Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Dokuz ay sonra yeniden 6 Şubat depremlerinde büyük hasar gören Hatay’dayız. Bu kez kentimizin ve komşu 3 ilin elektrik şebekesini işleten UEDAŞ’ın davetlisi olarak Hatay’ı dolaştık.
Daha evvel iki kez Hatay’ı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin deprem sonrası yaptıklarını incelemek için ziyaret etmiştik.
Hatay’da büyük değişim olmuş. Daha Defne ilçesi girişinden itibaren moral bozan enkaz görüntüleri büyük ölçüde ortadan kalkmış. Depremin izlerini tümüyle silmek mümkün değil. Enkazın Hatay Valiliği’nin resmi açıklamalarına göre il genelinde 9 ayda yüzde 78’i kaldırılabilmiş. Çarşıda yaşam başlamış, ticaret canlanmış. Esnaf kendi dükkanlarını onarıp hizmete açmış.
Devlet acıları sararken, çadır ve konteynerkentlerden sonra kalıcı konutlar için de çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaş ise dört gözle o konutları bekliyor. Başlarını sokacak konteynerlere yerleşmişler. Kış geliyor. Yapımı tamamlanan konutlar peyderpey hak sahiplerine teslim edilecek.
Uludağ Enerji’den depremzedeye sosyal yaşam ve gelişim desteği
UEDAŞ CEO’su Sinan Öktem, Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce’nin de katıldığı programla Bursa Büyükşehir Belediyesi Konteynerkenti içinde faaliyet gösteren Uludağ Enerji Hatay Yaşam ve Gelişim Kampüsü’nü gezdik.
Burada, Bursa Uludağ Üniversitesi görevlileri, Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği ve PANOFFECT isimli özel bir kuruluşun desteğiyle konteynerkentte yaşayanlara sosyal destek ve gelişim sağlanıyor.
Uludağ Enerji’nin 9 konteynerlik kampüsünde çocuklara oyun atölyeleri, kadınlara el sanatları ve kadın emeği atölyeleri kurulmuş. Burada kadınların kendi el emekleri Bursa’da satılarak destek olunuyor. Psikolojik destek ihtiyacı duyanlara da üniversite psikologları yardımcı oluyor.
Uludağ Enerji CEO’su Öktem, daha depremin hemen ardından arama kurtarma ekipleri gönderdikleri Hatay’da daha sonra açtıkları kampüsle de sosyal desteği sürdürdüklerini anlattı. Açtıkları kampüsten bugüne dek 5 bine yakın depremzede faydalanmış. Öktem, Uludağ Üniversitesi desteğiyle ve Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla da kadınlara ve çocuklara psikolojik destek ve el beceri atölyeleri kurduklarının söylüyor. 2 yıl sürecek atölye çalışmalarından 40 bin depremzedenin yararlandırılması öngörülüyor.
Uludağ Enerji’nin kampüsünde depremzede ailelerle de konuştuk.
Devletin ihtiyaçlarını karşıladığını anlatıyorlar. Ama bir yoksulluk da göze çarpıyor. Yıkımın ağır travmasını kısmen atlamışlar ama kaybedilen yakınlarını unutamıyorlar. Çocuk ve kadın atölyelerinin ihtiyaçları Uludağ Enerji tarafından karşılanıyor. UEDAŞ, depremin hemen ardında başlayan çalışmalarını sürdürecek.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…