Birbirinden kıymetli konukların yer aldığı etkinlikte ‘İnsanlığın Nurlu Yolu Mekke’nin Fethi’ konusu ile Fetih 1390’ıncı yılında da anıldı. Moderatörlüğünü Yavuz Selim Yedek’in yapmış olduğu programa Prof. Dr. Ali İhsan Karataş konuşmacı olarak katılırken, Zinnur Kanık, Oğuz İmrak, Cüneyt Aslan ve Yusuf Yılmaz da Türk Tasavvuf Musikisi dinletisi sundu. Mekke’nin önemi üzerine konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, tarihe mal olmuş bazı şehirlerin olduğundan sözederek, bu şehirlerin en önemlilerinden birinin de Mekke olduğunu belirtti. Tarihte ve günümüzde devam eden bir İslam Medeniyeti’nden bahsediliyorsa, bu medeniyetin merkez şehri olan Mekke’nin başta anılması gerektiğinin altını çizen Ali İhsan Karataş, “Çünkü İslam Mekke’de başladı. Dolayısıyla Mekke, başlangıç ve tevhid akidesinin merkezidir. Peygamberimizin doğup büyüdüğü ve Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu yerdir. Aynı zamanda bütün müminler namazlarında ortak olarak bu şehre yönelir. Bütün bunlar Mekke’yi Mekke yapan özelliklerdir” dedi.
HİCRET BİR DÖNÜM NOKTASIDIR
Kur’an-ı Kerim’de, ‘Şehirlerin Anası’ olarak adlandırılan Mekke’nin, Cahiliye Devri’nde etrafı kuşatılan bir esir durumunda olduğunu ifade eden Karataş, “İnsanlar Tevhid akidesinden uzaklaşınca değerleri bir bir kaybolmaya başlıyor. En önemli değer, Allah inancı. Kul bundan uzaklaşınca başka şeyleri onun yerine koyuyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Karataş, Mekke’nin fethine giden süreci hicretle başlatmanın daha doğru olacağını belirtti. Hudeybiye Anlaşması’nın bir dönüm noktası olduğunu, müşriklerin bu anlaşma ile Müslümanları tanıdığını ve sonrasında birçok insanın Müslüman olduğunu aktaran Karataş, “Hicret bir dönüm noktasıdır. Hudeybiye Anlaşması ile Mekke’den gelen tehlikeler kontrol altına alındı. Bu da bir bakıma uluslararası açılma faaliyetidir. Çünkü efendimiz bundan sonra devlet başkanlarına mesaj gönderecektir” açıklamalarında bulundu.
‘YALNIZCA MEKKE DEĞİL GÖNÜLLER DE FETHEDİLDİ’
Anlaşmanın bozulmasıyla 10 bin kişilik ordu ile Hz. Muhammed’in Mekke’ye ilerlediğini bildiren Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, “Yıllar önce kovularak çıkarıldığı Mekke’ye, Efendimiz bu sefer Mekke’nin Fatihi olarak girmiştir. Mekke de bu şekilde fethedilmiştir. Barış ile girilen bu şehir kan dökülmeden fethedilmiş, bir sembol olmuştur. Fetih yalnızca bir şehri kazanmak değil aynı zamanda bir gönül fethetmektir” dedi.
Ali İhsan Karataş sözlerini şöyle tamamladı:
“İnsanda kalp, Kabe hükmündedir. Kabe’ye Beytullah yani ‘Allah’ın Evi’ diyoruz. İnsanda da Allah’ın var olduğu yer kalptir. Bunun için Kabe’nin putlardan arınması gibi insan kalbinin de her türlü kötülükten arınması önemlidir.”
Fetih Gecesi’nde Zinnur Kanık, Oğuz İmrak, Cüneyt Aslan ve Yusuf Yılmaz da ‘Musiki ruhun şifasıdır’ diyerek yorumlarını izleyiciyle buluşturdular.
BAŞKAN YILMAZ’DAN KUTLAMA
Diğer yandan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da Mekke’nin Fethi’nin 1390’ıncı yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yılmaz mesajında, şu sözlere yer verdi;
“Kan dökülmeden fethedilen kutlu şehir Mekke’nin fethinin 1390. yılındayız. Bu mübarek fetihten hepimizin çıkaracağı dersler var. Bizler tevhit inancının merkezi olan Mekke’nin fethinde, bir şehir fethetmekten öte gönülleri fetheden yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed’in ne kadar âdil, hakkaniyetli ve merhametli bir lider, idareci, yönetici olduğunu görüyoruz. Rabbim bizlere de aynı adalet ve merhamet duygusu ile çalışma gücü nasip eylesin. Hizmetlerimizin herkese eşit bir şekilde ulaşması için var gücümüzle çalışıyor ve özen gösteriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Mekke’nin fethinin 1390. yıl dönümünü tekrar kutluyor, İslam coğrafyası başta olmak üzere bütün dünyada huzur ve adaletin hâkim olmasını diliyorum.”