Akademisyenlerden termik santrale veto

Milli Parklar Genel Müdürlüğü`nün Bursa`da düzenlediği çalıştaya katılan akademisyenler, termik santralin zararlarını dile getirdi.

Akademisyenlerden termik santrale veto
SEYİT GÜNDOĞAN
 
DOSAB tarafından yapılmak istenen termik santral projesi için akademisyenlerden bir kez daha uyarı geldi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Bursa’da düzenlediği Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı’nı katılan akademisyenler, gazetecilerin termik santral ile ilgili sorularını da yanıtladı.
 
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, termik santral ve benzeri projelerde, ekosistem değerleme raporunun önemine işaret etti. Akıncıoğlu, bu tür çalışmalar öncesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak çok titiz olduklarının altını çizerek, “Hangi faaliyet yapılırsa yapılsın, orada ÇED raporu kapsamında ekosistem değerleme raporu dediğimiz bir rapor hazırlattırıyoruz. Eğer faaliyet mümkün değilse ki bir çok örneği var, ‘Bu faaliyetin burada yapılması kesinlikle mümkün değil’ diyoruz ve ona göre rapor veriyoruz. Bu raporu verdikten sonra da faaliyet orada yapılamıyor. Bursa’da yapılması amaçlanan termik santral projesiyle ilgili olarak da muhakkak hocalarımızdan, bilim adamlarımızdan oluşan bir ekip oralara bakıp gerekli incelemeyi yapacaktır. Eğer o faaliyet orada ekosisteme ciddi bir tahribat yapıp önlenemez derecede zarar vereceğini öngörüyorsa, muhakkak bildirilecektir ve o firma ÇED raporu alamayacaktır” diye konuştu.
 
GETİRİSİNDEN ÇOK GÖTÜRÜSÜ VAR
 
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktaş da doğru yer seçimi yapılmaması halinde termik santrallerin getirisinden çok götürüsünün olacağına vurgu yaptı. Türkiye’nin enerji ihtiyacının hergeçen gün arttığını ve bunun çözüm yollarından birinin de termik santraller olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nihat Aktaş, “Ancak termik santrallerin getirisi yanında doğaya yaptığı tahribatta kaçınılmaz. Bu bakımdan teknik termik santrallerin yerlerinin seçimi konusunda çok hassas davranılması lazım. O yörenin fauna ve flora envanterinin çıkarılması lazım. Sadece bitki ve hayvanlar üzerinde değil, o yörede oturan insanların sağlığı açısından da dikkate alınması lazım. Bu bakımdan ÇED raporlarına büyük önem düşüyor. ÇED raporlarının çok sağlıklı ve objektif olarak yapılması lazım” dedi.
 
YERLEŞİM ALANLARINDAN UZAK OLMALI
 
Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yavuz Kılıç da termik santrallerin yerleşim alanlarından uzak olması gerektiğinin altını çizerek, “Genelde bunlar maalesef taşıma kolaylığı gibi düşünüyorlar. Kesinlikle doğru değil. Yani yerleşim alanlarından uzak durması gereken şeyler. ÇED değerlendirmelerinin çok iyi yapılması lazım” uyarısında bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X