Yerel seçimler için Bursa’dan dikkat çeken öneri

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Prof. Dr. Volkan Akyol’un yerel seçimler için dikkat çeken bir önerisini bugünkü köşesinden okuyucularıyla paylaştı.

Yerel seçimler için Bursa’dan dikkat çeken öneri

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Öneri… Prof. Dr. Volkan Akyol’dan geldi. Bir dönem siyasete de giren ve Abdüllatif Şener’in kurucusu olduğu Türkiye Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı üstlenen, fakat kısa sürede Bursa Uludağ Üniversitesi’nde öğrencilerine dönen Volkan Hoca seçim günü oyunu kullandıktan sonra sohbet ederken sandıktaki farklı rekabete dikkat çekti.

Önce…

“Sandık başında siyasi partiler için sorun yok” deyip oy verme prosedürünü anımsattı:

“Partiler ve adaylar birleşik oy pusulasında yer alıyorlar ve Sandık Kurulu her seçmene oy verme kabinine girerken birleşik oy pusulasını ve mührü teslim ediyor. Zaten sandık kurullarında da her partinin temsilcisi var.”

Şunu da ekledi:

“Yerel seçimde; belediye başkan adayları ve meclis üyeleri birleşik oy pusulasında yer alırken, muhtar adayları matbaada bastırdıkları kağıtları kabinlere koyuyorlar.”

Dikkat çektiği şu:

“Normalde, seçmen birleşik oy pusulasıyla birlikte mahallesinde muhtar olmasını istediği kişinin adının ve azalarının basılı olduğu kağıdı da zarfa koyuyor. Fakat bazen aceleden, bazen farkında olunmadığı için muhtar oy pusulasının zarfa konulması unutuluyor.”

Bu noktada…

Sandık başlarında sık rastlanan bir tabloyu anımsattı:

“Bazen de, bir muhtar adayının yakınları oy verme kabinine girdiklerinde diğer muhtar adaylarının kağıtlarını çöpe atıyor ya da cebine dolduruyor. Arkadan girenler oy verecekleri muhtar adayı kağıdını bulamıyor.”

Gözlemi şu:

“Bu gibi durumlarda sandık başlarında yer yer kavgaya varan büyük tartışmalar yaşanıyor. Oy pusulalarının kaldırıldığını bilmeyen muhtar adayları da alacakları oylardan mahrum kalıyor.”

Önerisi şu:

“Sandık başı kavgalarının önlenmesi, muhtar adayları arasında eşitliğin sağlanabilmesi için, muhtar adaylarına da birleşik oy pusulası hazırlanmalı. Böylece kimse kimseyi engelleyemez.”

Biz de bu öneriye hak verdik.

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X