Ekmekte son karar ne?

Bursa’da ekmeğin fiyatı 9 Eylül’de yüzde 20 arttı. Valilik devreye girdi ve 5 Ekim’de zam iptal edildi. Fırıncılar geri adım atmamakta ısrar etti. Ancak, BESOB Başkanı Tak dün itibariyle eski tarifeye geri dönüldüğünü ileri sürdü.

Ekmekte son karar ne?

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa’daki yüzde 20’lik ekmek zammı Valilik tarafından iptal edilmesine rağmen, fırıncıların 250 gram ekmeği 1,25 lira yerine 1,50 liradan satmaya devam etmesi, tüketicilerin tepkisini çekti. Dün Olay’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, fırınlara yeniden tarife gönderildiğini, dün itibariyle eski fiyata dönüldüğünü savundu.

Bursa’da ekmeğe 9 Eylül’de yüzde 20 zam geldi ve 250 gram ekmeğin fiyatı 1,25 liradan 1,50 liraya yükseldi. Türkiye genelindeki tartışmaların ardından Ankara’da zam durduruldu. Ardından da Bursa Valiliği, 5 Ekim’de ekmekteki fiyat artışının iptal edildiğini duyurdu. Bu karara rağmen fırıncılar düne kadar zamlı tarifeden satışı sürdürdü. Bu uygulama tüketicilerin tepkisini çekse de, esnaf kendilerine yeni bir tarife gelmediğini söyledi.

TARİFE DÜN YENİLENDİ

BESOB Başkanı Arif Tak, konuyla ilgili değerlendirmesinde fırıncıların dün itibariyle eski fiyata döndüğünü savundu. Söz konusu zammı yasaya dayanarak yaptıklarını belirten Tak şu bilgileri verdi: ”Fırıncıların hakları olan tarifeyi aldık. Ancak daha sonra ‘Türkiye genelinde ekmeğin kilogramı 5 lira olacak’ diye bir karar çıktı. Valilikte, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, hiç kimseyi üzmeyelim ve sıkıntıya sokmayalım diye rakamın oy birliğiyle 25 kuruş aşağı çekilmesine karar verildi.

Çünkü Bursa olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’den önde değiliz. İşçilik veya elektrik gibi her konuyu bu işin içine koyuyorum. Bu şehirlerin üzerinde olmadığımız için 25 kuruş aşağı indirelim’ dedik. Yani eski tarifeye döndük. Ekmek bugün (dün) itibariyle yeniden 1,25 liradan satılmaya başlandı.”

İLÇELER DE TARİFEYE DAHİL

Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yeni bir çalışma yapacaklarını dile getiren Tak, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile bunu görüşeceklerini vurguladı. Arif Tak, ‘’Yeni bir çalışma sergileyeceğiz. Fırıncıları da kurtarmamız, zarara gitmelerini engellememiz lazım. Mesela 500 gram ekmek üretelim. 250 grama 1,50 lira oturmuş bir rakamdı ve haklarıydı. ‘Bir müddet böyle gitsin bakalım’ dedik fırıncılardan fedakarlık rica ettik” diye konuştu.

FIRINCILARINDAN RİCA EDİYORUM

Fırıncıların da kendilerinden talepleri olduğuna dikkati çeken Arif Tak, şunları kaydetti: ‘’Çarşılara köy ekmeği girmesin ve ruhsatsız fırınlar kapatılsın biz 1,25 lirayı devam ettiririz hiçbir sıkıntı olmaz diyorlar. Valimize bunları anlattık. Köy ekmeği diyorlar pişirip getirip atıyorlar.

Ne vergisi ne işçiliği var hiçbir şeyi yok. Dolayısıyla onlar güzel para kazanıyorlar. Kayıt altında olmadıkları için onların şehre girmemesini istiyorlar. ‘Bunu yaparsanız bu rakamları uzun süre götürebiliriz’ dediler. Bu konuda çalışmalarımız olacak. Zarar yapmalarını kabul edemeyiz.

Ekmek önemli bir mesele. Biz bu zamları verirken kılı kırk yarıyoruz. Denge bozulmasın yiyen de üreten de satan da memnun kalsın istiyoruz ve o noktadaydık. Fırıncılardan bir ricada bulunuyorum. Bu konuyu böylece halledelim. Kimse sıkıntı çekmesin ama önümüzdeki zaman içerisinde başka bir şekil ortaya çıkacak ve onlar da sıkıntıdan kurtulacak diye düşünüyorum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X