Orhan Güney
Orhan Güney

Transferlerin kara kutusu!

Her taşın altından çıkan Metin Korkmaz’la, futbolcu menajerliğini ve Bursaspor’u konuştuk

 

Metin Korkmaz, “Transferlerde usulsüzlük yaptı mı?”, “Neden ceza evine girdi?”, “Hangi yıldız Bursaspor’un kapısından döndü?”, “Ronaldinho gelecek mi?” ve merak ettiğiniz bir çok soruya cevap verdi…

 

Transfer dönemlerin en az futbolcular kadar baş aktörleridir; menajerler… Hele hele son dönemde o kadar fazlalaştılar ki, kim, kimin oyuncusu karıştırmaya başladık… Mesela, Bursaspor da son dönemde çalıştığı daha doğrusu hangi taşın altına baksak isminin çıktığı bir menajerle haşır neşirmiş… Şimdi adını vermeyeyim, çok değerli başkanımız kırılmasın ama bir futbolcunun menajeri A iken, görüşmeleri B yürütüyormuş sözde. Neyse, futbolcu menajerliği Türkiye’de artık meslek olmaktan çıkıp farklı bir yere doğru gidiyor… Benim konuğum, Türkiye’de, Bursa’da yine çok tartışılan bir isim; Metin Korkmaz… Özellikle Bursaspor camiasında ön yargıyla bakılan Metin Korkmaz’a, “Şike sürecini”, “Neden cezaevine girdiğini”, “Avanta alıp almadığını ya da Türk futbolunda kanunsuz iş yapılıp yapılamadığını”, “Ronaldinho’yu” ve aklınıza gelebilecek bir çok soruyu yönelttim. İşte cevapları;

 

Transfer dönemlerinde her taşın altından Metin Korkmaz çıkıyor. Metin Korkmaz kimdir, futbolla bağlantısı nedir?

22 yıldır sporun içindeyim. Profesyonel futbolculuk hayatım az. Bayrampaşa ve İstanbulspor’da oynadım. Genç yaşta çapraz bağlarım koptu ve bıraktım. Değer verdiğim menajerliğe, Türkiye’nin ilk futbolcu menajeri Ufuk Gezeroğlu sayesinde girdim. Türkiye’de çok önemli transferler yaptım. Rıdvan Dilmen, Tanju Çolak, İbrahim Üzülmez, İbrahim Toraman, Yusuf Şimşek, Volkan Şen, Sercan Yıldırım’ı sayabilirsin. Aslında saymakla bitmez 700’ün üzerinde transfer yaptım. Kimi zaman eleştirildim kimi zaman övgü aldım. Önyargılı davrananlar oldu.

 

İnsanların ön yargılı davranması doğal değil mi? Mesela şike sürecinde adınız geçti, cezaevine girdiniz…

Bu dava bitme aşamasında… Savcının beraat talebi var. Çok fazla irdelemek, konuşmak istemiyorum. Çok değerli bir kulüp başkanımızın, benimle olan polemiğinden dolayı, devletin savcısı, talimat alarak, cezaevine girmemi sağladı. Telefon tapesi yok, bankalar incelendi hiç bir şey yokken 4 ay yattım. Mahkeme olmadan da bıraktılar beni. Bunu yapan, beni tutuklayan savcı açığa alındı. Hukuki sürecim devam ediyor.

 

-Ben masumum, hiçbir kanunsuz işin içinde olmadım- diyebiliyor musun? Ya da vicdanen rahat mısın?

Bu ülkede, futbolla ilgili haksızlığa uğrayan biri varsa o da benimdir. Vicdanen çok rahatım. Bir tane oyuncu, teknik adam, yönetici çıkıp -Metin Korkmaz, 1 maçtan önce şunu teklif etti. Bizden şunu aldı- desin bu ülkeden gitmezsem adam değilim. İki tane yavrum var görmeyeyim. Hodri meydan. Eski yeni fark etmez çıkıp bir tanesi söylesin. Ben Türkiye’de çok ciddi transferler yaptım. Çok göz önünde olursan insanların gözüne batıyorsun. Dönem dönem hatalarımız olmuştur. Ama kimseye bir yanlışım olmamıştır.

 

Türk futbolunda şikenin olduğuna inanıyor musun?

Bazen o kadar güzel yorumluyorsunuz ki, siz daha iyi bilmelisiniz. Bir şey diyemeyeceğim. Bazı işleri düzeltmeye çalışırken, şike varmış veya yokmuş demek istemem. Çalıştığım kulüp ve futbolcular açısından şanslıyım, çok tecrübelendim. Ben, bu işi düzgün yapan insanlarla birlikte yaparak futbola nasıl daha fazla katkıda bulunuruz, kafamı ona yoruyorum.

 

Kaçamak cevap verdiniz… Peki şöyle sorayım; futbolcu, teknik adam ve yönetici üçgeninde kaba tabirle “Avanta” dönüyor mu?

Paranın olduğu yerde kontrol sizden çıkıyorsa var tabiî ki. Yok diyemem. Bazen bir futbolcu, değerinin çok çok üzerinde kulüplere veriliyor. Bu biliniyor zaten. Yöneticilerin, başkanların, kulüpteki görevlerinden önce ilişkide olduğu insanlara, para kazanmasına müsaade ettiğini biliyoruz. Başkanın, o kişiye olan güvenini kullandığı diyeyim. Çok ciddi paralar verip, çok ucuz olan futbolcuları alarak Türkiye’yi yabancı çöplüğüne çevirdiler. O yüzden de, büyük kulüplerde de, 2.Lig ve 3.Lig’de var. -Şahit oldun mu- bunu belgeleyemezsin ama çok var.

