Bursa’da elektriğini kendi üreten belediye

Kestel Belediyesi, 5,5 milyon liralık yatırımla tamamladığı Güneş Enerji Santrali (GES) sayesinde bünyesindeki bütün tesis ve parkların elektriğini karşılayıp, kalan elektriği UEDAŞ’a aktararak yılda 2 milyon lira gelir elde ediyor. 

Bursa’da elektriğini kendi üreten belediye

Kestel Belediyesi tarafından Kayacık Mahallesi’nde hayata geçirilen Güneş Enerji Santrali (GES), diğer büyükşehir ve ilçe belediyelerine örnek teşkil ediyor. 5,5 milyon liralık yatırımla 21 bin 845 metrekare alana kurulan ve 3 bin 736 panelin bulunduğu santral, yıllık 1,5 milyon kilovat saat gücünde elektrik üreterek, ilçeye büyük katkı sağlıyor. Kestel Belediyesi, doğa dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan Güneş Enerji Santrali’nin ürettiği elektrikle, ilçedeki bütün tesislerin ve parkların elektriğini kendisi karşılıyor. Artan elektrik ise UEDAŞ’a satılarak yılda 2 milyon lira gelir elde ediyor. 

‘PROJE KENDİNİ AMORTİ ETTİ BİLE’ 

Güneş Enerji Santrali’nin Kestel’in geleceği için çok önemli bir proje olduğunu belirten Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, ”Belediyenin öz kaynaklarıyla, 5,5 milyon liralık yatırım yaptığımız Kayacık Mahallesi’ndeki Güneş Enerji Santralimiz faaliyetine devam ediyor. Tamamen çevreci olan bu enerji kaynağı, 4 yıllık süreçte kendisini amorti etti. 10 yıl devlet alım garantisi olan bu proje ile belediyemizin tüm tesislerini, ilçemizde bulunan tüm park ve bahçelerimizin elektriğini karşılıyoruz” dedi.

 İLÇE EKONOMİSİNE BÜYÜK KAZANÇ 

Fazladan üretilen elektriği UEDAŞ’a satarak, belediyenin kasasına her ay  ciddi gelir sağladıklarının altını çizen Başkan Tanır, “Hayata geçirdiğimiz tertemiz proje, ilçemizdeki elektrik sarfiyatı karşılayabiliyor ve bunun yanı sıra ilçemize kazanç sağlıyor. Bu sebeple projeyi tamamlamak bizim için çok önemliydi. Çok şükür hayata geçirdik ve meyvelerini topluyoruz. ‘Kestel’e sözümüz var’ diyerek çıktığımız bu yolda, gelecek nesillere iddialı ve faydalı projeler bırakmak yegane borcumuzdur” diye konuştu.

Şarj istasyonlu yeni nesil Kent Meydanı

Kestel Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde tamamlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla açılan ‘Meydan Kestel’ Projesi, ilçenin yeni buluşma noktası haline geldi. Tamamen akıllı ve yeni nesil teknolojilerin yer aldığı Meydan Kestel, 330 araçlık kapalı otopark kapasitesi ve etkinlik alanlarıyla Bursa’nın yeni gözdesi oldu. Meydanın kapalı otopark bölümünde yer alan elektrikli araç şarj istasyonları dikkat çekerken ışıklandırma ve sulama sisteminde güneş enerjisinin kullanılması da büyük beğeni topladı.   

KESTEL MODELİYLE EN UCUZ EKMEK

Türkiye’de benzeri olmayan bir uygulamayla 4 yıldır ekmeği 1 TL’den vatandaşın sofrasına ulaştıran Kestel Belediyesi, dönem sonuna kadar ekmeğin fiyatından ve gramajından ödün vermemek için 1000 dönüm alana kendi buğdayını ekiyor.

 Kestel Belediyesi bünyesindeki tam teşekküllü fırınlarda hazırlanan 400 gramlık ekmekler, 4 yıldır 1 TL’den satılıyor.  Türkiye’nin en ucuz ekmeği özelliğini taşıyan ekmek, özellikle dar gelirli ailelere büyük katkı sağlarken, artan ham madde fiyatları Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ı ve ekibini harekete geçirdi. Kestel Belediyesi yıllık ihtiyaçları olan 800 ton unu elde edebilmek için kendi buğdayını ekme kararı aldı. 1000 dönümlük alanda 25 ton buğday tohumu ekimi, Ağlaşan Mahallesi’nde gerçekleşti. Başkan Önder Tanır ve beraberindeki heyet, ilk buğday tohumlarlını toprakla buluşturdu. 1.2 Milyon liralık bir maliyetle yaklaşık 6 Milyon TL ciro yapmayı hedefleyen Kestel Belediyesi, önümüzdeki yılların un maliyetlerini tamamen ortadan kaldıracak ve elde edilen unun bir kısmını da ilçedeki fırıncılara uygun fiyattan satarak, fırıncılarında ekmek fiyatlarında indirime gitmesini sağlayacak. 

