Büyükşehir atık çamuru enerjiye dönüştürecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde biriken atık çamurdan elektrik elde edecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kurulacak tesisle hem arıtma tesislerindeki çamurun ortadan kaldırılacağını hem de yıllık 2,5 megavatlık elektrik üretim

Büyükşehir atık çamuru enerjiye dönüştürecek

Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması amacıyla çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için önemli bir adım attı.

 

Kolektör yatırımları ile kent merkezindeki derelere akan kanalizasyon hatlarını yıllar sonra arıtma sistemine dahil eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, şimdi de arıtma tesislerinde biriken çamurun yakılarak bertaraf edilmesi için 68 milyon liralık yatırımı Bursa’ya kazandırıyor. Bu tesisle ilgili dünyadaki benzer örnekleri inceleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, en iyi sistem olan akışkan yataklı çamur yakma tesisinin yapımı için düğmeye bastı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, günlük 96 ton çamur yakma kapasitesine sahip olan ve açığa çıkan ısıdan yıllık 2,5 megavat elektrik üretecek tesisin ihalesini kazanan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ile protokol imzaladı.

“EN BÜYÜK MİRAS SAĞLIKLI ÇEVRE”

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’nın da hazır bulunduğu protokol imza töreninde konuşan Başkan Altepe, gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirasın temiz hava, temiz su ve temiz toprak olduğunu söyledi. Bu hedef doğrultusunda son 6 yıldır çevre yatırımlarına öncelik verdiğini dile getiren Başkan Altepe, devreye alınan kolektörlerle kent merkezinden geçen derelerin kanalizasyon atıklarından arındırıldığını vurguladı. Atıksu arıtma tesislerinde biriken çamurların önemli bir çevre sorunu olduğunu ve bunu ortadan kaldırmak amacıyla uzun süredir çalıştıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bu çamurların da bertaraf edilerek ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bununla ilgili dünya genelinde birçok tesisi inceledik ve en son en gelişmiş teknoloji olan akışkan yataklı yakma tesisini kurmak için çalışmaları başlattık. Yakma kazanlarında sıcaklık 850 dereceye çıkarılacak ve akışkan sistem özelliği sayesinde bir daha yakıt takviyesi yapmaya gerek olmayacak. Ayrıca bu tesiste yıllık 2,5 megavat elektrik üretilecek. Yani yılda 6 milyon liralık enerji tasarrufu yapmış olacağız. Kullanılan teknolojisi bakımından örnek bir tesisi daha Bursa’ya kazandırıyoruz. Yaklaşık 68 milyon liralık yatırımın 1,5 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise, mevcut Doğu Atıksu Arıtma Tesisi sınırları içinde yapılacak tesisleri öngörülen sürede tamamlayacaklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X