Bursa’da 260 kritik değişiklik! İlk darbeyi ABD’li dev fabrika vurdu!

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik ve Şehir Plancısı Füsun Uyanık, 2040 yılını hedefleyen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Uyanık, “Cargill diye bir firma deldi. İlk planın delinmesi öyle başladı. O dönem iktidardaki Mesut Yılmaz, Cargill’in yapılmasını istedi. O delmeyle birlikte 2040 planını hedeflediğimiz bu yıla gelene kadar 260 tane plan değişikliği gerçekleştirildi” dedi.

Bursa’da 260 kritik değişiklik! İlk darbeyi ABD’li dev fabrika vurdu!

Bursa’nın geleceğini şekillendirecek, 2040’ı hedefleyen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı tartışılıyor.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu da planı gündemine aldı.

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik, “Çevre düzen planları kentlerin anayasasıdır. Bursa 2020 çevre düzen planı sonuçlanmak üzere. Devam ediyor ama planda olmayan bir sürü ilave geldi Bursa’ya. Nedir bunlar? Bu planda şehir hastanesi yok, stadyum yok, kent meydanı yok, BESOB yok, TEKNOSAB yok, TOGG yok… Dolayısıyla şimdi hep beraber; valilik; büyükşehir, akademik odalar, BTSO ile birlikte bir akademik kurul oluşturup kamuoyunda tartışarak Bursa kentinin anayasası olan 2040 çevre düzeni planının hazırlanması için bir tartışma başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yeni planda hangi kriterlere uyulacak?

Tetik, “Şu andaki mevcut OSB’lerle mevcut durumumuza baktığınızda ulaşım ulaştırmıyor, içme suyu yetmiyor, Bursa havası Türkiye’nin en kirli 5 ilinden biri haline geldi. Bursa’nın kişi başına düşen ortalama yeşil alan miktarı dört metrekare. Bu da uzak ilçelerdeki katılımla geliyor. Osmangazi ve Yıldırım’a baktığınızda kişi başı yeşil alan miktarı bir metrekarenin altında. Avrupa bunu 15 metrekare ile sınırlamış, Türkiye de 10 metrekarelik bir kota koymuş. Biz yeni planı yaparken hangi kriterlere uyacağız? 10 metrekarelik kişi başına yeşil alanı tutturacak mıyız? İnsanların gelişmiş toplumlarda günlük 150 litre suya ihtiyacı var; içme, kullanma suyu olarak. Böyle bir öngörümüz olacak mı? Barajların kapasiteleri belli. Kent nüfusu ne olacak? Şu anda 12 tane OSB var, ulaşım ulaştırmıyor. 2020 planında Bursa’nın nüfusu iki milyon civarında öngörülüyordu. Bugün 3 milyon 200 bine ulaştık. Bu OSB’ler 12’den 23’e çıkacaksa 2040 yılında nüfusumuz 5 milyon olacak. 5 milyona ulaştığımızda bu kentin ulaşımı ne olacak? İçme suyu ihtiyacı ne olacak? Hava kirliliği ne olacak? Bunları tartışmamız lazım. Ülkelerin devlet planlama teşkilatı, şehirlerin de çevre düzeni planı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlk Cargill deldi!

Şehir Plancısı Füsun Uyanık da “2020 planı yapılırken temel noktamız planın delinmemesiydi. Sahiplenen bir zihniyet vardı. Hem o zamanki tüm belediye başkanları sahipleniyordu hem de vali sahipleniyordu. Ayrıca meslek odaları ve tüm katılımcılar planı sahipleniyordu. Ancak o dönemden 6 ay geçti. 19 Ocak 1998’de onaylanan planı Haziran 1998’de Cargill diye bir firma deldi. İlk planın delinmesi öyle başladı. O dönem iktidardaki Mesut Yılmaz, Cargill’in yapılmasını istedi. O delmeyle birlikte 2040 planını hedeflediğimiz bu yıla gelene kadar 260 tane plan değişikliği gerçekleştirildi. 1/100.000 ölçekli plan tam 260 kez delindi! Bu gerçekten çok acı bir şey. 260 kez stratejik olarak Bursa etkilendi” dedi.

2030 planında alınan görüşlerin kullanılması doğru değil”

Uyanık, “O zaman merkezde yer alan organize sanayi bölgelerinin sayısında ıslah OSB’lerle birlikte çok ciddi artış oldu. 18 tane fiiliyatta var, 24’e tamamlanması düşünülüyor. Baktığınızda bizim tarım arazilerimiz mahvediliyor. Çünkü bizim 5 tane ovamız var. 2040 planı yakın tarihte konuşulmaya başlandı. Envanter çalışması ve analizlerin olmadığını görüyoruz. Kurum görüşlerinin 2030’dan alındığını gördük. Bu ciddi şekilde stratejiyi yanlış belirlemeye yönelik bir yaklaşım. Çünkü 2011’den bu zamana geldiğimizde 2040’ı konuşuyorsak TOGG’u girdi, BESOB’u girdi, İnegazi girdi mi girmedi mi o tartışılır, OSB sayıları fazlalaştı. Tarımla ilgili kanun ve yönetmeliklerde çok ciddi değişiklikler oldu. Bakanlıkların adı bile değişti. 2030 planında alınan görüşlerin kullanılması doğru değil” şeklinde konuştu.

Plan değişiklikleri sürekli gündemde!

Uyanık, “İllerdeki belediyelerin sayfalarına girin hep çok sayıda plan değişikliğini görüyorsunuz. Hatta diyorum ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği değil plan değişikliği bakanlığı olması lazım. 3 bin küsür belediye var bunların hepsinde her ay plan değişikliği gündeme geliyor. Yapılan plan değişiklikleri de yasaya, yönetmeliğe uygun değil” dedi.

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik ve Şehir Plancısı Füsun Uyanık’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X