Yılmaz, yazısında şu bilgileri paylaştı:
Bursa ne kadar gurur duysa az… Okullarda enerji verimliliğinde Türkiye’ye öncü çalışma, daha ileri adımlarla ilerleyip teknolojinin altyapısı haline geldi.
İlk adım…
Yıldırım’daki okulların elektrik faturalarını yükselten reaktif güç kullanımı cezalarını önlemek için atıldı. Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde okulların elektrik akımını düzenlemek için kompanzasyon cihazı üretimi başladığını 20 Ocak 2012 günü bu sütunlardan duyurduk.
Proje sorumluluğunu da Teknik Öğretmen Levent Yazıcı üstlenmişti.
Sonraki süreçte…
2015 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Enerji Yönetim Birimi oluşturuldu, Apis Enerji Verimliliği Projesi’yle okulların elektrik faturalarında çok ciddi tasarruf sağlandı.
Ardından…
2017’de Bursa Valiliği tüm kamu kurumlarında tasarruf için elektrik, su, doğalgaz giderlerin takibe aldı. Bursa’da oluşturulan ekip, Türkiye’deki tüm kamu kurumlarında enerji tasarrufu sistemini yönetmeye başladı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat da kurduğu İl Enerji Verimliliği Birimi’ni Levent Yazıcı ve Ahmet Cevher’e emanet ederken, Türkiye’ye öncü çalışmaların önünü açtı.
Nitekim…
Bursa’daki okulların çatılarına güneş enerjisi panelleri konması ve çevre dostu okulların kendi elektriğini üretmesi böyle başladı. GES santralleri kurulumunu meslek lisesi öğrencileri üstlenince, proje eğitim aracına dönüştü.
İşte…
Tüm bu süreçlerin ardından yine enerji verimliliğinde Türkiye’de ilk yeni bir adım atıldı. Üstelik bu adım, teknolojinin altyapısı özelliği taşıyor.
O adım…
“Sürdürülebilir bir dünya” için enerji kaynaklarının doğaya zarar vermemesi adına başlatılan çevre dostu okul projesinin ileri aşaması oldu.
Çatıya 25 kW gücünde GES kurulumuyla okulun elektrik ihtiyacı yenilenebilir enerji üreterek karşılanırken, okul bahçesine bu sistemden beslenecek araç şarj ünitesi eklendi.
İlk uygulama da Gemlik’teki Borusan İlkokulu’nda yapıldı.
Böylece…
Yine Bursa’nın öncü olduğu sistemle, okullar TOGG’un altyapısı haline geldi.
Gemlikli TOGG için ilk altyapı Gemlik’te
Proje… Bursa’nın pek çok ilçesindeki okullarda uygulanıyor. Okullar, temiz enerji olarak da adlandırılan çatılarındaki GES panelleriyle kendi elektriklerini üretip fazlasını satabiliyorlar.
İşte…
Bu çevre dostu okullar projesinde, GES’ten beslenecek araç şarj ünitesi için Gemlik’teki Borusan İlkokulu bahçesinin seçilmesi de anlamlı.
Böylece…
Gemlikli TOGG için ilk altyapı Gemlik’te kuruldu.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…