Yeşil Müze kazısında Bizans temelleri çıktı

Restorasyonu devam eden İznik Müzesi’nde Yeşil Müze adıyla kurulacak ek bina için yapılan sondaj kazısında, Bizans dönemine ait olabileceği tahmin edilen konut temelleri çıktı.

Yeşil Müze kazısında Bizans temelleri çıktı

HAYRİ ŞEN

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü Bursa Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından ihale edilen İznik Nilüfer Hatun İmarethanesi ve Müştemilatı Yapımı Teşhir Tanzimi ve Çevre Düzenlemesi Projesi çerçevesinde Yeşil Müze adıyla ek bina yapımı için sondaj çalışması başlatıldı. Ancak restorasyonu süren müzedeki temel kazılarında, Bizans dönemine ait olabileceği tahmin edilen konut temelleri çıktı. Bunun üzerine ortaya çıkan tarihi yapının ortaya çıkarılması için çalışma başlatıldı. Toplam 7 milyon 299 bin liralık proje kazılarında ortaya çıkan tarihi yapının temizleme ve sondaj çalışmaları sürüyor. 

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

İznik Yeşil Müze Projesi’nin Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gelecek karara göre şekilleneceğini ifade eden İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, bilinen kent müzelerinin yanı sıra alışılmışın dışında bir mimari projeye sahip olacağını dile getirdi. 

İznik Yeşil Müze Projesi’nde, idari binaların yanı sıra arkeoloji bölümünün yer alacağı yeni binanın terasının temiz enerji kullanımı için yeşil alandan oluşacağını belirten Kaymakam Karameşe, “Bu alanda yine güneş enerjisini elektriğe çevirecek mimariye uygun ayrı çatılar inşa edilerek, yapının kendi elektriğini kendisinin üretmesi planlanıyordu’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X