Yunanistan’la ticaret artıyor

Yunanistan’daki ekonomik krize rağmen iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi son 5 yılda yüzde 86 artarak, 5,6 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Türkiye 1,5 milyar dolarlık ihracatına karşılık 4 milyar dolar ithalat yaptı.

Yunanistan’la ticaret artıyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretiyle ivme kazanması beklenen iki ülke ticaret ilişkilerinde son 5 yılda önemli artış kaydedildi. Yunanistan’daki ekonomik krize rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 86 artarak, 5,6 milyar dolara ulaştı. Doğalgaz ticaretinin gelecek dönemde iki ülke ekonomik ilişkilerinde önemli rol oynaması bekleniyor.

İki ülke arasında 2010 yılında 3 milyar dolar seviyesinde olan dış ticaret hacmi, 2014 sonu itibarıyla yüzde 86 yükselişle 5,6 milyar dolara ulaştı. Orta vadede dış ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenirken, özellikle 2012’den itibaren Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı sürekli artış gösterdi. İhracat geçen yıl sonunda 1,5 milyar dolara ulaşırken, ithalat ise 2014’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 azalarak 4 milyar dolara düştü.

YATIRIMDA İLK 10’DA

Ürün bazında bakıldığında iki ülke arasındaki mal ticaretinde mineral yakıt ve yağlar ön plana çıkarken, geçen yıl Türkiye, söz konusu alanda Yunanistan’a 288 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi, aynı alanda bu ülkeden 3 milyar 32 milyon dolarlık ithalat yaptı. Yunanistan bu zamana kadar gerçekleştirdiği 6,9 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırımda bulunan 9’uncu ülke konumunda bulunuyor.

ENERJİDE DE KRİTİK KAVŞAK

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde enerji de önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye Yunanistan’a 750 milyon metreküp civarında doğalgaz satıyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki önemli ve olumlu bir gelişme olarak görülen doğalgaz ticaretinin, Yunanistan’ın ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemi bulunuyor. Türkiye, doğalgaz ticaretinde merkez ülke olma planlarının başlangıcını Yunanistan üzerinden gerçekleştireceği ticarete dayandırıyor. TANAP’ın Türkiye üzerinden Yunanistan’a gidecek olması da önemli işbirliklerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Türk Akımı’nda da ilk hattan sonraki hatlarda Avrupa pazarının hedeflenmesi Yunanistan’ı kilit ülke konumuna getiriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X