Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Ali Erbay’ın kitabında siyasetin gündemi var: Sistem tartışması!  

Köşe Yazısını Dinle

Zaman zaman tekrarlıyoruz… AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay’ı yıllar önce Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Okulu’na yerel medya-yerel siyaset ilişkilerini anlatmaya gittiğimizde tanıdık.

O yıllarda…

Siyasi kimlik sahibi değildi, ama siyasetin ilmini öğrenmek istiyordu.

Aynı grupta…

AS TV Ana Haber Sunucusu ve programcısı Sevda Kurul da vardı.

İkisi de…

Dönem arkadaşları ve Prof. Dr. Burak Küntay’ın öğrencileri olarak bu alanda tez çalışmasını geçtiler, doktora yolunda yürüyorlar.

Dahası…

AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı olarak siyaset uygulamasının bizzat içinde görev üstlenen, sahadaki siyasetçi olan Ali Erbay, teorik değerlendirmelere bilimsel araştırma ve sahadaki gözlemleri ekleyip dünyayla karşılaştırmalar yapan çalışmasıyla bir de kitap hazırladı:

Türkiye’de Hükümet Sistemi Olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

İşte…

Bu kitabı, yönetiminden Tanıtım Medya Başkanı Arif Bekir Dangaç ve Derya Çetin’le birlikte getirdi.

Yola çıkış noktasını da şöyle anlattı:

“Dünyada başkanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistemlerin nasıl uygulandığını, avantaj ve dezavantajlarının neler olduğunu inceledim.”

Üzerinde durduğu kritik nokta şu:

“Bizim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmemiz bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliği.”

Bu noktada…

6’lı Masa’yı oluşturan siyasi partilerin öncelikli uzlaşma noktasının parlamenter sisteme dönüş vaadi olduğunu anımsattık.

Erbay kitabındaki sonuçlar doğrultusunda farklı bir açıdan yaklaştı:

“Değişiklik isteyenlerin asıl nedeni siyasi krizlerdir. Çok partili döneme geçildikten sonraki siyasi krizler ülkeyi o kadar geri götürdü ki, atılım yapılamadı.”

Şu karşılaştırmayı yaptı:

“Siyasette kriz isteyenler için parlamenter sistem çok uygun. Bu sistem de, yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de verimlilik ve hızlı büyüme isteyenler için çok uygun.”

“Ülkeler sistemlerini siyasal kültüre göre belirliyor”

Sohbette… Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kitabını yazan AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay söze “Siyasal kültür diye bir şey var” deyip çok özel değerlendirme yaptı.

“Ülkeler sistemlerini; ekonomik koşullar, sosyo-kültürel durum ve stratejik konuma göre belirler. Siyasal kültürün olmadığı, siyasetin tıkandığı atmosferde hiçbirinin yararı yok.”

Bakışı şu:

“Artık devlete hizmet eden Cumhurbaşkanı var.”

Osmangazi din görevlileri dernek kurdu: Hocaların milli takımı gibi kadro

Bursa’da… İmam, müezzin ve Kur’an Kursu öğretmenleri Osmangazi Din Görevlileri Derneği çatısı altında bir araya geldiler.

Yeni dernekte…

Ulucami’nin başimamı Tahsin Karanfil başkanlığı üstlenirken Muradiye Camii İmamı Lütfi Taşçı ise 2. Başkan oldu. Atıcılar Kur’an Kursu Öğretmeni Ayşegül Toprak’ın yönetimde Başkan Yardımcısı olduğu yönetimde Merinos Bahçelievler Camii İmamı Ömer Şahinoğlu genel sekreterliği üstlendi.

Ziyaretimize geldiklerinde…

Osmangazi’de yaklaşık 800 din görevlisi olduğunu, üye sayılarının 300’ü geçtiğini söyleyen Tahsin Hoca amacı şöyle açıkladı:

“Din görevlisi olarak hizmet eden kadroların birlik ve beraberliğini sağlayacağız. Üyelerimizin kültürel gelişimi için etkinlikler yapacağız.”

Şunları da ekledi:

“Panorama Müze yanındaki tarihi yapıda lokalimiz, Altınova’da da 3 ailenin kalabileceği misafirhanemiz olacak.”

İkinci adımda…

Yıldırım, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa’daki derneklerle federasyon var.

Bursa’dan bir Dr. Nazım Serhatlı geçti

1978’de tanıştık… İnönü Caddesi’ndeki Vakıf İşhanı’nda açtığı muayenehane büyüdü ve oradan Hayat Hastanesi doğdu. Sonraki yıllar da Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki Bursa Vatan Hastanesi’ni kurdu.

1980 öncesi MHP İl yönetimindeydi, ANAP kulislerinin etkili ismi oldu. Son 31 yılı Erkurt Grubu CEO’su olarak yöneticilikle geçti.

Zaman zaman hastaneye yatan Dr. Nazım Serhatlı geçen haftayı tedavide geçirdi. Sabah aradığını görüp telefonu açtık, ama arayan oğlu Erman’dı. “Babamı kaybettik” dediğinde de çöktük.

Yaşamımızın kritik aşamalarında desteğini gördüğümüz bir dostu kaybettik. Allah rahmet eylesin.

Osmanlı’nın ilk kentleşme modeli Bursa’nın 50 yıllık değişimini anlattık

Daveti… Tr. Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut ve Genel Sekreter Fatih Okumuş yaptılar. Ali Mollasalih dostumuz da katılınca kıramadık.

Çarşamba akşamı…

Ördekli Kültür Merkezi’nde hem yerel medyanın elle dizilen gazetelerden el değmeden yayınlanan gazetelere teknolojik gelişimini, hem Bursa’nın tanıklık ettiğimiz son 50 yıllık değişimini anlattık.

Özellikle…

Osmanlı’nın ilk kentleşme modelinin Bursa olduğunu, bu modelin değerlerini öne çıkarmak için Fransız Mimar Henri Prost’un 1941’de planlayıp önerdiği caddeleri anlattık.

Doğudan batıya tepeler üstüne kurulan külliyeleri ortaya çıkarması planlanan o geniş caddelerin bugün boğulduğunu da anımsattık.

Gecenin sürprizi…

Elif Özkarayurt’un torunumuzla sohbetimizi gösteren pastadan heykel oldu.

Başkan Kanar’dan kök hücre bağışı

Tr. Düşünce Kulübü’nün Düşünce İklimi konferans serisi kapsamındaki söyleşimizi izleyenler arasında Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar da vardı.

Yanı sıra…

Söyleşiye katılanları salonda bilgilendiren Kızılay, dışarıda da kök hücre bağışı için stant açtı. Başkan Kanar da bağış yaparak kampanyaya katılırken, “herkesi kök hücre ve kan bağışı yapmaya” davet etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X