Dalından satışlar en büyük kambur

Santa Maria’da hasadın bittiğine, devecide ise yeni başladığına işaret eden Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez, iki ürünün de rekoltesinde artış yaşandığını vurguladı.

Dalından satışlar en büyük kambur

DERYA DEMİR PINAR

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, dalından satışların üreticinin en büyük kamburu olduğunu söyledi.

Dönmez, meyve ambarı Gürsu ovasında Santa Maria cinsi armutta hasadın sona erdiğini belirtti. Söz konusu üründe iklimden kaynaklı sorunlar nedeniyle 50 bin ton beklenen rekoltenin 42 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Dönmez, boy sıkıntısı yaşanmasına rağmen bir önceki yıla göre rekoltede yüzde 15 artış olduğunu vurguladı. Hasat başındaki beklentilerinin karşılanmadığını ifade eden Dönmez, ‘’Normalde 3 armut 1 kilo ederken bu yıl 6 armudu tartmak zorunda kaldık. Buna rağmen önceki yıla göre artış olduğundan bir problem yaşamadık. Ürünü dalından 2-2,5 lira bandında, toplanıp teslim etme şeklinde ise 3,5 liraya sattık. 24 diye tabir ettiğimiz boyun fiyatı ise 4,5-6 lira arasında değişti” dedi.

DEVECİDE % 20 ARTIŞ BEKLENİYOR

Devecide hasadın yeni başladığını dile getiren Dönmez, mevsimsel bir afet yaşanmadığı sürece sıkıntı olmayacağını anlattı. Devecide 45-50 bin ton arasında rekolte beklediklerine işaret eden Dönmez, ‘’Geçen seneye göre devecinin tonajının yüzde 20 oranında artmasını bekliyoruz. Ancak dalından satışlar çiftçinin en büyük kamburu. Çünkü dalından kilogram fiyatını 2-2,5 liraya, işçilik dahil teslim edince ise 4 liraya satıyoruz. Tüccar ya da büyük alışveriş merkezleri ise 4 lira bandından deveciyi alıyor” diye konuştu. Kamil Dönmez, çiftçinin dalından satışta 20 kuruş, toplayıp satınca ise 40 kuruş kâr edebildiğinin altını çizdi.

İHRACATTA RUSYA İLK SIRADA

Armut ve şeftalide ihracatın büyük kısmının Rusya’ya yapıldığına dikkati çeken Dönmez, Romanya, Irak, Hollanda ve Almanya’ya da meyve gönderildiğini söyledi. Dönmez, ‘’İklimle beraber hasata geç kaldık. Bunun sıkıntısını da armutun sararmasıyla yaşadık. Ancak önceki yıllara oranla ihracat arttı. Santa Maria’nın yüzde 40’ını devecinin ise yüzde 30’unu ihraç ettik” şeklinde konuştu.

ŞEFTALİDE 20 BİN TON REKOLTE

Çiftçinin armutu her şeyiyle 5,5 liraya mal ettiğini kaydeden Dönmez, ‘’Bu nedenle depoda tutarak daha makul fiyatların gelmesini bekliyor. Şu an 5,5- 6 lira bandında ihraç ediliyor. 50 kuruş daha ekleme yapılırsa ürünlerin daha iyi gideceğini düşünüyorum” dedi. Şeftalinin dalından 2,5 liraya satıldığını belirten Kamil Dönmez, şöyle devam etti: ‘’Şeftali şu anda depoda 6-6,5 liradan, nektarin ise 7-7,5 liradan alıcı buluyor. Bunlardan da 20-25 bin ton civarında rekolte elde ettik.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X