalışıyoruz ama bölgeye değer katmak isteyenlerin, İznik’in değerlerini götürmesine de gönlümüz razı olmaz.

 

Biraz kaygı görüyorum sözlerinizde?

Kaygı değil, herkesin farklı düşünceleri var. Ama onların düşünceleriyle bizim beklentilerimiz örtüşmeyebilir.

 

Nasıl talepler geliyor?

Sanayileşme noktasında talepler var. Ancak sanayileşmenin çevreye olan etkileri olacak. Bacasız sanayiye daha sıcak bakıyoruz.

 

Otoyol tamamlandığında Orhangazi ile Gebze arası kaç dakikaya düşecek?

Yaklaşık 15 dakikaya düşecek.

 

Bu durumda İstanbullu günübirlikçiler için Orhangazi biçilmiş kaftan olacak

 

Kesinlikle. İznik Gölü olsun, yayla turizmi olsun, tarihi değerler ve termal su, turizmi cezbeden değerler. Ayrıca Orhangazi, hem İznik’e, hem Bursa’ya, hem de Yalova’ya çok yakın. Günübirlikçiler, tüm bu bölgelerden de yararlanabilirler.

 

Orhangazi, artması beklenen turistleri ağırlamaya hazır mı?

Hazır olmaya çalışıyoruz. İznik Gölü Havzası’nı iç ve dış turizme hazır hale getirmek için, hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Bu sürece çok sıkı bir şekilde hazırlanan bir yönetimimiz var.

 

Neler olacak Orhangazi’de?

Gölün doğal güzelliği ayrı, göl kenarındaki 6 km’lik çamlık korusu ayrı bir güzellik. Bu yaz kürek ve yelken müsabakaları İznik Gölü’nde yapılacak. İznik Gölü’nü su sporlarının merkezi haline getireceğiz. Ayrıca, Gürle Dağı’nı da yamaç paraşütüne açıyoruz. Mayıs ayında yamaç paraşütü şampiyonası bu bölgede yapılacak. Termal tesisleriyle birlikte Orhangazi’yi bir çekim merkezi yapacağız.

 

Sukaypark ne zaman yapılacak?

İhale hazırlıkları yapılıyor. En geç temmuzda süreç tamamlanır ve inşaat işleri başlar.

 

Orhangazi, birkaç kimliğiyle öne çıkmış bir kent. Bundan sonra Orhangazi hangi kimlikle anılacak?

Bugüne kadar geçimini tarım ve sanayiden sağlamış bir kent için, bundan sonraki süreçte turizmin daha çok ön plana çıkması lazım. Biz de böyle yapıyoruz. Sanayileşme, sadece bacasız sanayiyle devam edecek. Tarım da vazgeçilmezimiz. Ancak asıl çabamız turizm alanında.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X