Derslikte büyük açık

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın geçen ay TBMM’de Milli Eğitim Komisyonu’na yaptığı sunumda Bursa’nın, 2 bin 523 dersliğe ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bursa, Türkiye genelinde öncelikli derslik ihtiyacı olan 15 il içinde 6. sırada yer aldı. 

Derslikte büyük açık

SEYİT GÜNDOĞAN

Nüfusu her geçen yıl küçük bir anadolu kenti kadar artan Bursa’da eğitimin önemi ve zorluğu da doğru orantılı olarak bir o kadar daha artıyor.

Her ne kadar son yıllarda gerek yerel yönetimler, gerekse hayırseverlerin desteği sayesinde yeni okulların açılması konusunda bir atılım yaşansa da yine de Bursa okul ve derslik açısından yeterli düzeye gelebilmiş değil. 

Geçen haftalarda Bursa’da okul açılışları gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da, hem ülke genelinin hem de Bursa’nın derslik ihtiyacına dikkat çekmişti. Bakan Yılmaz, Aralık ayında Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na eğitim ile ilgili geniş bir sunum yaptı. Yılmaz’ın bu sunumunun içinde şehirlerin derslik ihtiyaçları da önemli yer tuttu. 

BURSA 6. SIRADA…

Buna göre, Bursa’nın şu an için 2 bin 523 dersliğe ihtiyacı var. Bursa bu rakamla, Türkiye genelinde öncelikli derslik ihtiyacı olan 15 il içinde 6. sırada yer alıyor. Bu tabloya göre ilk sırada  İstanbul yer alırken onu Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep takip ediyor. Listede Bursa’nın altında ise sırasıyla; Adana, İzmir, Mersin, Van, Konya, Antalya, Batman, Tekirdağ ve Mardin yer alıyor. Bu 15 il, 46 bin 524 adet toplam derslik ihtiyacı ile ülke genelindeki derslik ihtiyacı sayısının yüzde 80’ini oluşturuyor. Bursa’nın ihtiyacı olan 2 bin 523 dersliğin 2 bin 520’sini ise temel eğitimin oluşturması ayrıca dikkat çekiyor.  

Derslik açığıyla ilgili sayı Bursa’ya ortalama 24 derslikli 105 okul yapılması gerektirdiğini ortaya koyuyor. Şu anki güncel fiyatlara da göre de, 24 derslikli bir okulun sadece inşaat maliyeti arsa hariç ortalama 5 milyon lira. 1 milyon da tefrişat maliyeti hesaplandığında bir okul için 6 milyon liraya ihtiyaç var. 105 okul için de 630 milyon lira gerekiyor. Bu bedeli, bakanlığın ya da yerel yönetimlerin tek başına karşılaması mümkün gözükmediğinden, iş hayırseverlere düşüyor. 

“KALABALIK SINIFLAR KADERİMİZ OLMASIN”…

Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona, Bursa’nın eğitimdeki öncelikli sorunlarından birisinin derslik ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Bursa eğitim yatırımları konusunda genel bütçeden yeterli pay alamadığı için ancak hayırseverlerin katkıları ile okul yapılabiliyor. Bursa’nın eğitimde başarıyı yakalayabilmesi için öncelikle sınıf mevcutlarının gelişmiş ülkelerdeki seviyeye çekilmesi gerekiyor. Artan nüfus hızına oranla ortaya çıkan okul ve derslik ihtiyacı zamanında giderilmediği için Bursa en çok derslik ihtiyacı olan iller arasında Türkiye sıralamasına girdi. Bursa’nın başarısızlık sıralaması yerine başarı sıralamasında yer bulabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve merkez bütçeden ihtiyacı olan yatırım desteğini alması gerekiyor. Aksi halde kalabalık sınıflarda eğitim Bursa’nın kaderi haline gelecek” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X