‘KESTEL’E SÖZÜMÜZ VAR: ZAM YOK’

İlk tohum ekiminin ardından konuşan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, sosyal belediyeciliğin önemine değindi. Başkan Tanır sözlerine şöyle devam etti: ‘’Yaşadığımız pandemi döneminde gördük ki, sosyal belediyecilik ve gönül belediyeciliği vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize dokunmanın tek ve en önemli yolu. Vatandaşımızın sofrasına, ocağına, cebine biz yerel yönetimler olarak en ufak bir destek sağlayabiliyorsak o zaman gönül belediyeciliği yapmış oluruz o zaman rahat bir uyku uyuruz. Bizler de bu kapsamda Kestel Belediyesi olarak vatandaşımız için ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde 4  sene önce 1.25 TL’den satılan ekmeği 1 TL’ye düşürdük. Ancak artan hammadde fiyatları maliyetleri oldukça yükseltti. Bizde ‘Kestel’e sözümüz var’ diye çıktığımız bu yolda hemşehrilermize verdiğimiz sözü tutmak adına ekmeğe zam ‘YOK’ dedik. Yaptığımız araştırma ve hesaplarla kendi buğdayımızı ekmeye karar verdik. Atıl bulunan tarım arazilerinin de aralarında bulunduğu 1000 dönüm alanda 25 ton buğday tohumu ekerek, kendi ihtiyacımız olan unu elde etmeyi hedefliyoruz. Böylelikle ekmek için ihtiyacımız olan unun tamamını buradan elde edip, kalan unu ise ilçemizdeki fırıncı esnafımıza ulaştırarak maliyetlerini düşürüp, ekmekte indirime gitmelerini sağlayacağız. Önümüzdeki süreçte bu alanı genişleterek toplamda bin 300 dönümde ekim yapıyor olacağız. Kendi öz kaynaklarımız ve tamamen kendi ekipmanımız, personelimiz ile bu projeyi gerçekleştiriyoruz. İlk tohumları toprakla buluşturduk. Rabbim, buğdayları görmeyi nasip etsin.’’ 

Başkan Tanır elleriyle ekti

Ağlaşan Mahallesi’nde buğday ekimine eşlik eden Başkan Tanır, ‘Fazla buğdayı ilçemizdeki fırıncılara satıp, fırıncı esnafımızın da maliyetini azaltacağız’ dedi.

Türkiye’de bir ilk: Tarlada toprak analizi

Kestel Belediyesi, Dijital Toprak Analizi Cihazıyla topraktaki besin elementlerini, toprağın ihtiyaç duyduğu besin elementlerini, gübre çeşitlerini ve miktarlarını tarlada anında öğrenip, ilçedeki çiftçilerin yüksek verim alarak daha fazla kazanç elde etmesini sağlayacak.  Projeyi hayata geçiren ilk belediyenin Kestel Belediyesi olduğunu belirten Başkan Önder  Tanır, ‘Bilinçli çiftçiliğin örneğini ortaya koyacak bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz’’ dedi.

Proje kapsamında, yakın kızılötesi ışınlar sayesinde, gübre maliyetlerini düşürüp yüksek verim ve kazanç elde edebilecek. Ölçüm yaptırmak için Kestel Belediyesi’ni arayan çiftçiler, beş dakika içerisinde toprak analiz sonucunu alabilecek.

‘ EKONOMİYE KATKI’

Projeyi hayata geçiren ilk belediyenin Kestel Belediyesi olduğunu belirten Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, ‘Bursa’da kurumlar bazında, Türkiye’de ise belediyeler olarak bu projeyi hayata geçiren ilk yerel yönetim olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu proje, çiftçilerimizin eli, ayağı olacak bir cihaz. Çiftçilerimizin talebi üzerine, tarlalarına giderek burada ölçümlerini gerçekleştirip, raporlarını 5 dakika içerisinde teslim edeceğiz. Böylece fazla gübrelemenin önüne geçerek, çevre kirliliğini de engellemiş olacağız. Artık çiftçilerimiz daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde ekonomilerini geliştirebilecek. Toprağın verimini, çiftçilerimizin gelirini arttıracak olan bu proje, ülkemizin yükselen ekonomisine daha da katkı sunacak. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
5 adet yorum var

5 adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X