Büyük illerde normalleşme nasıl olacak?

Düşük ve orta riskli illerde 1 Mart itibariyle normalleşme sürecinin başlaması bekleniyor. İl Hıfzısıhha Kurulları’nın vereceği karara göre normalleşme adım adım uygulanacak. Vaka oranına göre açık renkli olan iller normalleşirken koyu renkli illerde tedbirler artırılacak.

Büyük illerde normalleşme nasıl olacak?

Normalleşme kriterleri Bilim Kurulu`nun hazırladığı rehberler ışığında uygulanacak. Son kararı illerin dinamiklerine göre valiler başkanlığında İl Hıfzısıhha Kurulları verecek. Düşük ve orta riskli illerde tüm kısıtlamalar bir anda kaldırılmayacak. Risk durumuna göre karar verilecek.

Üç büyük il arasında normalleşmeye en yakın nokta Ankara. Çünkü yüz binde 35 vaka oranıyla orta riskli iller arasında. İstanbul ve İzmir’de ise vaka oranına göre turuncu renkli iller arasında yani yüksek riskli.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, normalleşme adımlarının Ankara’da başlayabileceğini belirtti ancak ilerleyen süreçlerde vaka sayısının 100 binde 100’ün üzerine çıktığında tekrar kısıtlamaların gelebileceğinin de altını çizdi.

İl Hıfzısıhha Kurulları’nın o ildeki işletmelerin nasıl açılacağına risk durumuna göre karar vereceğini söyleyen İlhan, “Örneğin restoranların önce açılması ardından kafelerin açılması daha sonra da toplu bir araya gelinen yerlerin açılması gibi bir yaklaşım söz konusu olabilir” diye konuştu.

Normalleşme adımları her şehir için vaka sayılarıyla orantılı olarak ayrı ayrı atılacak.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi İlhan, açılmanın fiziksel mesafeden ve maske takmaktan vazgeçileceği anlamına da gelmediğine vurgu yaptı.

İlhan, “Bir ilimizde vaka sayısı çok düşük olsa dahi mutlaka kapalı ortamların havalandırılması, kalabalığa girmeme ve açılacak kafe ve restoranların kurallara uyması gereken yaklaşımların benimsenmesi gerekiyor” diye uyarıyor.

Kaynak: TRT Haber – AA

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X