 

Peki çözüm ne?

Kesinlikle; ne olursa olsun şirketleşme ve bağımsız denetlenme. Bu işin başında da Türkiye Futbol Federasyonu olmalı. O denetlemeli kulüpleri.

 

Tanıdığın bir antrenör var mı “avanta” alan?

Sadece konuşuluyor. Mesela, Avrupa’da bir teknik adam komisyon alınca çok kötü bakılmıyor. Türkiye’de çok farklı. Duyum alıyorum ama şahit olmadım.

 

250 BİN EURO FARK YÜZÜNDEN KAÇIRDIK

 

Bursaspor’a getiremediğin için pişmanlık duyduğun bir futbolcu var mı?

Evet var; Hakan Çalhanoğlu. İbrahim Yazıcı başkanımla, Almanya’da onun maçını izlemiştik, 3 gol atmıştı. Daha 16 yaşındaydı. Ertuğrul Hoca da –tamam- dedi. 1 milyon 150 bin Euro istediler biz 900 bin Euro verdik. Babasıyla gittik konuştuk ama 250 bin Euro fark yüzünden alamadık.

 

Kolo Toure de var o dönemde?

Kolo Toure için Bursaspor Kulübü ciddi şekilde elinden ne geliyorsa yaptı. Ancak, Manchester City ile sözleşmesini uzatınca transfer gerçekleşmedi. Kendisiyle Avusturya Seefeld’te oturduk, konuştuk, anlaşma aşamasına gelmiştik. 2 milyon 200 bin Euro + bonus verdik ama olmadı.

 

Son dönemde de Ozan Tufan ve Şener’in Trabzonspor’a transfer edilmesi için yoğun çaba gösterdiğinizi biliyoruz…

Evet doğru. Trabzonspor, çok ciddi para teklif etti. Ozan Tufan ve Şener’e 10 milyon Euro verdi. Transferin son günü, sadece Ozan’a 8 milyon Euro önerdi. Artı iki futbolcu; Zeki Yavru, Soner Aydoğdu, Serdar Gürler ve kaleci Fatih’ten ikisi. Transfer olacak gibiydi ama başkanın, -Söz verdim olmaz- demesiyle gerçekleşmedi.

 

RONALDİNHO OLMAZSA ALTERNATİFİ VAR

 

Ronaldihno konusu bir balon mu yoksa ciddi ciddi görüşüyor musunuz?

Evet görüşüyoruz ama sadece Ronaldinho yok. Eğer olmazsa başka bir alternatifimiz daha var… Ronaldinho’ya teklifimizi abisi aracılığıyla ilettik.

 

O ne istedi, Bursaspor ne verdi?

2 yıllık sözleşme üzerinde konuşuyoruz. 3 milyon Euro artı bonus istiyor. Biz 2 milyon Euro artı bonus önerdik. Nisan ayının başında Yunanistan’a gelecek büyük ihtimalle. Oraya gidip konuşacağız. Hatta, Türkiye’ye, Bursa’ya getirmeyi de planlıyoruz eğer görüşmemiz olumlu geçerse.

 

Peki alternatifi kim?

Şimdi adını söylemeyeyim. Sadece Hollandalı olduğunu belirteyim.

 

Kulüp satın almayı düşünüyor musun?

Öyle bir projemiz var. Bugün yarın netleşecek. PTT 1. Lig bir kulüple yüzde 70 anlaştık. Bir alt kategoride de var. Spor adamlarıyla bir araya gelip, ciddi yatırım yapıp, Türk futboluna değerli oyuncular kazandırmak istiyoruz. Daha doğrusu amacımız bu işin nasıl yapıldığını göstermek.

 

FERNANDAO BURSASPOR’DA KALMAZ

 

Futbolcu menajerliği nasıl bir iş. Son dönemde bakıyorum herkes menajer olmuş…

Biz bu işe başlarken 5-6 kişiydik. Her dönem bir şeyler daha öğreniyoruz. Menajerlik, yüzde 10 komisyon alalım olayı değil. Ciddi paralar kazanıyoruz ama bunun hakkını vermiyoruz. Piyasada o kadar çok menajer var ki, aslında çirkin ve kötü görüntü oluşuyor. Kulüp başkanı olsam, -önüne gelen menajer olmuş- derim.. Menajerlik bu kadar basit olmamalı.

 

Son sorum Bursaspor’da yıldızı parlayan oyuncularla ilgili? Sezon sonu elimizde tutabilir miyiz?

Türk futbolunda yeni bir sisteme geçilecek. Yabancı kuralını bekleyip görmek lazım. Ama ben Ozan Tufan ve Şener’in değerlerinin etkileneceğini düşünmüyorum. Daha başka bir şey söyleyeyim; Volkan Şen sezon sonunda en az Ozan Tufan kadar değer bulacak. Fernandao bana kalırsa gider. Şu andaki Bursaspor’un mali yapısını düşündüğümde sıkıntı gözüküyor. O paralar eder mi bilemem. Fernandao önümüzdeki sene kalmaz diye düşünüyorum. Belluschi burada çok mutlu. Büyük ihtimalle kalacaktır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X