Trump kriz sarmalında

Son birkaç gün içinde ABD’de büyük skandallar ardı ardına patlıyor. Trump’ın azledilmesi için ilk resmi talep Demokratlar tarafından gelirken, dün de Amerikan Başkanı Trump ve ekibinin Rusya’yla 18 gizli bağlantısının olduğu ortaya çıktı.

Trump kriz sarmalında

ABD’nin başkenti Washington’da neredeyse her gün patlayan skandallar, Başkan Donald Turmp’ın ‘koltuğu sallanmaya başladı’ söylertilerini de beraberinde getirdi.

Önce Washington Post’da yayınlanan haberde Trump’ın istihbarat bilgilerini Rus Dışişleri bakanı ile paylaştığı ortaya çıktı. Salı günü ise Trump’ın görevden kovduğu James Comey’inin, kovmadan önce ondan zamanın ulusal güvenlik başdanışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmaya son vermesini istediği ortaya çıkmasıyla birlikte Washington artık bir kriz havasına girmeye başladı.

GİZLİ RUSYA BAĞLANTILARI

Dün ortaya çıkan yeni bir skandal ise  ABD Başkanı Donald Trump’ı kriz sarmalına daha da itecek nitelikte. İddiaya göre, Trump, başkanlık kampanyası yürüttüğü sırada, Michael Flynn’in de aralarında bulunduğu ekibin Rusya’yla en az 18 gizli bağlantı kurdu. Reuters’e konuşan ABD’li yetkililer, Rus diplomat Sergey Kislyak’ın Trump ekibinden 6 kişiyle gizli görüşmeler yürüttüğünü, Kislyak ile Flynn arasındaki görüşmelerin, 8 Kasım’dan sonra hızlandığı, ikilinin Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gizli bir arka kanal oluşturduğu, bunun ABD ulusal güvenlik bürokrasisini atlatmak için yapıldığını belirttiler.

Trump, Ocak ayında kurulan bağlantıları kabul etmemişti. Ancak sonrasında Flynn, Rusya’yla bağları yüzünden istifa etmek zorunda kaldı. Flynn’in Türkiye adına lobi yapan bir şirketten de büyük miktarda para aldığı ortaya çıkmıştı.

İLK RESMİ TALEP

Washington’da ard arda patlayan skandallar nedeniyle, Trump’ın ‘görevden alınması’ konusunda Demokrat senatörler yanında bazı Cumhuriyetçi senatörler de seslerini yükseltmeye başladı.

Dün Cumhuriyetçi Parti Kongre üyesi Al Greene, Senato’da bir konuşma yaparak, Başkan Trump’ın görevden alınması için çağrı yaptı. Teksas Temsilciler Meclisi üyesi Al Greene, ‘Adelete engel olmaktan dolayı ABD Başkanı Trump’ın azledilmesi için çağrıda bulunuyorum’dedi.

Trump’ı büyüteç altına alacak

ABD Adalet Bakanlığı, Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahalede bulunduğuna dair iddialara ilişkin soruşturmanın başına eski FBI Başkanı Robert Mueller’i getirdi.

Mueller, ABD dış siyasetine damga vuran 11 Eylül saldırılarından sonra, 2001-2013 yılları arasında FBI Başkanlığı yapmıştı. Vietnam Savaşı’na katılmış olan 72 yaşındaki Mueller, sert bir hukukçu olarak biliniyor. Mueller ‘Rus hükümetinin 2016 başkanlık seçimlerine etki etme çabaları ve ilgili konularda” soruşturmada ortaya çıkan olası suçları kovuşturacak.

ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık bir hafta önce FBI Başkanı James Comey’i görevden almıştı. Trump’ın bu sürpriz kararı soruşturmanın üstünü kapatma girişimi olarak yorumlanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X