Zorunlu göçle Bursa’ya yerleşmişlerdi! Yapılan haksızlık çifte vatandaşlıkla giderildi

Tito rejiminin baskıları sonucu zorunlu göçle gelen ve Bursa’da Zafer, Namıkkemal, Elmasbahçeler, Gülbahçe gibi mahallelere yerleşen eski Yugoslavya göçmenleri için sevindirici haberi Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Beycan İlyas duyurdu. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz da köşesinden okuyucularıyla paylaştı…

Zorunlu göçle Bursa’ya yerleşmişlerdi! Yapılan haksızlık çifte vatandaşlıkla giderildi

Yılmaz, yazısında şu bilgileri verdi:

1952 yılıydı… Tito’nun Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti, ülkesindeki müslüman nüfus olan Türk ve Arnavut kökenlilere baskıya başladı.

Nitekim…

Bu baskı nedeniyle 1952-1958 yılları arasından Yugoslavya’dan büyük bir zorunlu göç yaşandı. Onbinlerce aile Üsküp, Kumova gibi Osmanlı kentlerinden Türkiye’ye gelirken, pek çoğu Bursa’ya yöneldi ve Zafer, Namıkkemal, Elmasbahçeler, Gülbahçe mahallelerine yerleşti.

O baskıyı yapıp göçe zorlayan geçmişin Yugoslavya’sı artık yok. Yerine 8 devlet kuruldu, ama merkez özelliği bugünün Kuzey Makedonyası’nda.

Nitekim…

Kuzey Makedonya’da 3 resmi dil konuşuluyor. Biri Makedonca, diğeri Türkçe ve biri de Arnavutça.

İşte…

Böyle bir yapı içinden zorunlu göçle ve mağdur olarak yıllar önce Türkiye’ye göç eden, Bursa’da ciddi bir nüfus potansiyeli oluşturan eski Yugoslavya göçmenleri için son derece önemli bir gelişme oldu.

Gelişmeyi de…

Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Beycan İlyas duyurdu.

Buna göre…

Kuzey Makedonya Anayasası’nın zorunlu göçle ülkeden ayrılmak durumunda kalanlar için dezavantaj oluşturan ve “anavatana göç edenlerin vatandaşlık haklarını ortadan kaldıran” 8. maddesi değiştirildi.

Böylece…

1952-1958 arası Türkiye’ye göç edip Bursa’ya yerleşen eski Yugoslavya göçmenleri için Kuzey Makedonya vatandaşlığı yolu açıldı.

Dahası…

Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelenlerde olduğu gibi, Yugoslavya göçmenleri için de Kuzey Makedonya vatandaşlığı hakkıyla çifte vatandaşlık kazanıldı.

Bu sayede…

Hem Kuzey Makedonya’nın kültürel çeşitliliği ve zenginliği resmileşip gelişmesine katkı olacak, hem de Bursa gibi kentlere yerleşen eski Yugoslavya göçmenleri geride bıraktıkları akrabalarıyla yeniden bağ kuracak.

O nedenle…

Haberin duyulduğu perşembe akşamından beri Zafer, Namıkkemal, Elmasbahçeler, Gülbahçe gibi mahallelerde büyük bir sevinç var.

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X