Cumalıkızık’ta Çin malı krizi

UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, ”Dünya Mirası Listesi”ne alınan 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık’ta Çin malı ürünler satıldığını belirtti.

Cumalıkızık’ta Çin malı krizi

UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, ”Dünya Mirası Listesi”ne alınan 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık’ta Çin malı ürünler satıltığını belirterek, ”Orada ticaret kontrolden çıktı. Önlem alıp bazı revizyonlarda bulunmamız gerekecek” dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Bursa Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından BUÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde dün ‘Tarihi Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık’ konulu çalıştay düzenlendi. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dostoğlu, Bursa’nın 2014 yılında Türkiye’nin 12’nci ve dünyanın 998’inci alanı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdiğini anımsatarak, aslında işin burada bitmediğini söyledi.

‘EL EMEĞİ GÖRMEK İSTİYORUZ…’

Özellikle Cumalıkızık için önlem alınmazsa sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulunan Dostoğlu, şöyle konuştu: ”Biz Cumalıkızık’ı tarihi eserleriyle, sivil mimarlık örnekleriyle, camisiyle, oradaki anıtsal mezarlığı ve ağaçlarıyla bir bütün olarak listeye aldık. Burada azar azar ticaret konusu vardı fakat Cumalıkızık UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdikten sonra çok fazla görmeye gelen olduğu için ticaret kontrolden çıktı. Otobüsler hala köy meydandan geçiyor. Ayrıca burada satılan ürünlerin Cumalıkızıklı kadınların el emekleri olmasını bekliyoruz. Çin malı olan ve pazarlarda da bulunan ürünlerin burada satılmasını istemiyoruz. Oradaki tarım kooperatifi, kadınlar kooperatifi ve muhtarlıkla sürekli toplantılar yaptık. Aslında herkes bizim dediklerimizi kabul de ediyor. Şimdi gerekli önlemleri alarak bazı revizyonlarda bulunmamız gerekecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X