Ünal Özbay
Ünal Özbay

Madonna’nın yasağı bizde tutar mı?

Son günlerde rastladığın en enteresan magazin haberi; Londra’dan, Madonna‘dan geldi. Gözüne taktığı korsan bandıyla ‘Madame X‘ adlı dünya turnesine çıkan Madonna, konserine gelenlerin cep telefonlarıyla durmadan kendisini çekip bir de canlı yayın yapmalarına o kadar kızmış ki, çareyi çok enteresan bir yöntemde bulmuş.

Seyircilerine telefonlarını kullandırtmamayı kafasına koyan Madonna, konserine gelen binlerce hayranından birinin bile bu yasağı delmemesi için yine binlerce adet özel manyetik kilitli kılıflar yaptırıp, konser alanına giren herkese zorunlu olarak dağıtmış.

Konseri izleyebilmek için cep telefonlarını bu kılıflara kilitlemek zorunda olan seyirciler, gece bitene kadar kılıfı açamıyor ve dolayısıyla cep telefonlarına dokunamıyor bile.

Konser sonunda ise kılıfların kilitleri  otomatik olarak devre dışı kalıyor.

***

Türkiye’de de en başta Candan Erçetin olmak üzere bir çok sanatçı bu durumdan çok muzdarip. Erçetin, konser sırasında eğer kendisini görüntüleyen birini görürse şarkısını yarıda kesiyor ve yapılan eylemin telif ödemeyi gerektirdiğini hatırlatarak, seyircisini uyarıyor. Eğer çekim devam ederse tepkisini daha da sertleştiriyor.

Ünlü oyuncu Demet Evgar ise geçen yıl Bursa’da sahnelediği ‘39 Basamak‘ adlı oyunda sahneyi çeken bir seyirciyi oyunu yarıda kesip fena haşlamıştı.

Bu konuda kimileri çok sert tepki gösterse de sanatçılara hak vermemek elde değil. Hele ki bu durum bir tiyatro oyunu sırasında oluyorsa…

Ne var ki seyirci, içinde bulunduğu konserin, tiyatro oyununun hatta ve hata sinema salonundayken bile izlediği eseri cep telefonuyla çekmekten, hatta bir adım ileri gidip canlı yayın yapmaktan ayrı bir haz alıyor. Bu garip durumun neden-sonuç ilişkisini psikologlara, sosyologlara bırakmak gerek.

 

***

Acaba Madonna‘nın hiç bir masraftan kaçınmayarak yaptırdığı manyetik kilitli telefon kılıfları bizde işe yarar mı?

Bu fikir bizim sanatçılar için çok dahiyanece görüse de Türkiye’de bu maliyetin altına girebilecek bir ünlü tanımıyorum. Öte yandan Madonna‘nın, biletler için 500 sterlin (yaklaşık 3.920 TL) para harcayan hayranları, söz konusu telefon yasağından rahatsızlık duymamış. Hatta pek çok seyirci, Madonna’nın telefonsuz konser kararını desteklemiş.

Gel gelelim bizde böyle bir uygulama olsa öyle sanıyorum ki bir çok seyirci konseri izlemekle cep telefonu arasında yapması gereken seçimde hiç düşünmeden telefonu tercih eder ve konsere girmezdi bile.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X