Bursalı siyasetçiden dikkat çeken kitap; Türkiye’de Hükümet Sistemi…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay’ın hazırladığı kitabın içeriğini bugünkü köşesine paylaştı…

Bursalı siyasetçiden dikkat çeken kitap; Türkiye’de Hükümet Sistemi…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Zaman zaman tekrarlıyoruz… AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay’ı yıllar önce Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Okulu’na yerel medya-yerel siyaset ilişkilerini anlatmaya gittiğimizde tanıdık.

O yıllarda…

Siyasi kimlik sahibi değildi, ama siyasetin ilmini öğrenmek istiyordu.

Aynı grupta…

AS TV Ana Haber Sunucusu ve programcısı Sevda Kurul da vardı.

İkisi de…

Dönem arkadaşları ve Prof. Dr. Burak Küntay’ın öğrencileri olarak bu alanda tez çalışmasını geçtiler, doktora yolunda yürüyorlar.

Dahası…

AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı olarak siyaset uygulamasının bizzat içinde görev üstlenen, sahadaki siyasetçi olan Ali Erbay, teorik değerlendirmelere bilimsel araştırma ve sahadaki gözlemleri ekleyip dünyayla karşılaştırmalar yapan çalışmasıyla bir de kitap hazırladı:

Türkiye’de Hükümet Sistemi Olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

İşte…

Bu kitabı, yönetiminden Tanıtım Medya Başkanı Arif Bekir Dangaç ve Derya Çetin’le birlikte getirdi.

Yola çıkış noktasını da şöyle anlattı:

“Dünyada başkanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistemlerin nasıl uygulandığını, avantaj ve dezavantajlarının neler olduğunu inceledim.”

Üzerinde durduğu kritik nokta şu:

“Bizim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmemiz bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliği.”

Bu noktada…

6’lı Masa’yı oluşturan siyasi partilerin öncelikli uzlaşma noktasının parlamenter sisteme dönüş vaadi olduğunu anımsattık.

Erbay kitabındaki sonuçlar doğrultusunda farklı bir açıdan yaklaştı:

“Değişiklik isteyenlerin asıl nedeni siyasi krizlerdir. Çok partili döneme geçildikten sonraki siyasi krizler ülkeyi o kadar geri götürdü ki, atılım yapılamadı.”

Şu karşılaştırmayı yaptı:

“Siyasette kriz isteyenler için parlamenter sistem çok uygun. Bu sistem de, yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de verimlilik ve hızlı büyüme isteyenler için çok uygun.”

“Ülkeler sistemlerini siyasal kültüre göre belirliyor”

Sohbette… Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kitabını yazan AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay söze “Siyasal kültür diye bir şey var” deyip çok özel değerlendirme yaptı.

“Ülkeler sistemlerini; ekonomik koşullar, sosyo-kültürel durum ve stratejik konuma göre belirler. Siyasal kültürün olmadığı, siyasetin tıkandığı atmosferde hiçbirinin yararı yok.”

Bakışı şu:

“Artık devlete hizmet eden Cumhurbaşkanı var.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X