OSMAN GÜNEŞ
Kestelde yoğun olarak üretimi yapılan santa maria armudunda hasat başladı. Hasat yapılan Serme köyündeki bahçeleri ziyaret eden Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, santa maria armudunun hem iç piyasada hem de diğer ülkelerde istenen bir armut çeşidi olduğunu söyledi.
Santa maria armudunun Bursa ve Kestel’de pazar değeri yüksek bir armut çeşidi olduğunu anlatan Fırtına, ilçede 31 bin tonun üzerinde üretim yapıldığını kaydetti. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, ancak son yıllarda çiftçinin yakıt ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle zorlandığını ifade etti.
‘SATIŞTAN UMUTLUYUZ’…
Bugün tüccarın 1,5 lira ile 2,5 lira arasında değişen fiyatla alım yaptığını anlatan Fevzi Fırtına, “Bazı çiftçilerimiz de ürünlerini soğuk hava deposuna beklemeye almakta. Fakat bu sene son üç yıla göre satıştan umutluyuz. Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Orta Avrupa ülkelerinden ciddi talepler bulunmakta” dedi.
Çiftçinin ilaç kalıntısı sorununu iyi tarım uygulaması ile aştığını ifade eden Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, kesinlikle ilaç kalıntısı sorunu bulunmadığını anlattı. Fırtına, çiftçinin bu nedenle ürünü gönül rahatlığı ile dünya pazarlarına ve iç piyasaya sunmaya hazır olduğunu ifade etti.
SERME’DE 700 GRAMLIK SANTA MARİA ARMUDU
Kestel’de Sermeli üreticinin bahçesinde 700 gram ağırlığında gelen santa maria cinsi armut büyük ilgi topladı. Normalde 220 gram ortalama ağırlığı olan santa maria cinsi armutlardan 700 gram ağırlığa ulaşan armut, Serme bölgesinde ilgi odağı oldu.
Serme bölgesi üreticilerinden Faruk Karayakalı, bahçesinde yetişen armut ile yaptığı değerlendirmede, rekolte ve kalite bereketi yaşayan Serme bölgesi çiftçileri olarak, iyi tarım uygulamalarıyla imkan verildiğinde en iyi üretimi yaptıklarını söyledi.