Kafa karıştıran açıklama

Türkiye ile ABD arasında kurulması planlanan güvenli bölgenin konumuyla ilgili Wasihgton’dan yeni açıklama geldi. 

Kafa karıştıran açıklama

ABD’li iki tuğgeneral, ‘Fırat’ın doğusunu tamamen kapsamayan, Tel Abyad ile Rasulayn arasında kalan bölge üzerinde yoğunlaşılıyor’ dedi.

Ankara ile Washington arasında süren güvenli bölge çalışmalarında görev alan ABD’li iki tuğgeneral, oluşturulacak güvenli bölge Fırat’ın doğusunu tamamen kapsamayacağını, sadece Tel Abyad ile Rasulayn arasındaki bölge üzerinde yoğunlaşıtıkların belirtti.

ABD’li askerler, bu bölgelerden ağır silahların çıkarılacağını da söylerken YPG’lilerin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili bilgi vermedi.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, Türkiye ile yürütülmekte olan ‘güvenli bölge’ çalışmalarında görev alan Tuğgeneral Christian Wortman ve Tuğgeneral Scott Naumann, perşembe günü telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ADI ‘GÜVENLİK MEKANİZMASI’

ABD’li generallerin ‘güvenlik mekanizması’ olarak adlandırdığı bölgede Ankara’nın, YPG’nin tamamen çekileceği 30-40 kilometrelik bir ‘güvenli bölge’ talep ettiği hatırlatılan Wortman, ‘Washington da aynı amaçla mı görüşmeleri sürdürüyor? Eğer hedefler farklıysa, Türkiye’nin olası bir askeri operasyonu için şartlar da görüşmelerde gündeme geliyor mu?’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Güvenlik mekanizması bölgesinin parametreleriyle ilgili detaya girmeyeceğim ama şunun altını çizeyim; şu an için Tel Abyad ve Rasulayn Akçakale ile Ceylanpınar’ın karşısında yer alan Suriye sınır bölgeleri arasındaki bölgeye odaklanıyoruz. Bölgenin derinliği ise sivil nüfusun yoğunluğuna büyük önem verilerek sahadaki durumu yansıtacak şekilde dikkatle hesaplanıyor.’ Wortman, oluşturulacak bölgede YPG’nin tahkimatı, ağır silahları ve savaşçılarıyla ilgili Türkiye’nin endişelerinin dikkate alındığını söyledi. Ancak YPG’lilerin varlığıyla ilgili bir detay vermedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X